Het is belangrijk om jouw crediteurenadministratie op orde te hebben!

Het-is-belangrijk-om-jouw-crediteurenadministratie-op-orde-te-hebben-–-123Onlineboekhouding

Wil je weten waarom een georganiseerde crediteurenadministratie zo cruciaal is? Het kan verleidelijk zijn om deze administratieve taak te negeren, maar geloof me, het bijhouden van een goede crediteurenadministratie kan een wereld van verschil maken voor jouw bedrijf. In dit artikel gaan we diep in op waarom het essentieel is om je crediteurenadministratie op orde te hebben. Bovendien doen we dat op een luchtige en begrijpelijke manier, zodat je geen financiële expertise nodig hebt. Neem een momentje, ontspan en laten we beginnen!

Wat is een crediteur?

Een crediteur is een leverancier (een persoon of bedrijf) aan wie (nog) betaald moet worden voor het leveren van goederen of diensten. De term ‘crediteur’ wordt vaak gebruikt om mensen duidelijk te maken dat hij/zij nog niet betaald heeft, maar in principe zijn ook betaalde leveranciers crediteuren.

Wanneer moet ik mijn crediteuren betalen?

Je dient jouw crediteuren netjes op tijd te betalen, maar zeer zeker niet te snel. Exact op de vervaldatum is het ideale moment van betalen.
Er zijn bedrijven die er bewust voor kiezen om pas na een aanmaning daadwerkelijk te betalen. Dit kan echter de relatie met jouw leverancier schaden en raden we niet aan.

Betalingskorting

Bij een betalingskorting geeft een leverancier een bepaalde percentage korting aan de afnemer wanneer hij/zij binnen hiervoor aangegeven periode betaalt. Dit geldt niet altijd en wordt alleen bij bepaalde bedrijven toegepast. Meestal staat dit vermeld op de factuur.

Betalingstermijn

Betalingstermijn houdt in: binnen een bepaalde periode betaald hebben. Grote bedrijven hanteren meestal een betalingstermijn van 30 dagen en kleine bedrijven een betalingstermijn van 14 dagen.
Soms is het zelfs mogelijk om hierover te onderhandelen!

Overzicht openstaande posten

Het is belangrijk om een goed crediteurenbeheer te hebben. Als je dit op orde hebt, is het gemakkelijker om overzicht te houden en facturen op tijd te betalen. Om dit overzichtelijk te houden kun je een openstaande posten lijst uitdraaien. Met een openstaande postenlijst kun je zien welke facturen nog betaald moeten worden en de vervaldata hiervan. Nu weet jij wat je in totaal aan facturen moet betalen en kun je zelf het moment van betalen bepalen.
Wanneer je gebruik maakt van een boekhoudpakket is dit erg simpel. Uit een boekhoudprogramma kan je direct een overzicht van openstaande posten uitdraaien.

En ook hierom is het verstandig om je crediteurenadministratie in orde te hebben:

Houd jezelf stressvrij

Een georganiseerde crediteurenadministratie helpt je om stress te vermijden. Wanneer je je betalingen aan leveranciers goed bijhoudt en de betalingstermijnen respecteert, kun je financiële problemen en achterstallige betalingen voorkomen. Dit zorgt ervoor dat je je geen zorgen hoeft te maken over boze leveranciers of mogelijke juridische gevolgen. Door op tijd te betalen, behoud je een goede reputatie en bouw je vertrouwen op bij je zakenpartners.

Voorkom boetes en rente

Het op orde hebben van je crediteurenadministratie is essentieel om boetes en rente te vermijden. Wanneer je facturen vergeet of te laat betaalt, loop je het risico extra kosten opgelegd te krijgen door leveranciers. Deze boetes en rente kunnen snel oplopen en je winstgevendheid aantasten. Door je crediteurenadministratie goed bij te houden en betalingstermijnen in de gaten te houden, kun je tijdig betalen en financiële sancties vermijden.

Bouw sterke relaties op met leveranciers

Een goed georganiseerde crediteurenadministratie helpt je om sterke relaties op te bouwen met je leveranciers. Door op tijd te betalen, toon je professionaliteit en betrouwbaarheid. Leveranciers waarderen dit en zijn eerder geneigd om met je samen te werken. Het kan zelfs leiden tot kortingen, betere voorwaarden en exclusieve deals. Een sterke relatie met je leveranciers is van onschatbare waarde, omdat ze je kunnen helpen bij het verkrijgen van gunstige prijzen en prioriteit geven aan jouw bestellingen.

Krijg inzicht in je financiële situatie

Een georganiseerde crediteurenadministratie geeft je een duidelijk beeld van je financiële verplichtingen. Je kunt gemakkelijk zien hoeveel je verschuldigd bent aan verschillende leveranciers en wanneer betalingen moeten plaatsvinden. Dit helpt je bij het opstellen van realistische budgetten en cashflowprognoses. Met een goed overzicht van je financiële situatie kun je beter plannen voor de toekomst, beslissingen nemen op basis van nauwkeurige informatie en eventuele financiële tegenslagen beter opvangen.

Voorkom dubbele betalingen en fouten

Een gestructureerde crediteurenadministratie helpt ook om dubbele betalingen en fouten te voorkomen. Wanneer je facturen en betalingen goed documenteert, minimaliseer je het risico van dubbele betalingen. Dit bespaart niet alleen geld, maar voorkomt ook onnodige rompslomp en gedoe met leveranciers. Bovendien zorgt een nauwkeurige administratie ervoor dat je eventuele fouten snel kunt opsporen en corrigeren, waardoor je de efficiëntie van je financiële processen verbetert.

Heb je vragen of heb je hulp nodig bij het verwerken van jouw crediteurenadministratie dan kun je contact met ons opnemen via Facebook, whatsapp, mail of telefonisch op 085 500 02 39.

 

We gebruiken cookies om jouw ervaring op de website te verbeteren en anonieme statistieken bij te kunnen houden. Door op "Prima!" te klikken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies. Bedankt voor je bezoek en veel plezier op onze website! View more
Prima!
Liever niet