Krapte op de arbeidsmarkt doet aantal ZZP’ers stijgen

Financieel zit in ons DNA krapte op de arbeidsmarkt

De krapte op de arbeidsmarkt lijkt steeds verder toe te nemen. Nog nooit lijkt de krapte zo groot te zijn geweest als in dit jaar. Deze krapte maakt het zoeken naar nieuw personeel steeds lastiger. Dit geldt voor alle regio’s binnen Nederland en binnen alle beroepsgroepen. 

In dit artikel lees je meer over de zeer grote spanning op de arbeidsmarkt, de toename in het aantal ZZP’ers en de voordelen van ZZP’er worden. 

Zeer grote spanning op de arbeidsmarkt gemeten

Al vijf kwartalen is er een spanning aanwezig op de arbeidsmarkt. Het aantal werkplekken nam toe en veel werkzoekenden vonden een passende werkplek. Zeker sinds 2021 zie je dat veel werkzoekenden een werkplek hebben gevonden. In deze periode vond er een herstel plaats op de arbeidsmarkt, na de coronacrisis die begon in maart 2020. 

De huidige cijfers laten zien dat er een zeer krap spanningsniveau is behaald op de arbeidsmarkt. Momenteel staan er meer vacatures open dan dat mensen werkloos zijn. 

Aantal ZZP’ers neemt toe 

Het aantal ondernemingen die zich hebben ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel, kent een stijging van 5,5% ten opzichte van het jaar daarvoor. Deze stijging is onder andere te danken aan het aantal ZZP’ers wat blijft groeien. Veel werkenden besluiten hun werkgever te verlaten voor hun eigen onderneming. Dit heeft alles te maken met het grote aanbod werk. Het risico voor zelfstandigen is daardoor beperkt. Het aantal ZZP’ers neemt vooral toe in de bouwsector.

Voordelen ZZP’er

Iedereen kan ervoor kiezen zijn of haar werkgever te verlaten en zelfstandige te worden. Je werkt dan niet meer in loondienst voor een baas, maar voor opdrachtgevers. Een eigen onderneming beginnen kan een grote stap zijn. Maar eigen baas zijn, levert ook veel voordelen op. Zo bepaal je zelf hoe je je tijd indeelt, wanneer je vakantie hebt, doe je alleen maar opdrachten die bij jou passen en profiteer je bijvoorbeeld ook van de fiscale voordelen. 

Natuurlijk staat daar tegenover dat je ook meer risico loopt als zelfstandige. Je bent zelf verantwoordelijk voor genoeg opdrachten, voor het opbouwen van genoeg pensioen en ook voor het afsluiten van je verzekering. Om deze risico’s zo klein mogelijk te maken kan je gebruik maken van aftrekposten, bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek. 

Ben je zzp’er en heb je startersadvies nodig op maat? 123Onlineboekhouding helpt je graag op weg! Ook voor onafhankelijk financieel advies kan je terecht bij 123Onlineboekhouding. Neem vrijblijvend contact met ons op om te kijken welke vorm van advies bij jouw onderneming past. 

 

We gebruiken cookies om jouw ervaring op de website te verbeteren en anonieme statistieken bij te kunnen houden. Door op "Prima!" te klikken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies. Bedankt voor je bezoek en veel plezier op onze website! View more
Prima!
Liever niet