📝 KvK inschrijven: wanneer en hoe werkt inschrijven?

Inschrijven KVK: wanneer en hoe werkt inschrijven?

Heb je besloten om een onderneming te starten? Vergeet dan niet om je in te schrijven in het Handelsregister van KVK. De KVK inschrijven kosten bedragen € 75,-. In deze blog lees je wanneer inschrijven KVK verplicht is en hoe de stappen eruit zien om je onderneming in te schrijven in het Handelsregister. 

Criteria onderneming KvK inschrijven

Wekelijks worden er zo’n 4.500 ondernemingen aan KVK inschrijven voldaan. Je bent verplicht om je onderneming in te schrijven bij de KVK wanneer je goederen of diensten levert om winst te maken. Om je onderneming in te schrijven in het Handelsregister, moet je voldoen aan de volgende criteria:

  1. Je levert diensten en/of goederen 
  2. Voor het leveren van diensten en/of goederen wordt een kostprijs gevraagd. Een kostprijs houdt een (commerciële) prijs of uurtarief in waaraan je geld verdient/winst maakt. 
  3. Je doet zaken met mensen die geen familie of vrienden zijn. Dit betekent dat je de concurrentie aangaat met andere ondernemers die werken met gelijkwaardige diensten en/of producten. 

Voldoe je wel aan bovenstaande criteria, maar schrijf je je niet in bij de KVK? Dit heeft grote gevolgen op je inkomstenbelasting en btw. 

Wanneer onderneming inschrijven?kvk inschrijven

Het is mogelijk om KvK inschrijven op verschillende momenten te doen;

  1. Maximaal 1 week nadat je bent begonnen met je onderneming;
  2. 1 week voordat je start met je eigen onderneming;
  3. Eerder dan een week voor je start met je eigen onderneming, is ook mogelijk. 

Voorbereiden van inschrijven KVK

Voldoe je aan de bovenstaande criteria en ga je jouw onderneming KVK inschrijven? Het is belangrijk dat je je inschrijving voorbereidt;

  1. Bedenk een naam voor je onderneming. Je schrijft je in met de bedrijfsnaam die je hebt bedacht. Let op! Je kan niet elke naam gebruiken als bedrijfsnaam. Hier zitten regels aan verbonden. 
  2. Kies de rechtsvorm die bij jouw onderneming past, bijvoorbeeld een eenmanszaak, vof of bv. De keuze voor een rechtsvorm bepaalt bijvoorbeeld op welke manier je aansprakelijk bent. 
  3. Heeft jouw bedrijf UBO’s? UBO’s zijn belanghebbenden, bijvoorbeeld de eigenaren van de onderneming.

Wanneer je bovenstaande stappen hebt doorlopen, kan je online een afspraak maken bij de KVK om de inschrijving definitief te maken. Zonder afspraak is je inschrijving ongeldig. Bij de afspraak ontvang je direct een KvK-nummer. Ook ontvang je een SBI-code, die je activiteiten aangeeft. De KVK inschrijven kosten bedragen eenmalig € 51,30. 

KVK inschrijven ZZP

Heb je besloten om als zzp’er te beginnen? Doorloop de stappen die hierboven staan aangegeven. De rechtsvorm die je kiest bij KVK inschrijven ZZP, is een eenmanszaak. Let op! De KVK inschrijven ZZP kan alleen worden gedaan door de eigenaar van de eenmanszaak. 

Naast het inschrijven bij de KvK kun je hier ook rekening mee houden:

  • Belastingen en administratie: Naast het inschrijven bij de KVK zijn er andere belangrijke aspecten waar je als ondernemer rekening mee moet houden. Zo moet je bijvoorbeeld je administratie goed bijhouden, inclusief het opstellen van facturen en het bewaren van bonnen en andere financiële documenten. Daarnaast moet je aangifte doen voor de inkomstenbelasting en mogelijk ook voor de omzetbelasting (btw). Het is raadzaam om een boekhouder of accountant in te schakelen om je te helpen bij het naleven van deze fiscale verplichtingen.
  • Vergunningen en regelgeving: Afhankelijk van het soort onderneming dat je start, kunnen er specifieke vergunningen en licenties vereist zijn voordat je legaal kunt opereren. Dit geldt met name voor gereguleerde sectoren zoals de horeca, de medische sector, de bouw en financiële dienstverlening. Zorg ervoor dat je de relevante wet- en regelgeving onderzoekt en eventuele vergunningsaanvragen tijdig indient.
  • Algemene voorwaarden en contracten: Het is verstandig om algemene voorwaarden op te stellen voor je onderneming. Dit zijn juridische documenten die de rechten en plichten van zowel jou als ondernemer als je klanten of opdrachtgevers regelen. Daarnaast moet je mogelijk contracten opstellen voor samenwerkingen, huur van bedrijfsruimte of andere zakelijke transacties. Een juridisch adviseur kan je helpen bij het opstellen en naleven van deze documenten.
  • Verzekeringen: Het is belangrijk om de juiste verzekeringen af te sluiten om jezelf en je onderneming te beschermen. Denk hierbij aan een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (indien relevant voor je vakgebied), een inventaris- en goederenverzekering en een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Verzekeringen kunnen helpen om financiële risico’s te beperken in geval van onverwachte gebeurtenissen.
  • Marketing en branding: Zodra je onderneming is ingeschreven bij de KVK, is het belangrijk om jezelf op de markt te brengen en bekendheid te genereren. Het opbouwen van een sterk merk en effectieve marketingstrategie kunnen bijdragen aan het succes van je onderneming. Overweeg zaken zoals het ontwerpen van een logo, het opzetten van een website, het gebruik van sociale media en het ontwikkelen van een marketingplan om je doelgroep te bereiken.
  • Intellectueel eigendom: Als je een uniek product, merknaam, logo, of uitvinding hebt, wil je mogelijk je intellectueel eigendom beschermen. Het registreren van een handelsnaam, merk of patent kan je exclusieve rechten geven en voorkomen dat anderen jouw creaties kopiëren of misbruiken. Raadpleeg een merk- of octrooigemachtigde om te bepalen welke vormen van bescherming relevant zijn voor jouw onderneming.
  • Financiering: Het starten van een onderneming brengt vaak kosten met zich mee, zoals de aanschaf van apparatuur, marketinguitgaven en het huren van bedrijfsruimte. Als je niet over voldoende eigen kapitaal beschikt, zijn er verschillende financieringsmogelijkheden om te verkennen. Dit kan variëren van een lening bij een bank tot crowdfunding, investeerders, subsidieprogramma’s of het aantrekken van zakenpartners. Onderzoek de opties die het beste bij jouw situatie passen.
  • Netwerken en samenwerken: Het opbouwen van een netwerk van zakelijke contacten kan waardevol zijn voor het succes van je onderneming. Neem deel aan relevante evenementen, conferenties of netwerkbijeenkomsten om andere ondernemers te ontmoeten, ideeën uit te wisselen en mogelijke samenwerkingen te verkennen. Het aangaan van strategische partnerschappen kan je helpen je bereik te vergroten en nieuwe kansen te ontdekken.
  • Ondernemersvaardigheden en educatie: Het runnen van een succesvolle onderneming vereist niet alleen vakkennis, maar ook ondernemersvaardigheden. Overweeg het volgen van workshops, trainingen of cursussen om je kennis en vaardigheden op het gebied van ondernemerschap, leiderschap, marketing, boekhouding of andere relevante gebieden te vergroten. Ook het lezen van boeken en het raadplegen van online bronnen over ondernemerschap kan waardevol zijn.
  • Groei en schaalbaarheid: Naarmate je onderneming groeit, is het belangrijk om na te denken over de toekomst en de mogelijkheden voor schaalbaarheid. Dit kan betekenen dat je je productlijn uitbreidt, nieuwe markten betreedt, personeel in dienst neemt of investeert in technologie en automatisering. Zorg ervoor dat je een strategisch groeiplan ontwikkelt en regelmatig je bedrijfsprestaties evalueert.

Heb je hulp nodig bij het opstarten van je ondeneming? 123Onlineboekhouding helpt je bij het kiezen van de juiste ondernemingsvorm, de eventuele (voordelige) fiscale regelingen, de mogelijkheden om (vreemd) kapitaal te verstrekken, het doen van je btw-aangifte en de administratie. Heb je al een onderneming gestart, maar merk je dat je vastloopt? Onze bedrijfscoaches kunnen je helpen te onderzoeken waar het mis gaat en op basis hiervan een juiste strategie te bepalen om als onderneming verder te kunnen groeien.

Neem vrijblijvend contact met ons op!

We gebruiken cookies om jouw ervaring op de website te verbeteren en anonieme statistieken bij te kunnen houden. Door op "Prima!" te klikken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies. Bedankt voor je bezoek en veel plezier op onze website! View more
Prima!
Liever niet