Een bedrijfsfiets, een gezonde beslissing!

Een fiets van de zaak, een gezonde keuze, ook financieel!

Fiets jij al op een fiets van de zaak?

Fietsen is gezond, dat weet iedereen. Maar fietsen op een bedrijfsfiets is ook financieel gezond.

Hoe praktisch een auto ook is, een fiets beschikbaar hebben is erg handig. En leuk. Op de fiets geniet je meer van de natuur dan in een auto. In een stad is een fiets ook vaak handiger dan de auto. Je staat minder vaak stil, je loopt niet zo snel tegen parkeerproblemen aan en kosten voor benzine heb je ook niet.

En met een elektrische fiets leg je vrij makkelijk heel wat kilometers af. Ondertussen bouw je nog conditie op ook en belast je het milieu een stuk minder dan met de auto. Kortom; fiets je veel? Goed bezig! Maar heb je er al eens aan gedacht een fiets op naam van de zaak te kopen? Dat kan namelijk best interessant zijn.

Een (elektrische) fiets van de zaak levert je namelijk een aantal voordelen op, ook als je zzp’er bent of een eenmanszaak hebt. Als je een eenmanszaak hebt kun je een fiets kopen of leasen op voorwaarde dat je die fiets voor minimaal 10% zakelijk gebruikt. Stel dat je de fiets ook gebruikt om naar klanten te fietsen dan zit je al snel over die 10%. De fiets mag je onbeperkt privé gebruiken.

Bijtelling

Koop of lease een bedrijfsfiets!Op de adviesprijs van de fiets zit 7% bijtelling voor de inkomstenbelasting. Je kunt de adviesprijs opzoeken op de website bijtellingfietsvandezaak.nl. Je kunt daar aangeven welke fiets je wilt kopen en de website zoekt dan de adviesprijs voor je op. Aan de hand daarvan kun je de bijtelling berekenen. Als de fiets een aanschafwaarde heeft die hoger ligt dan € 450,- (een nieuwe of elektrische fiets kost al snel meer) dan valt de fiets onder ‘bedrijfsvermogen’.

Koop je de fiets en komen je investeringen dit jaar daardoor boven de drempel van € 2.400,- dan kom je in aanmerking voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Bij een bedrag van € 2.400,- kan je dit toch ongeveer € 250,- opleveren. Op deze pagina vind je hier meer informatie over: Aftrekposten voor ZZP’ers.

Kosten die aftrekbaar zijn

De aanschafprijs van de bedrijfsfiets kun je met een jaarlijkse afschrijving aftrekken van de winst. Als je fiets duurder is dan € 450,- dan verdeel je de kosten van de fiets over het aantal jaren dat je de fiets gebruikt. 5 jaar is dan vaak een gangbaar aantal. Op deze pagina wordt uitgelegd hoe je het bedrag van de afschrijving berekent: Hoe bereken je de afschrijving? Andere kosten mag je ook aftrekken, zoals reparaties, een verzekering en spullen voor je fiets zoals fietstassen, een telefoonhouder of kilometerteller. Zelfs een regenjas is een aftrekpost!

Een fiets leasen

Je kunt een fiets ook leasen. Dat biedt namelijk ook voordelen. Een elektrische fiets aanschaffen kan erg duur zijn. Als je een fiets leaset dan betaal je maandelijks een vast bedrag. Je hoeft dus niet in 1 keer het hele aankoopbedrag op te hoesten. Er zijn 2 vormen van leasen: Operational Lease en Financial Lease.

Operational Lease: De fiets blijft eigendom van de leasemaatschappij en de fiets is ook meteen verzekerd en je betaalt geen reparatie- en onderhoudskosten.
Financial Lease: Na een aantal jaar ben jij de eigenaar van de fiets. Je draait echter zelf op voor de kosten van reparaties, onderhoud en de verzekering Hou er echter rekening mee dat leasen eigenlijk gewoon een lening is waar voorwaarden aan verbonden zijn.

Fiets van de zaak, gezond op pad met je bedrijfsfiets!Oh ja, kilometers bijhouden op je fiets van de zaak hoeft niet meer. Eerder was dat wel zo, maar sinds 2020 is dat niet meer nodig. Je krijgt nu een standaard bijtelling van 7 procent van de adviesprijs van de fiets. Ook een leasefiets mag je onbeperkt privé gebruiken.

Ben je een werknemer en biedt je werkgever je de mogelijkheid een fiets te leasen? Hou er dan rekening mee dat waarschijnlijk de kilometervergoeding, die je van de werkgever krijgt, vervalt. De werkgever beslist dit. Veel werkgevers bieden een vergoeding van 19 cent per kilometer. Als je veel kilometers maakt dan kan je dit aardig wat geld kosten waardoor leasen in 1 keer niet meer zo interessant is. De Fietsersbond heeft een handig rekenmiddel bedacht waarmee je kunt uitrekenen of leasen wel interessant is of dat je beter voor de kilometervergoeding kunt kiezen: leasen of toch kilometervergoeding?

En dan is er nog het Fietsplan

Als je werkgever een fietsplan aanbiedt dan kan jou dat mooi belastingvoordeel opleveren tot wel 40%. Dat leggen we graag uit door middel van een voorbeeld.

Hoe werkt het Fietsplan?

Je zoekt een nieuwe fiets uit en je werkgever betaalt die fiets. Je moet die fiets wel terugbetalen aan je werkgever. Dat doe je door middel van een tijdelijke bruto loonsverlaging. Omdat je brutoloon verlaagd wordt, betaal je ook minder inkomstenbelasting. En daar zit het voordeel in. Dit rekensommetje legt het uit: Je koopt een elektrische fiets voor € 2.000,-. Dat betekent dat je aan het eind van het jaar € 2.000,- × 40% = € 800,- minder belasting hoeft te betalen. Je hebt  € 2.000,- minder loon ontvangen, maar daarvoor heb je een fiets van dezelfde waarde.

Hiermee heb je € 800,- aan belasting bespaard. Die belasting had je wel moeten betalen als je € 2.000 meer loon zou hebben gekregen. Omdat je die € 800,- nu mag houden, heeft de fiets je dus geen € 2.000,- gekost, maar € 2.000,- min  € 800,- = € 1200,-. De 40% belasting over je loon is veranderd in 40% voordeel op je nieuwe fiets.

Kortom; er zijn meerdere mogelijkheden om een fiets van de zaak aan te schaffen. We wensen je alvast veel fietsplezier!

Vragen over het aanschaffen van een bedrijfsfiets? Je kunt ons op verschillende manieren bereiken via onze contactpagina.

We gebruiken cookies om jouw ervaring op de website te verbeteren en anonieme statistieken bij te kunnen houden. Door op "Prima!" te klikken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies. Bedankt voor je bezoek en veel plezier op onze website! View more
Prima!
Liever niet