Denk je aan een bijbaan als zzp’er?
Steeds meer jongeren richten hun eigen onderneming op. Van multimedia-productiebedrijf, ontwerpstudio, tot contentcreator en online magazine. Waar er in 2017 nog 19 duizend jongeren onder de 22 jaar een eigen onderneming hadden gestart, zijn dat er inmiddels ruim 51 duizend. De grootste stijging is te zien bij jongeren van vijftien jaar, woonachtig in Noord-Holland en Utrecht.
Een bijbaan als zzp’er heeft vele voordelen. Toch zitten er ook een aantal risico’s aan verbonden. Welke dit zijn, lees je in deze blog.
Inschrijvingen in de categorie platformbedrijven stegen met 181%
Ten op zichte van vorig jaar, is er een stijging van 181% te zien in het aantal inschrijvingen binnen de categorie platformbedrijven. Volgens de Kamer van Koophandel – ook wel bekend als de KvK – is deze stijging vooral te danken aan het aantal jongeren dat is begonnen als zzp’er bij flits- en maaltijdbezorgdiensten. Het gaat hierbij vooral om studenten, vakantiewerkers en jongeren die wat extra’s bij willen verdienen.
Werken als zzp’er bij bijvoorbeeld Temper en Staffyou is een ideale bijbaan: je kunt jezelf inroosteren wanneer het je uitkomt en het tarief per uur ligt vaak hoger dan een baan bij een werkgever, in loondienst. Zzp’ers in de horecasector krijgen bij Temper bijvoorbeeld ruim 21 euro per uur uitbetaald. Om een vergelijking te maken: bij een leeftijd van 18 jaar, krijg je bij de Albert Heijn 7,50 euro per uur. Dit bedrag is inclusief alle toeslagen en vakantiegeld.
Nadelen van een bijbaan als zzp’er
Naast de voordelen zoals een hoger uurtarief en het bepalen van je eigen werktijden, zijn er ook een aantal nadelen verbonden aan een bijbaan als zzp’er. Zo word je bijvoorbeeld niet doorbetaald als je ziek bent, ontvang je geen vakantiedagen en wordt je pensioen niet opgebouwd. Van het hoge tarief dat je krijgt, moet je ook een deel afdragen aan de Belastingdienst. Hoeveel dit is, zie je in de aangifte voor omzet- en inkomstenbelasting. Deze aangifte ben je verplicht om zelf te doen.
Van sociale zekerheid geen sprake
De kans is groot dat de coronacrisis leidt tot blijvende economische schade. Dit geldt voor zowel de middellange termijn (ongeveer vijf jaar) als voor de lange termijn. Als zzp’er is het goed om te beseffen dat er geen sociale zekerheid is. Over een paar jaar kan dit ervoor zorgen dat er meer mensen naar de voedselbank moeten gaan. Verschillende vakbonden zijn rechtszaken begonnen rondom de stelling dat platformbedrijven mensen in loondienst moeten nemen. Dit om de kosten voor de maatschappij zo laag mogelijk te houden.
Wil je beginnen als zzp’er? In de beginfase zijn er veel zaken die geregeld moeten worden. Bij 123Onlineboekhouding word je op weg geholpen met behulp van startersadvies. Ook als je je administratie uit wilt besteden, kun je bij 123Onlineboekhouding terecht.
Heb je meer vragen over een bijbaan als zzp’er? Neem gerust contact met ons op.