Elektrisch rijden, biedt het nog wel voordelen?

Elektrisch rijden biedt het nog wel voordelen - 123onlineboekhouding.nl

Elektrisch rijden, in hoeverre is dat nu nog interessant? De energieprijzen zijn een heet onderwerp de laatste tijd. En begrijpelijk. De energieprijzen gaan omhoog, het plezier gaat omlaag. Denk je er over een elektrische auto te kopen, of rij je al elektrisch, dan is het volgende artikel goed om te lezen.

Goedkoop, duurder, goedkoper. En misschien weer duurder (vanaf 2024).

In 2021 lagen de energieprijzen een stuk lager. Dit jaar zijn die prijzen enorm gestegen. Maar hiermee vertellen we vast niks nieuws.

Het CBS maakt op hun website www.cbs.nl inzichtelijk hoe ontzettend hard de prijzen gestegen zijn de laatste maanden:

Financieel zit in ons DNA Elektrisch rijden

Toelichting:
Met bovenstaande gegevens betaalde je bij een 1-persoons huishouden met een verbruik van gemiddeld 800 kwh per jaar in 2021 nog ‘maar’ ongeveer 100 euro, op dit moment is dat al gestegen naar plusminus 500 euro per jaar.Voor 2-persoons huishoudens met een verbruik van ongeveer 2000 kwh per jaar is de prijsverhoging nog vervelender, die gaan van ongeveer 270 euro naar ongeveer 1300 euro per jaar.En 4-persoons huishoudens krijgen het helemaal zwaar, die gaan van (ongeveer) 570 euro per jaar naar een schrikbarend bedrag van plusminus 2700 euro. Gebaseerd op een gemiddeld gebruik van 4000 kwh per jaar. Deze prijzen zijn berekend aan de hand van gepubliceerde gemiddelde tarieven op de website van het CBS en geven enkel een indicatie.

Door middel van een energieplafond wil het kabinet de huishoudens tegemoet komen in die kosten. Een regel die al vanaf 1 november 2022 in werking gaat. Dat gaat als volgt:

Er wordt onderscheid gemaakt tussen een prijsplafond en een verbruiksplafond.

Een verbruiksplafond werkt als volgt:

Huishoudens met een (gemiddeld) energieverbruik van 1.200 m3 voor gas en 2.900 kWh voor elektra betalen een aangepaste prijs.

Het energieprijsplafond hanteert de volgende regel:

Maximaal € 1,45 per m3 gas en € 0,40 per kWh elektra.

Zolang je niet boven het plafond uitkomt is er weinig aan de hand. Kom je er wel bovenuit dan verval je weer in het ‘normale’ en dus hoge tarief.

Alle energieleveranciers zijn verplicht het prijsplafond toe te passen. Vooralsnog kan dit gemiddeld een huishouden een flinke besparing opleveren van meer dan 2000,- in 1 jaar.

Dit is een tijdelijke maatregel die duurt tot 1 januari 2024. Wat er daarna gaat gebeuren is nog niet helemaal duidelijk. Er wordt gesproken over specifieke hulp voor huishoudens die echt in de problemen dreigen te komen. Maar dat is nog afwachten.

Wat wel vaststaat: naast de enorme stijging van de gasprijs is ook de prijs van elektriciteit gigantisch gestegen. Waardoor je je terecht kunt afvragen: is elektrisch rijden nog wel zo verstandig? Een eenduidig antwoord is daar niet op. Het hangt namelijk ook van de huidige situatie af. Een huishouden met zonnepanelen zal ongetwijfeld minder hoeven te betalen dan een huis zonder zonnepanelen. Niet voor niets zijn zonnepanelen de laatste tijd enorm in populariteit gestegen. Dit kan een beslissende factor zijn als je de afweging moet maken om wel of niet elektrisch te gaan rijden. Beschik je over een oud energiecontract dan zit je waarschijnlijk ook nog prima. Maar vroeg of laat zal dat contract vervangen moeten worden voor een nieuw contract.

Ook is het handig om na te denken over hoeveel je ongeveer denkt te gaan rijden. Een elektrische auto is, vergeleken met een benzineauto, nog erg duur in aanschafprijs. Als je weinig kilometers maakt kan het op dit moment heel lang duren voordat je die aanschafprijs weer terug verdiend hebt omdat de prijs van stroom amper lager ligt dan de prijs van benzine. Sterker nog; besluit je in een kleine en zuinige auto te gaan rijden dan is het mogelijk dat je goedkoper uit bent dan een grotere elektrische auto. Zo dicht liggen de prijzen van stroom en benzine op dit moment bij elkaar.

Toch elektrisch rijden?

Wil je toch elektrisch rijden? Kijk dan goed rond waar je, naast je eigen laadpaal bij huis, ook je auto onderweg kunt opladen. Er zijn verschillende aanbieders (bv. Tesla, Fastned, Shell, Travelcard) en de prijzen onderling verschillen nogal. Een degelijk onderzoek kan je veel geld besparen waardoor je uiteindelijk toch nog een stuk goedkoper rijdt dan met een benzineauto. Wij gaan hier geen prijzen vergelijken, daarvoor zijn ze te onderhevig aan veranderingen.

Maar de voordelen die een jaar geleden nog veel mensen deden besluiten elektrisch te gaan rijden, die voordelen zijn wel een stuk minder geworden.

We gebruiken cookies om jouw ervaring op de website te verbeteren en anonieme statistieken bij te kunnen houden. Door op "Prima!" te klikken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies. Bedankt voor je bezoek en veel plezier op onze website! View more
Prima!
Liever niet