Als zzp’er een hypotheek afsluiten: hoe werkt dit?

hypotheek zzp'er

Als zzp’er heb je de vrijheid om (vooral) de dingen te doen die je leuk vindt, je eigen tijd in te delen en daarnaast te bepalen waar en met wie je werkt. Toch zijn er ook wat nadelen aan werken als zzp’er. Eén van de nadelen is dat je als zzp’er andere regels hebt bij het afsluiten van een hypotheek. Banken hebben vaak moeite met het inschatten van jouw jaarinkomen. De regel is dat zelfstandige ondernemers jaarcijfers van de afgelopen drie jaar moeten delen met hun hypotheekverstrekker. 

In dit artikel lees je meer over het afsluiten van een hypotheek als zzp’er. 

Een hypotheek voor ondernemingen als specialisme 

Ben je net begonnen met je onderneming? Dan kan een hypotheek aanvragen lastig zijn. Bij de bank moet je namelijk kunnen laten zien dat je onderneming, nu en later, geld oplevert. Hypotheekverstrekkers die zich focussen op ondernemers, hebben de kennis en het inzicht nodig om op basis van jaarcijfers een financiële prognose te maken voor de toekomst.

Als een hypotheekverstrekker je aanvraag voor een hypotheek in behandeling neemt, wordt er gekeken naar: 

  • De sector waarin jouw onderneming actief is
  • Wat jouw vaste lasten zijn
  • Hoeveel risico jouw onderneming loopt
  • Wat de ontwikkelingen zijn binnen jouw bedrijf en wat dit betekent voor de verwachte winst
  • Hoe de toekomst van je onderneming eruit ziet

Hypotheek voor ondernemingen en coronacrisis 

Voordat je kans maakt op een hypotheek, moet je drie financiële jaarverslagen in kunnen laten zien. De coronacrisis die in Nederland begon in 2020, zorgde ervoor dat het nóg moeilijker werd voor ondernemers om een hypotheek af te kunnen sluiten. Als je bijvoorbeeld – vanwege corona – in 2020 of 2021 een slecht financieel jaar had, moet je dit jaargemiddelde omhoog zien te halen in de volgende jaren. 

De vakbond voor zzp’ers – FNV Zelfstandigen – is om de tafel gegaan met banken en de Nationale Hypotheekgarantie, ook wel bekend als de NHG. Dit gesprek heeft als gevolg dat ondernemers die duidelijk kunnen aantonen dat de coronacrisis invloed heeft gehad op de jaarcijfers en dat de toekomst er financieel beter uitziet, geen effect voelen op de hoogte van de hypotheek die ze kunnen krijgen. 

Hoogte bepalen van je hypotheek 

Om te kunnen bepalen hoeveel je kunt gaan lenen van de bank, dien je een toetsinkomen in te vullen. Als je zzp’er bent, is dit toetsinkomen ingewikkeld. Je hebt namelijk niet een vast inkomen per maand of per jaar. 

Het advies is dan ook om met onafhankelijke hypotheekadviseurs te kijken naar de hoogte van de hypotheek. Voor iedereen geldt de regel dat je maximaal 100% van de woningwaarde kunt lenen bij de bank. Je hebt dus eigen geld nodig voor de kosten koper. 

Hypotheekaanvraag goed voorbereiden 

Ben je van plan om een hypotheek aan te vragen bij de bank? Bereid je gesprek dan van tevoren goed voor. Kijk met je accountant of boekhouder naar je jaarrekening en duik in de cijfers van het lopende boekjaar.  Heb je hulp nodig bij het verkrijgen van inzicht in jouw boekhouding? 123Onlineboekhouding helpt je graag met behulp van financieel advies of bedrijfsadvies. Heb je een andere vraag? Neem vrijblijvend contact met ons op. Samen kijken we naar de beste oplossing voor jouw situatie.  aanvragen als ondernemer. 

We gebruiken cookies om jouw ervaring op de website te verbeteren en anonieme statistieken bij te kunnen houden. Door op "Prima!" te klikken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies. Bedankt voor je bezoek en veel plezier op onze website! View more
Prima!
Liever niet