Wetswijzigingen 2023 voor ondernemers.

Wetswijzigingen 2023. 123Onlineboekhouding houdt je op de hoogte!

Wetswijzigingen 2023

Ondernemers krijgen vanaf 1 januari 2023 te maken met een aantal wetswijzigingen. Aangezien je het vast druk hebt en niet de tijd hebt om precies uit te zoeken wat er zoal gaat veranderen, hebben we een aantal belangrijke wetswijzigingen 2023 voor je op een rijtje gezet. Er komen een aantal veranderingen aan en om straks niet verrast te worden is het goed dit artikel even te lezen. We houden het beknopt zodat je niet heel veel tijd kwijt bent aan dit artikel.

Wetswijzigingen 2023: Ondernemer met een snorfiets? Helm op!

Ga je op een elektrische scooter of snorscooter naar je onderneming? Heel begrijpelijk want dat is een stuk goedkoper dan de auto of het openbaar vervoer. Vanaf 1 januari ben je echter wel verplicht een helm te dragen zodra je op pad gaat. Een snorfiets gaat niet heel erg hard maar er gebeuren toch regelmatig ongelukken mee.

De snorfiets is in de stad nog steeds een populair vervoermiddel, hoewel die steeds meer ingeruild wordt voor een elektrische variant. Met een topsnelheid van 25 kilometer per uur zou je zeggen dat er niet zoveel kan gebeuren maar vooral in een drukke stad blijkt een helm dragen toch wel belangrijk te zijn. Bromfietsers dragen al jaren een helm en als jij een scooter of snorfiets hebt met een blauw kenteken dan zul je vanaf 1 januari ook een helm moeten dragen.

Wetswijzigingen 2023: Je bezoekadres afschermen in het Handelsregister

Wetswijzigingen voor ondernemersStandaard is het bezoekadres van je onderneming zichtbaar in het Handelsregister. Het Handelsregister is in het leven geroepen om aan organisaties, ondernemers maar ook burgers informatie te verschaffen over geregistreerde handelsondernemingen.

Met deze informatie weet je iets meer over een bedrijf en dat kan handig zijn als je met een bepaald bedrijf in zee wilt gaan of contact met ze wil zoeken, maar eerst wat meer wilt weten. Veel kleine ondernemers hebben hun privéadres als bezoekadres en dan kan het wel eens voorkomen dat een adresvermelding in het handelsregister niet wenselijk is.

Word je vaak lastig gevallen, weten mensen je makkelijk te vinden, en voel je je onveilig, dan is het mogelijk je woonadres te laten afschermen in het Handelsregister. De Kamer van Koophandel gaat hier uitvoerig op in en legt op deze pagina ook uit wanneer afscherming in het Handelsregister mogelijk is: Afschermen van je woonadres.

Wetswijzigingen 2023: Energieslurpende kantoren worden verboden

Veel startende ondernemers richten al snel een kantoor in voor zichzelf, klanten, personeel en bezoekers. Zo’n pand moet natuurlijk verlicht en verwarmd worden. En, je voelt hem al aankomen, dat is met de huidige energieprijzen ontzettend duur geworden. Vanaf 1 januari 2023 moet je kantoorgebouw minstens Energielabel c hebben. Kantoren met tenminste 100 m² zijn hiertoe verplicht. Je kantoor energiezuinig maken is natuurlijk altijd een goed idee. Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat de energiekosten niet de pan uit stijgen. Tip: schakel een adviseur in. Een energieadviseur kan je precies vertellen hoe en waarop je kunt bezuinigen. Ook kan de adviseur een schatting van de kosten maken.

Wetswijzigingen 2023: De hoogte van de kinderopvangtoeslag

De hoogte van de kinderopvangtoeslag was altijd afhankelijk van het aantal gewerkte uren. Vooral ondernemers die vaak onregelmatige uren maken vinden dit een lastige regeling. Dat gaat veranderen. Om het voor ondernemers makkelijker te maken heeft het kabinet bedacht dat het aantal maanden waarin de minst werkende ouder gewerkt heeft bepalend is voor de hoogte van de kinderopvangtoeslag. Ondernemers met jonge kinderen, maar ook werknemers met jonge kinderen kunnen gebruik maken van deze regeling.

Wetswijzigingen 2023: Statiegeld op blikjes

Handig om te weten voor iedereen, niet alleen ondernemers. Vanaf 1 januari 2023 zit er op ieder blikje waar frisdrank, water of alcoholische drank in zit minimaal 15 cent statiegeld. Supermarkten zijn verplicht deze blikjes in te nemen. Waarom deze maatregel genomen is hoeven we vast niet uit te leggen. Minder afval, minder troep op straat en een mooier en beter milieu.

Nog meer weten?

In oktober schreven we al over een aantal fiscale maatregelen die het kabinet op Prinsjesdag 20 september gedeeld heeft. Je kunt dat artikel hier teruglezen.

Als je nog vragen hebt, en dat kunnen we ons heel goed voorstellen, zoek gerust even contact met ons via de contactpagina.

We gebruiken cookies om jouw ervaring op de website te verbeteren en anonieme statistieken bij te kunnen houden. Door op "Prima!" te klikken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies. Bedankt voor je bezoek en veel plezier op onze website! View more
Prima!
Liever niet