Cursussen en studiekosten aftrekbaar 2023: hoe zit dat fiscaal?

Studiekosten aftrekbaar 2023

Cursussen en studiekosten aftrekbaar 2023? Een begrijpelijke vraag. Voor iedereen is het belangrijk om zich te blijven ontwikkelen en te blijven leren. Maar voor ondernemers en zzp’ers is dit misschien zelfs wel cruciaal. In welk vakgebied je ook actief bent, je krijgt hoe dan ook regelmatig te maken met ontwikkelingen in de markt, nieuwe technologieën of je wilt simpelweg je kennis uitbreiden om je als ondernemer verder te ontwikkelen. Kennis is macht tenslotte. Een extra opleiding of cursus is dus nooit misplaatst. Maar hoe regel je dat fiscaal? Zijn cursussen en studiekosten aftrekbaar in 2023? En kun je alle soorten opleidingen opgeven als zakelijke aftrekpost?

Bijscholen als zzp’er: studiekosten aftrekbaar 2023

Kennis moet nu eenmaal regelmatig worden bijgespijkerd. In tegenstelling tot mensen in loondienst, moet je dit als zzp’er uit eigen zak betalen. Gelukkig komt de Belastingdienst je hierin tegemoet – sommige opleidingskosten zijn namelijk aftrekbaar. Maak je kosten voor een nieuwe opleiding, een relevante cursus of een training? Dan mag je dit in de meeste gevallen opgeven als aftrekpost in de boekhouding. Hoe dat precies zit en hoeveel je mag aftrekken, hangt af van een aantal factoren. Eenvoudig gezegd: de belastingdienst maakt onderscheid tussen verschillende soorten opleidingen en de redenen om deze te volgen. Namelijk:

  • Reden 1: Je volgt een cursus, opleiding of training voor het uitvoeren van een hobby. Denk aan bijvoorbeeld een cursus zeilen.
  • Reden 2: Je volgt een cursus, opleiding of training voor een toekomstig beroep of functie of persoonlijke ontwikkeling.
  • Reden 3: Je volgt een cursus, opleiding of training voor je huidige onderneming.

Wat is de reden voor de opleiding?

Aan de hand van deze drie pijlers bepaalt de Belastingdienst of jouw opleiding aftrekbaar is. Laten we bijvoorbeeld beginnen met

Financieel zit in ons DNA studiekosten aftrekbaar 2023 Reden 1

De studiekosten die je maakt voor een hobby zijn eigenlijk nooit of zelden aftrekbaar. De enige uitzondering die gemaakt wordt, is wanneer je hobby en beroep overlap hebben – stel je bent een zeilinstructeur, dan is die extra zeiltraining uiteraard aftrekbaar. Ben je dat niet en ga je er gewoon af en toe een weekend op uit om te zeilen? Dan kan je in dat geval niet op de Belastingdienst rekenen.

U+2192.svg Reden 2

Hier maak je studiekosten voor persoonlijke ontwikkeling of omdat je in de toekomst misschien wilt veranderen van beroep of functie. Dit noemt de Belastingdienst scholingskosten. Ofwel: een privé-investering die niet per definitie van belang is voor jouw huidige onderneming. Deze kosten mag je daarom niet aftrekken van de winst, maar hier kun je wel STAP-budget voor krijgen. 

Financieel zit in ons DNA studiekosten aftrekbaar 2023 Reden 3

Bij deze reden voor opleiding, heb je gekozen voor een specifiek traject, training of cursus om jouw vakkennis een opfrisbeurt te geven of uit te breiden. Dit zijn zakelijke studiekosten volgens de belastingdienst. In de boekhouding mag je deze aftrekken van de gemaakte winst. Bovendien heeft reden 3 een extra voordeel: niet alleen de opleidingskosten, zoals bijvoorbeeld het bedrag voor de gevolgde cursus, maar ook alle randzaken vallen onder de zakelijke studiekosten. Denk hierbij aan de aanschaffing van studiemateriaal, zoals bijvoorbeeld een boek, maar ook de reiskosten en eventuele verblijfskosten. Ook de btw is volledig aftrekbaar wanneer het aankomt op zakelijke studiekosten.

Je mag studiekosten aftrekken als je die voor je bedrijf doet. Bijvoorbeeld als je iets leert wat je al kunt, maar beter wilt doen. Maar als je iets nieuws leert wat je nog niet kon, mag dat niet. Dat is soms moeilijk te bepalen. Vraag dan hulp aan iemand die er verstand van heeft.

Hoe regel ik dat fiscaal?Studiekosten aftrekbaar 2023

Aan de hand van de drie pijlers kun je een goede inschatting maken van de kosten van jouw nieuwe opleiding en/of deze aftrekbaar zijn en in welke mate. Voor scholingskosten gelden bijvoorbeeld meer beperkingen dan voor de zakelijke studiekosten, dus het is belangrijk om goed voor jezelf na te gaan in welke categorie jouw opleiding valt. 

Bovendien geldt er een drempel: je moet namelijk minimaal € 250 uitgeven aan de studiekosten en mag maximaal € 15.000 per jaar aftrekken. Ook hier dien je dus rekening mee te houden tijdens je nieuwe studiekeuze. 

Als laatste willen we zeggen, en je bent inmiddels vast wel bekend met deze tip: bewaar alle bonnetjes en facturen. Een goede administratie is essentieel voor een ondernemer. Zorg voor een duidelijk overzicht van alle gemaakte kosten en diens doeleinden. Je vult je belastingaangifte namelijk in op basis van de administratie, en het zou zonde zijn als je een aftrekpost over het hoofd ziet. Daarnaast kan je de bonnen en facturen zo gemakkelijk overhandigen aan de Belastingdienst, mocht dat nodig zijn. 

Als ondernemingskosten blijven studiekosten dus aftrekbaar. Voor student of werknemer is de aftrek in 2022 afgeschaft. Maar misschien kom je wel in aanmerking voor het…

STAP-budget

Goed om te weten: Er is een regeling voor mensen die werken of werk zoeken en iets willen leren. Die heet STAP-budget. Dat betekent dat je geld kunt krijgen om een cursus of opleiding te doen. Als ondernemer kun je daar geen gebruik van maken voor je bedrijf. Maar misschien wel voor jezelf als privépersoon of als werknemer. Kijk daarvoor op rijksoverheid.nl.

Het STAP-budget is een soort geldpotje dat je kunt krijgen van de overheid om iets te leren. Je kunt maximaal € 1.000,- per jaar krijgen. Je kunt dit geld gebruiken voor een training, cursus of opleiding die je zelf kiest. Je moet wel 18 jaar of ouder zijn om het STAP-budget aan te vragen.

Het STAP-budget is bedoeld om je te helpen een betere baan te vinden of te houden. Je kunt het STAP-budget aanvragen als je werkt of werk zoekt. Maar niet als je ondernemer bent.

Je kunt het STAP-budget aanvragen via de website van UWV. Daar kun je ook zien welke opleidingen geschikt zijn voor het STAP-budget en hoeveel geld er nog beschikbaar is.

Heb je hulp nodig met het invullen van de belastingaangifte?

Wil je meer weten over de studiekosten aftrekbaar 2023? Belastingadvies Hengelo kan je helpen de juiste aftrekposten te bepalen.

Heb je nog andere vragen die niet over studiekosten aftrekbaar 2023 gaan? Je kunt ons op verschillende manieren bereiken via onze contactpagina.

We gebruiken cookies om jouw ervaring op de website te verbeteren en anonieme statistieken bij te kunnen houden. Door op "Prima!" te klikken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies. Bedankt voor je bezoek en veel plezier op onze website! View more
Prima!
Liever niet