Jouw aansprakelijkheid, hoe werkt het?

Jouw aansprakelijkheid, hoe werkt het - 123Onlineboekhouding

Als jij zaken doet met leveranciers, klanten, banken of financiers kun jij voor bepaalde zaken aansprakelijk zijn. Het is erg belangrijk om te weten wie aansprakelijk is en of je jouw aansprakelijkheid kunt beperken.

Aansprakelijkheid bij rechtsvormen

Je maakt een belangrijke overweging als jij een rechtsvorm kiest, aansprakelijkheid is hierin een van de belangrijkste factoren.
Kies jij voor de rechtsvorm eenmanszaak, VOF of een maatschap, dan ben jij met jouw privé vermogen aansprakelijk. Jouw partner is dan ook aansprakelijk voor zijn of haar privé vermogen.
Het is daarom een veel voorkomende reden om voor een andere rechtsvorm te kiezen.
Ondernemers die hun aansprakelijkheid willen beperken kiezen dan vaak voor een BV.
Bij een BV ben je niet voor jouw privé vermogen aansprakelijk maar het brengt wel extra kosten met zich mee (oprichtingskosten bij notaris).

Aansprakelijkheid bij partners

Bij een eenmanszaak, VOF of een maatschap ben jij dus, samen met jouw partner, aansprakelijk voor jouw privé vermogen. Je kunt echter de aansprakelijkheid van jouw partner beperken. Er zijn 3 manieren om een partnerschap aan te gaan.

Bij een samenlevingscontract kun je zelf kiezen of jij jouw bezittingen deelt. Je kunt er dan voor kiezen om, op het moment dat het slecht gaat met het bedrijf, jouw bezittingen te scheiden.
Als je trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat in gemeenschap van goederen worden al jouw bezittingen gedeeld. Als het slecht gaat met jouw bedrijf loop je het risico dat je aansprakelijk bent voor het privé vermogen van jou en jouw partner.
Je kunt ook trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan met voorwaarden. Je kunt in deze voorwaarden vastleggen dat jouw partner privé niet aansprakelijk is voor de schulden van jouw bedrijf. Stel dat je op een later moment een onderneming gaat starten, het is dan mogelijk om een gemeenschap van goederen om te zetten naar huwelijkse voorwaarden. Je gaat hiervoor naar de notaris.

Aansprakelijkheid bij schade

Het kan natuurlijk voorkomen dat jij, als jij een klus bij een klant hebt, schade veroorzaakt.
Jij bent dan aansprakelijk voor de schade die jij aan de bezitting(en) van de klant hebt toegebracht.
Je kunt de schade die jij hebt veroorzaakt vergoed krijgen als jij je hiervoor verzekerd.
Bijna iedereen heeft een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren, schade die wordt veroorzaakt in jouw rol als ondernemer wordt echter niet gedekt. Deze kosten worden wel gedekt als je een aansprakelijkheidsverzekering ZZP hebt. Vaak is het ook verstandig om een rechtsbijstand verzekering te nemen, je kunt je dan onder andere verzekeren tegen niet betalende klanten of tegen conflicten met personeel over werk of salaris.

Heb je vragen over dit artikel? Neem dan contact met ons op!

We gebruiken cookies om jouw ervaring op de website te verbeteren en anonieme statistieken bij te kunnen houden. Door op "Prima!" te klikken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies. Bedankt voor je bezoek en veel plezier op onze website! View more
Prima!
Liever niet