BTW en parkeerkosten, waar moet je op letten?

BTW en parkeerkosten, waar moet je op letten - 123Onlineboekhoding

Parkeerkosten

Veel ondernemers vragen de btw op parkeerkosten niet terug, je doet dan echter jezelf tekort!
De regels zijn namelijk niet moeilijk.

Commercieel parkeren

Als jij parkeert in een parkeergarage of commercieel parkeerterrein mag je de btw van de bonnetjes/facturen terugvragen. De btw wordt in rekening gebracht door commerciële partijen omdat zij btw plichtig zijn voor de omzetbelasting. Dit geldt echter niet voor gemeentes, diensten die door de gemeentes worden verstrekt zijn vrijgesteld van btw, je kunt de btw dan niet terugvragen. Parkeerplaatsen aan de weg vallen onder het beheer van gemeentes. Dit wordt vaak op de parkeerbon aangegeven.

Parkeerkosten aftrekbaar

Zakelijk autorijden, waar moet je rekening mee houden?

De BTW kun je dus in alle gevallen terugvragen als je parkeert bij commerciële partijen. Dit geldt echter niet altijd voor de inkomstenbelasting. Parkeerkosten kun je van je winst aftrekken, je hoeft dan dus minder inkomstenbelasting te betalen. Dit is echter alleen mogelijk als jij de auto op de zaak hebt staan. Heb je de auto van jezelf, dan mag je al 19 cent per zakelijke kilometer aftrekken, hier zitten alle autokosten bij inbegrepen waaronder parkeerkosten.

De mobiliteitskaart

De populariteit van mobiliteitskaarten neemt sterk toe. Met een mobiliteitskaart betaal je achteraf, je krijgt dan 1 keer per maand een factuur. Dit geldt niet alleen voor parkeerkosten, dit geldt ook (afhankelijk van welke) voor het OV, tanken, het huren van vervoersmiddelen, internationale reizen enzovoort. Op deze link kun je de verschillende mobiliteitskaarten met elkaar vergelijken.
Een mobiliteitskaart is gemakkelijk voor jou als ondernemer, je betaalt alle autokosten 1 keer per maand middels een factuur en je hoeft alle bonnetjes niet te bewaren. Het is overigens ook gemakkelijk voor de boekhouder, zij krijgen 1 keer per maand een factuur met duidelijke specificaties van de gemaakte kosten.

Heb je vragen over dit artikel? Neem dan contact met ons op!

We gebruiken cookies om jouw ervaring op de website te verbeteren en anonieme statistieken bij te kunnen houden. Door op "Prima!" te klikken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies. Bedankt voor je bezoek en veel plezier op onze website! View more
Prima!
Liever niet