Zakelijk ruilen, hoe werkt dit?

Zakelijk ruilen, hoe werkt dit - 123Onlineboekhouding

Als je, bijvoorbeeld door de coronacrisis, minder geld beschikbaar hebt, kun je ervoor kiezen om zakelijk te ruilen. Voor de beeldvorming lees je onderstaand een aantal voorbeelden:

  • Iemand laat producten zien via Social media en ontvangt in ruil hiervoor producten.
  • Een hotel betaald voedsel- of drankleveranciers in hotelovernachtingen of vergaderarrangementen.
  • Een tekstschrijver maakt een tekst voor een websitebouwer en de websitebouwer maakt een website voor de tekstschrijver.
  • Een stukadoor doet een klus voor een garagebedrijf en het garagebedrijf verzorgt het onderhoud van zijn bestelbus.
  • Een blogger mag van een welness-arrangement of driegangendiner gebruik maken en beschrijft in ruil daarvoor zijn ervaring op zijn blog.
  • Een sportwinkel levert via sponsoring kleding aan de plaatselijke voetbalclub, in ruil daarvoor zet de club de naam van het bedrijf op de kleding en zorgen voor een reclamebord langs het veld.

Bij zakelijk ruilen wordt er dus geen geld overgemaakt. Het geld wat je bespaart kun je gebruiken om te investeren of om openstaande kosten te betalen. Je netwerkt groeit ook, je gaat samen werken met bekende en nieuwe partners. Het is wel belangrijk om de waarde en kwaliteit van de tegenprestatie goed in te schatten. Daarnaast zijn er administratieve verplichtingen bij zakelijk ruilen.

Administratieve verplichtingen

Je moet samen de economische waarde van de ruil in euro’s bepalen, De waardes moeten aan elkaar gelijk zijn, je stuurt indien van toepassing een offerte en algemene voorwaarden.
De economische waarde van de goederen/diensten wordt tevens je verkoopprijs.
Om problemen te voorkomen leg je afspraken vast in een contract, hierin zet je de beschrijving van de te ruilen goederen en of diensten, de waarde (dus de verkoopprijs), de periode waarin de goederen/diensten worden geleverd en wanneer je de goederen of diensten factureert.
Voor de BTW veranderd er niks, het betaalde bedrag wordt teruggevorderd en het ontvangen bedrag wordt afgedragen.

Met zakelijk ruilen houd je dus meer budget over en bouw je betere klantenrelaties op.

Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op!

Hulp nodig? Chat met ons