Bijzonder uitstel van betaling vanwege coronacrisis. Hoe werkt dat?

uitstel van betaling

Ondernemers die door de gevolgen van het coronavirus in betalingsproblemen zijn gekomen kunnen gebruik maken van het bijzonder uitstel van betaling voor verschillende belastingen. Wanneer je al een bijzonder uitstel van betaling hebt, is het mogelijk dat je dit uitstel kunt verlengen. Hier leggen wij jou, als jouw boekhouder in Twente, alles uit over dit bijzonder uitstel van betaling. Ook vertellen we in dit artikel hoe je deze regeling moet aanvragen.

Wat is het bijzonder uitstel van betaling vanwege coronacrisis?

Sinds het begin van de coronacrisis in het voorjaar van 2020 heeft de overheid het mogelijk gemaakt om een betalingsregeling aan te vragen voor bedrijven die het zwaar hebben. Tot en met 30 juni 2021 kun je als ondernemer een bijzonder uitstel van belasting aanvragen wanneer jij in financiële problemen bent gekomen tijdens de coronacrisis. Wanneer je bijzonder uitstel hebt aangevraagd omdat je in betalingsproblemen bent gekomen krijg je standaard 3 maanden uitstel op de betaling van verschillende belastingen, zoals inkomstenbelasting. Het is mogelijk om een verder uitstel van betaling te krijgen tot 1 juli 2021, onder bepaalde voorwaarden.

Met de regeling van bijzonder uitstel krijg je vervolgens een betalingsregeling van 36 maanden voor de openstaande belastingschulden. Ook is de invorderingsrente verlaagd van 4% naar 0,01% tot en met 31 december 2021, dit betekent dat je bijna geen rente hoeft te betalen over de af te lossen schuld. De betalingsregeling van 36 maanden start vanaf 1 oktober 2021. Wanneer het uitstel is verleend is het niet mogelijk om een boete te krijgen voor het niet tijdig invullen van belastingaanslagen.

Als boekhouder Hengelo helpen wij je graag met deze regeling, en vertellen we je er graag meer over. Ben je op zoek naar een goede boekhouder in Hengelo? Neem dan ook gerust contact met ons op.

Voor welke belastingen kun je bijzonder uitstel van betaling aanvragen?

Het is mogelijk om voor verschillende belastingen bijzonder uitstel van betaling aan te vragen. Hieronder noemen wij de belastingen voor je op.

 • aanslag inkomstenbelasting
 • zorgverzekeringswet
 • vennootschapsbelasting
 • omzetbelasting (btw)
 • assurantiebelasting
 • kansspelbelasting
 • verhuurderheffing
 • milieubelastingen
 • binnenlandse accijnzen
 • verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken.
 • bpm (belasting op personenauto’s en motorrijtuigen, alleen voor bpm-vergunninghouders).

Ben je niet zeker of je een belasting binnen de regeling bijzonder uitstel van betaling hoort? Of ben je wellicht op zoek naar iemand voor de boekhouding in regio Twente? 123onlineboekhouding.nl helpt jou hier graag mee.

Hoe kun je bijzonder uitstel van betaling aanvragen?

Bijzonder uitstel van betaling aanvragen kan uiterlijk tot 30 juni 2021. Zorg altijd dat je je aanvragen op tijd verstuurd en op basis van de juiste gegevens. Het aanvragen van het uitstel gebeurt met behulp van een online formulier. Bij het invullen van het formulier worden er standaard enkele belastingen meegerekend waar je uitstel voor krijgt, vervolgens kan je kiezen voor welke belastingen je nog meer bijzonder uitstel van betaling wilt aanvragen.

Na de aanvraag worden de lopende invorderingen op belastingschulden ingetrokken. De Belastingdienst bevestigd schriftelijk zo snel mogelijk jouw uitstel van betaling. Je hoeft maar één keer een verzoek in te dienen. Het verzoek tot uitstel van betaling geld voor alle schulden tot 1 juli 2021. Alle schulden die op of na deze datum opgebouwd worden moet elk bedrijf gewoon betalen, zoals voor de coronacrisis.

Heb je aan 3 maanden uitstel tot betaling niet genoeg? Dan kun je een verlenging aanvragen, dit moet wel apart gedaan worden. Ook deze verlenging kan tot uiterlijk 1 juli 2021 aangevraagd worden.

Wil kunnen je helpen met de aanvraag bijzonder uitstel van betaling, of met andere vragen over de boekhouding en financiële zaken? Neem dan contact op met jouw boekhouder Hengelo. Wij regelen alle boekhouding voor jou gemakkelijk online.

Ik heb het bijzonder uitstel van betaling aangevraagd, wat gebeurt er nu?

Zoals eerder vermeld krijg je meteen een uitstel van betaling voor een periode van 3 dagen. Deze periode kan verlengd worden onder bepaalde voorwaarden, dit moet apart aangevraagd worden. Alle belastingschulden die op of na 1 juli 2021 opgebouwd worden moeten gewoon betaald worden. Voorheen opgebouwde belastingschulden moeten vanaf 1 oktober 2021 in termijnen terug worden betaald. De termijnen zijn al bepaalde op 36 maanden, tot 1 januari 2023. De invorderingsrente over de belastingschulden van deze betalingsregeling is maar 0,01%. Voor alle overige (nieuwe) belastingschulden geld wel gewoon een invorderingsrente van 4%.

Heb je hulp nodig met deze regeling van de belastingdienst, of heb je meer informatie nodig? 123onlineboekhouding.nl is een jonge gevestigde onderneming, ooit begonnen om ondernemers te helpen met boekhouding Twente. Op zoek naar een boekhouder Hengelo, boekhouder Almelo, boekhouder Enschede of gewoon online? Neem contact met ons op en samen kijken wij naar de mogelijkheden voor jou.

We gebruiken cookies om jouw ervaring op de website te verbeteren en anonieme statistieken bij te kunnen houden. Door op "Prima!" te klikken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies. Bedankt voor je bezoek en veel plezier op onze website! View more
Prima!
Liever niet