Belastingadvies over zelfstandigenaftrek 2021 en het urencriterium

zelfstandigenaftrek

Zelfstandigenaftrek 2021 en de 1225-urennorm, je bent het vast wel eens tegen gekomen. Wat dat precies inhoudt leggen we uit in deze blog. Want wanneer heb je recht op aftrekposten zoals de zelfstandigenaftrek en aan welke eisen moet je voldoen? Wij leggen deze belastingzaken helder en duidelijk uit.
Het urencriterium houdt in dat je per jaar minimaal 1225 uur aan je onderneming moet hebben besteed. Wanneer je daar aan voldoet, heb je recht op een aantrekkelijke aftrekpost: de zelfstandigenaftrek.

Het urencriterium

Wanneer je ondernemer bent, kun je in aanmerking komen voor diverse soorten ondernemersaftrek. Voor bepaalde soorten moet je voldoen aan het urencriterium van de Belastingdienst. Deze belastingvoordelen zijn ontworpen om het zelfstandig ondernemerschap te stimuleren. Om te voorkomen dat men zich bij de Kamer van Koophandel (Kvk) inschrijft en meteen kan profiteren van belastingvoordelen, is het urencriterium ontworpen.

Voorwaarden van het urencriterium

Om in aanmerking te komen voor de aftrek moet je dus aan een aantal voorwaarden van het urencriterium voldoen. Je zal per kalenderjaar 1225 uur aan je onderneming moeten besteden. Dit geldt ook wanneer je later in het jaar begint met je bedrijf. Stel je start in juni met je onderneming, dan zul je dat jaar alsnog de 1225 uren moeten volmaken om in aanmerking te komen voor belastingvoordeel. Naast deze uren dien je meer tijd in je onderneming te steken dan in andere werkzaamheden, bijvoorbeeld loondienst. Echter: wanneer je één van de vijf voorafgaande jaren geen ondernemer was, hoef je niet te voldoen aan die laatste eis.

Welke uren tellen mee?

Volgens de Belastingdienst moet je 1225 uur besteden aan het ‘feitelijk drijven van je onderneming(en)’. Hierin wordt onderscheid gemaakt tussen directe en indirecte uren. Directe uren zijn uren die je declareert bij klanten: je omzeturen. Indirecte uren zijn uren die je steekt in de voorbereiding, bijvoorbeeld het maken van offertes, het bijhouden van de administratie, het vormgeven van een logo of het maken van een website. Deze indirecte uren breng je dus niet in rekening bij klanten, maar gaan wel in de onderneming zitten. Ook het volgen van cursussen en het aanschaffen van bedrijfsmiddelen vallen hier onder. Deze twee soorten uren tellen beiden mee voor het urencriterium van de Belastingdienst. Ook de indirecte uren kun je dus meetellen.

Versoepeling door de coronacrisis

Tijdelijk heeft de Belastingdienst het urencriterium versoepeld. Dit komt door de coronacrisis. Hierdoor kunnen veel ondernemers het gebruikelijke urencriterium niet behalen. Dat zou betekenen dat zij dan geen gebruik meer zouden mogen maken van de aftrekposten. Om dit te voorkomen, geldt er een goedkeuring van 1 januari 2021 tot 1 juli 2021. Dat houdt in dat de Belastingdienst automatisch uitgaat van het feit dat ondernemers dan minstens 24 uur in hun onderneming hebben gestoken. Ook wanneer dit voor jou niet het geval is, kun je deze uren rekenen.

De zelfstandigen- en startersaftrek

Heb je het urencriterium gehaald en heb je aan het begin van het kalenderjaar de AOW-leeftijd nog niet bereikt? Goed nieuws! Dan kom je in aanmerking voor belastingvoordeel zoals de zelfstandigenaftrek. In 2021 is de zelfstandigenaftrek een bedrag van € 6.670. Dit is een aftrekpost van je belastbare winst. Kortom: je belastbare winst is nu een stuk lager waardoor je minder inkomstenbelasting hoeft te betalen.

Wanneer je naast bovenstaande voorwaarden ook startende ondernemer bent, kom je ook nog in aanmerking voor de startersaftrek. De zelfstandigenaftrek wordt dan verhoogd met € 2.123. De startersaftrek mag je maximaal twee keer in de eerste vijf jaar van je ondernemerschap toepassen.

Wil je belastingadvies over andere zaken zoals administratie of aangiftes? Kijk hier voor informatie over diverse belastingzaken. Ben je op zoek naar belastingadvies in Hengelo? Wij staan klaar om je te helpen, bijvoorbeeld bij je aangifte voor de inkomstenbelasting. Neem snel contact met ons op!

We gebruiken cookies om jouw ervaring op de website te verbeteren en anonieme statistieken bij te kunnen houden. Door op "Prima!" te klikken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies. Bedankt voor je bezoek en veel plezier op onze website! View more
Prima!
Liever niet