Hoge energiekosten, wat kun je er als ondernemer tegen doen?

Middelingsregeling, wat is het en hoe vraag ik het aan?

Hoge energiekosten, we lopen er allemaal tegenaan. Een restaurant waar het maar 15 graden is? Een bakker die geen broden meer op voorraad heeft omdat de oven aan zetten teveel geld kost? Dit is voor jou als ondernemer, geen optie. Toch word je er bijna wel toe gedwongen, met de huidige energieprijzen. Zoveel mogelijk besparen op de hoge energiekosten, is van belang. Energie besparen betekent besparen op je kosten. Na de coronacrisis is er nu de energiecrisis. De hoge energierekening heeft een groot effect op ondernemers in vrijwel elke branche. Verwacht wordt dat er meer ondernemingen failliet zullen gaan tijdens de energiecrisis, dan tijdens de coronacrisis.

Wat moet je als ondernemer doen als de energierekening bijna niet meer te betalen is? Je leest de belangrijkste tips in deze blog.

Dynamisch energiecontract afsluiten 

Bij een dynamisch energiecontract betaal je voor de inkoopprijs van energie plus een vaste opslag. Dit tarief verandert mee met de prijsontwikkelingen op de energiemarkt. Als de markt daalt, dan daalt je energietarief. Dit geldt ook andersom. Het grootste voordeel van een dynamisch energiecontract, is dat je jouw contact op elk moment op kunt zeggen. Let wel op dat er een opzegtermijn geldig is van een maand. 

Voorkom sluipverbruik, voorkom hoge energiekosten 

Sommige apparaten die je in je pand hebt staan, verbruiken energie zonder dat je er gebruik van maakt. Dit kan je koffiezetapparaat zijn, maar ook computers of printers. Deze apparaten staan bijvoorbeeld op stand-by of de stekker zit nog in het stopcontact. Ongemerkt wordt er de hele dag elektriciteit gevraagd door het apparaat. Dit wordt ook wel sluipstroomverbruik genoemd. Voorkom sluipstroom door de stekker uit het stopcontact te halen als je een apparaat niet gebruikt. Zo bespaar je eenvoudig op je energierekening!

Medewerkers stimuleren om thuis te gaan werken 

Dankzij de coronacrisis hebben veel bedrijven kunnen ervaren hoe thuiswerken in zijn werk gaat. Ook na de coronacrisis zetten Nederlandse bedrijven zich in om thuiswerken te blijven stimuleren. Met thuiswerken wordt er bespaard op reistijd, reiskosten, brandstof en CO2-uitstoot. Maar ook op de forse elektriciteitskosten op kantoor wordt met thuiswerken bespaard. Stimuleer daarom je werknemers (indien mogelijk) om deels thuis te werken. Dit kun je doen door bijvoorbeeld betere arbovoorzieningen thuis aan te bieden of door thuiswerkvergoedingen uit te keren.

Begin met verduurzamen 

Zonnepanelen zijn een slimme verduurzaming. Door te kiezen voor zonnepanelen laat je niet alleen je energierekening zakken, maar ook laat je zien dat maatschappelijk verantwoord ondernemen voor jou belangrijk is. Ook het isoleren van je bedrijfspand zorgt ervoor dat je energierekening naar beneden gaat. Veel van de opgewekte warmte gaat verloren via daken, ramen en deuren en met goede isolatie reduceer je dit. 

De overheid stimuleert ondernemers te verduurzamen door verschillende subsidies aan te bieden. Ben je ondernemer en wil je jouw onderneming verduurzamen om op deze manier de hoge energiekosten te verlagen? Dan kun je met de BMKB-Groen regeling een lening afsluiten, waarbij de overheid garant staat. 

Heb je behoefte aan financieel advies, zodat je weet hoeveel geld je kunt investeren in een duurzame onderneming? Of wil je je complete administratie uitbesteden? 123Onlineboekhouding helpt je graag. Neem vrijblijvend contact met ons op. Samen kijken we naar de beste oplossing, voor jouw situatie. 

 

We gebruiken cookies om jouw ervaring op de website te verbeteren en anonieme statistieken bij te kunnen houden. Door op "Prima!" te klikken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies. Bedankt voor je bezoek en veel plezier op onze website! View more
Prima!
Liever niet