Niet alle zzp’ers vragen betaalde btw van zakelijke OV-ritten terug: hoe zit dat?

Btw terugvragen zakelijke OV-ritten

De 9 procent btw die wordt gerekend op het OV-kaartje, mag terug worden gevraagd bij de belasting. Wel moet de rit dan een zakelijke rit betreffen. Daarnaast mag je als ondernemer de gehele ritprijs min de betaalde btw aftrekken van je winst. Hierdoor betaal je minder inkomstenbelasting. Uit onderzoek is gebleken dat één op de drie zzp’ers die zakelijke ritten maakt met het openbaar vervoer, de betaalde btw van 9% niet terugvraagt. De grootste reden hiervoor is onwetendheid. 

Zzp’ers lopen gemiddeld 260 euro per jaar mis

Twee op de tien zzp’ers maken gebruik van de trein, bus, tram of metro voor hun zakelijke ritten. Gemiddeld komt het aantal reisuren met het OV uit op 4 uur per week. Wanneer je 4 uur per week kwijt bent aan het maken van zakelijke ritten met het openbaar vervoer, kom je uit op een bedrag van gemiddeld 60 euro per week. Van deze 60 euro bedraagt circa 5 euro de btw. Dit lijkt weinig, maar op jaarbasis komt dit neer op een bedrag van 260 euro. Acht procent van de ondervraagden in het onderzoek – die wel recht hebben op de belastingteruggave – geven aan deze regel niet te kennen. 

Automatische rittenregistratie via OVpay 

Om het bedrag uitgekeerd te krijgen van de Belastingdienst, dien je jouw zakelijke OV-ritten bij te houden. Zzp’ers die hun betaalpas gebruiken om in- en uit te checken, kunnen via de officiële website van OVpay hun eigen rittenregistratie inzien. Je kunt hier eenvoudig een uitdraai van laten maken, welke dient als bewijsstuk bij de Belastingdienst. 

Alternatieve duurzame mobiliteitsmogelijkheden 

Ben je ondernemer en wil je gebruik maken van andere duurzame mobiliteitsmogelijkheden, naast het openbaar vervoer? De zakelijke elektrische fiets is een goed alternatief. Wanneer je meer dan 10% van de totale zakelijke kilometers op de fiets aflegt, mag je de e-bike zakelijk aanschaffen. In dit geval mag je bijvoorbeeld de kosten voor aanschafkosten, onderhoudsbeurt, band plakken en verzekeringen als aftrekposten afschrijven. Meer weten? Lees meer over fietsen op een fiets van de zaak, in dit artikel. 

Ben je ondernemer en wil je bedrijfsadvies? 123Onlineboekhouding helpt! Liever je gehele boekhouding uitbesteden? Ook dan helpt 123Onlineboekhouding. Neem vrijblijvend contact met ons op. Samen kijken we naar de beste oplossing voor jouw situatie. 

We gebruiken cookies om jouw ervaring op de website te verbeteren en anonieme statistieken bij te kunnen houden. Door op "Prima!" te klikken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies. Bedankt voor je bezoek en veel plezier op onze website! View more
Prima!
Liever niet