Ongekende stijging van het minimumloon met 10,15%

Schuldhulpverlening Twente

Het wettelijk minimumloon – afgekort het Wml – is het bedrag aan loon dat je minimaal moet betalen aan je werknemers. Twee keer per jaar wordt het minimumloon aangepast, rekeninghoudend met onder andere de inflatie. Deze wijzigingen vinden altijd plaats op 1 januari en 1 juli. Per 1 januari 2023 stijgt naast het minimumloon per maand, week en dag, ook het minimumloon per uur. Dit geldt voor alle medewerkers van 21 jaar en ouder. Voor werknemers van 15 tot en met 20 jaar geldt er het minimum jeugdloon. 

Minimumloon per 1 januari 2023 met 10,15% omhoog 

Voor het eerst sinds 1969 wil het kabinet een extra verhoging doorvoeren van het minimumloon. Dit is besloten op Prinsjesdag, afgelopen 20 september. Per 1 januari 2023 gaat het minimumloon in één keer omhoog met 10,15%. Dit komt bij een 36-urige werkweek neer op 12,40 euro bruto per uur. Eerder dit jaar vonden er ook al verhogingen plaats bij de aan minimumloon gekoppelde uitkeringen, waaronder de AOW en de Wajong. Voor personen met een uitkering en AOW’ers is deze verhoging positief. 

Werkgevers voelen zich voor het blok gezet 

Een stijging van het minimumloon raakt alle ondernemingen. Zeker wanneer zo’n stijging 10,15% bedraagt. Bedrijven die op of nét boven de minimumloongrens zitten, worden het meest geraakt door deze regeling. De gekoppelde afdrachten voor sociale verzekeringen en pensioen – behorend tot de loonkosten voor een werkgever – stijgen mee. 

Hoe zit dat met beloningssystemen?

Beloningssystemen zijn jarenlang de normale gang van zaken geweest. Momenteel staan deze systemen ter discussie bij onder andere vakbonden en ondernemingsraden. Hoe de toekomst van beloningssystemen eruit ziet, is nog onduidelijk. Verschillende branches vragen zich af hoe de stijging van het minimumloon kan worden gerealiseerd. 

Ondernemers moeten eraan gaan geloven

Volgens de vakbond CNV is de verhoging van het minimumloon hoognodig. Er wordt zelfs geadviseerd meer uit te betalen dan het minimumloon. Zeker op dit moment, met de hoge personeelskrapte en de hoge inflatie. Een hoger minimumloon is waar ondernemers niet meer omheen kunnen. Koninklijke Horeca Nederland hoopt dat het kabinet rekening blijft houden met het profijt van ondernemen. Samen met verschillende vakbonden wordt er gekeken naar een nieuwe opzet van functies binnen de horeca en de daaraan gekoppelde minimumlonen.

Veranderingen doorvoeren binnen je onderneming, is nooit eenvoudig. Ben je ondernemer en wil je bedrijfsadvies? 123Onlineboekhouding helpt! Liever je gehele boekhouding uitbesteden? Ook dan helpt 123Onlineboekhouding. 

Neem vrijblijvend contact met ons op. Samen kijken we naar de beste oplossing voor jouw situatie. 

 

We gebruiken cookies om jouw ervaring op de website te verbeteren en anonieme statistieken bij te kunnen houden. Door op "Prima!" te klikken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies. Bedankt voor je bezoek en veel plezier op onze website! View more
Prima!
Liever niet