Geld sparen wordt steeds duurder.

Financieel zit in ons DNA

Op dit moment is het minder aantrekkelijk om te sparen, dit heeft meerdere oorzaken.

Inflatie

Vanaf circa 2016 is de inflatie hoger dan de spaarrente, dit is tot op heden niet anders geweest. Wat betekend dat voor jouw spaarvermogen?
Inflatie is een stijging van het algemeen prijspeil. De prijzen zijn dan gemiddeld gestegen, dit houdt in dat de euro minder waard is. De rente over je spaargeld is de afgelopen jaren sterk gedaald. Per Saldo kun je dus, met het geld wat op jouw bank staat, minder besteden.

Lage/negatieve rente

De lagere rentes zorgen ervoor dat particulieren minder sparen en sneller geld uitgeven of lenen.
De banken hebben hierdoor flink last van de lage rente, die door de Europese Centrale Bank wordt vastgesteld. De banken geven aan dat ze zelfs verlies maken op het bewaren van spaargeld van particulieren.

Dit is de reden dat voor de grotere spaarders inmiddels een negatieve rente wordt gehanteerd, vaak is dit -0,5%. Op dit moment moet je bij de meeste banken negatieve rente betalen als je meer dan € 250.000,- aan vermogen hebt. Vanaf Juli wordt zelfs € 100.000,- de grens.
Om de verliezen van de banken door te berekenen naar de klant wordt onderzoek gedaan naar een negatieve rente voor particulieren. Echter zou zo’n besluit voor negatieve publiciteit zorgen waardoor de banken op dit moment voorzichtig zijn.

Vermogensbelasting

Op het moment dat je meer dan € 50.000,- aan vermogen hebt (of € 100.000 met een fiscale partner) betaal je jaarlijks een percentage aan belasting over jouw spaargeld verminderd met het drempelbedrag in box 3. Wederom moeten de grotere spaarders hier meer belasting betalen.

Wat kun je doen?

Ondanks dat sparen op dit moment geld kost is het wel belangrijk om een spaarcentje te hebben. Het is altijd handig om een buffer te hebben voor onvoorziene uitgaves. Daarnaast heb je ook voorziene uitgaves waarvoor je kunt sparen, denk aan vakanties, een verbouwing of een nieuwe auto.
Het is vooral belangrijk om te sparen voor uitgaves op de korte termijn. Heb jij geld op je spaarrekening wat je de komende 10 jaar niet nodig hebt en wil je hier toch rendement uit halen? Dan kun je vaak niet om beleggen heen. Andere alternatieven voor sparen zijn: je hypotheek versneld aflossen, schenken en investeren in je huis.

Heb je vragen over dit artikel? Neem dan contact met ons op!

We gebruiken cookies om jouw ervaring op de website te verbeteren en anonieme statistieken bij te kunnen houden. Door op "Prima!" te klikken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies. Bedankt voor je bezoek en veel plezier op onze website! View more
Prima!
Liever niet