Zakelijk autorijden. Hoe regel je dat fiscaal?

belastingadvies

Zakelijk autorijden, waar moet je rekening mee houden? Ben je ondernemer? Dan zal je vast hebben overwogen om je auto op de zaak te zetten in plaats van privé. De keuze om privé of zakelijk te rijden is afhankelijk van verschillende factoren. Het aantal kilometers dat je privé rijdt is een belangrijke factor, maar ook je inkomstenbelasting en omzetbelasting zijn bepalende factoren of je een auto op de zaak wilt rijden of niet. Lees hier administratie en belastingadvies omtrent zakelijk autorijden.

Zakelijk autorijden

Als ondernemer heb je drie keuzes wanneer je kiest voor een auto op de zaak. Je kan zakelijk rijden in je eigen auto, een bedrijfsauto of een geleasede auto. Welke vorm fiscaal het gunstige is, hangt af van een aantal factoren. Let wel op: je mag maar 500 kilometer per jaar privé rijden in je zakelijke auto, pas dan beschouwt de Belastingdienst een eigen auto voor de inkomstenbelasting als een zakelijke auto. De gemaakte kosten van een zakelijke auto kun je aftrekken van de belasting, maar alleen mits het zakelijke kosten zijn. Bovendien hoef je dan geen rekening te houden met de bijtelling. Dat is een groot fiscaal voordeel voor zakelijke autorijders.

Administratie bijhouden

Wel zit er een randje aan, er komt namelijk ook veel administratie werk bij kijken. De Belastingdienst zal je niet zo snel op je blauwe ogen geloven. Je moet dus écht kunnen aantonen dat je minder dan 500 kilometer privé hebt gereden. Daarvoor moet je een waterdichte administratie aanleveren. Want als je per jaar meer dan 500 kilometer privé rijdt, dan krijg je te maken met bijtelling. Simpel gezegd is bijtelling een percentage van de nieuwwaarde van de auto. Daar betaal je inkomstenbelasting over. Het normale bijtellingspercentage is 22 procent over de cataloguswaarde van het voertuig (voor auto’s tot en met 15 jaar oud). Voor elektrische voertuigen ligt dit iets lager, namelijk 12 procent (in 2021), maar alleen als je 0 gram CO2 per kilometer uitstoot. Een hybride auto valt dus niet onder deze regeling.

Belastingadvies zakelijk rijden

Als je zakelijk gaat rijden, krijg je dus te maken met wat extra administratie werk. Het is handig om een Excel-bestand bij te houden waar je elke rit noteert, maar dit kan ook op papier of in een ander digitaal bestand. Het is maar net wat jij fijn vindt. Vermeld daar dan de datum, begin- en eindstand van de kilometerteller, vertrek- en aankomstpunt en of het een privé of zakelijke rit was. Je kan daarnaast ook nog de route die je hebt gereden weergeven.

Doe je dit goed, dan zal je daar later veel profijt van hebben. Als je het zorgvuldig bijhoudt (en onder de 500 kilometer blijft) dan kun je aan het eind van het jaar je btw terugvragen over je autokosten voor de zakelijke ritten. Dat komt neer op zo’n 0.19 cent per kilometer. Bovendien mag je ook de btw over het onderhoud en gebruik van de auto aftrekken, wel alleen voor het deel dat wordt gebruikt voor de belaste omzet.

Waar kies je voor?

Wat fiscaal voordeliger is, dat hangt af van jouw situatie. Ga voor jezelf na of je veel privé of vooral zakelijk rijdt. Als je veel privékilometers maakt, dan kan het voordeliger zijn om toch je auto als privébezit te behouden. Maar ook andersom: rijd je relatief meer zakelijke kilometers? Dan is het waarschijnlijk beter om zakelijk te rijden. Kies voor je de laatste optie? Vergeet dan niet dat als je een auto op naam van je bedrijf neemt, dat je ook een zakelijke verzekering moet afsluiten. Natuurlijk rijd je altijd verzekerd op de weg, maar een particuliere verzekering dekt geen schade als je zakelijk rijdt. De verzekering is wel wat duurder, omdat zakelijke auto’s relatief meer schade rijden. Ook deze kosten zijn deels aftrekbaar. De kosten voor een zakelijke verzekering kun je in mindering brengen op je winst.

Administratie en belastingadvies: kies je voor zakelijk rijden?

We bespraken wat factoren die je in overweging dient te nemen wanneer je als ondernemer kiest om zakelijk of juist privé te (blijven) rijden. Iedere onderneming is anders, dus het beste belastingadvies wat wij je kunnen geven is om van te voren goed na te denken over hoeveel kilometers je rijdt, welke autokosten je verwacht te maken én of je zin hebt om de administratie van je autoritten bij te houden. Kies dan welke optie het best bij jouw situatie past en voor jou het voordeligst uitpakt.

We gebruiken cookies om jouw ervaring op de website te verbeteren en anonieme statistieken bij te kunnen houden. Door op "Prima!" te klikken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies. Bedankt voor je bezoek en veel plezier op onze website! View more
Prima!
Liever niet