Belastingplan van 2023: maatregelen voor auto en mobiliteit

Belastingplan van 2023

Al een aantal jaren zetten de overheid en de RAI Vereniging zich in om Nederland stiller, schoner en zuiniger te laten rijden. Deze regeling geldt ook voor elektrische motorfietsen. Deze overstap op energiezuinige voertuigen moet technisch en financieel aantrekkelijk zijn, voor zowel consumenten als werkgevers en werknemers. Sinds 1 januari 2023 zijn er daarom nieuwe bedrijfsmiddelen toegevoegd aan de MIA/Vamil-lijst. In deze blog lees je wat dit betekent voor jou als werkgever. 

Wat is de MIA/Vamil-lijst?

Op de Milieulijst staan alle investeringen die milieuvriendelijk zijn en in aanmerking komen voor de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Het kabinet heeft besloten het budget van 2023 voor de MIA te verhogen met 48 miljoen euro. De reden voor deze verhoging heeft te maken met onder andere de inflatie. In totaal betekent dit een budget van 192 miljoen euro. Met het budget wil de overheid de ontwikkeling naar een circulaire economie stimuleren.

Wanneer ontvang je belastingvoordeel bij investering in duurzame mobiliteit?

Investeer je in een bedrijfsmiddel dat zorgt voor duurzamere mobiliteit? Dan ontvang je mogelijk belastingvoordeel. Het gaat hierbij om bedrijfsmiddelen die een stille, schone en zuinige manier van transport mogelijk maken op de weg, op het water, op het spoor en door de lucht. Op de milieulijst staan onder andere nieuwe bedrijfsmiddelen als:

  • een mobiel werktuig dat wordt aangedreven door waterstof;
  • vrachtwagens of waterstofvoertuigen die worden aangedreven door elektriciteit en waterstof;
  • duurzame schepen die aangroei voorkomen of verwijderen.

Wil je een bedrijfsmiddel toe laten voegen aan de lijst duurzame mobiliteitsinvesteringen? Dan is het mogelijk je verzoek in te sturen.

Hoe werkt het bij de aanschaf van emissieloze bedrijfsauto’s?

Koop of lease je als ondernemer een emissieloze bedrijfsauto? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) of de Milieu-investeringaftrek. Voor het aanvragen van de SEBA mag je de uitstootvrije bedrijfsauto nog niet hebben aangeschaft. Wel moet je in bezit zijn van een niet-bindende overeenkomst bij het indienen van je aanvraag. Dit betekent dat je eerst SEBA aanvraagt, voordat je gebruik maakt van je duurzame bedrijfswagen. 

Als je een MIA subsidieaanvraag wilt doen, moet je eerst de subsidie opgeven die je ontvangt uit de SEBA. Dit bedrag wordt afgetrokken van het aanschafbedrag dat je opgeeft bij de MIA aanvraag. Ook is het mogelijk om in aanmerking te komen voor MIA wanneer je een oplaadpunt voor elektrische voertuigen wilt plaatsen. 

Heb je hulp nodig bij het aanvragen van de subsidieregeling voor duurzame mobiliteit? 123Onlineboekhouding helpt. Liever je gehele boekhouding uitbesteden of bedrijfsadvies ontvangen? Ook dan helpt 123Onlineboekhouding. 

Heb je nog vragen over het Belastingplan van 2023? Neem vrijblijvend contact met ons op. Samen kijken we naar de beste oplossing voor jouw situatie. 

We gebruiken cookies om jouw ervaring op de website te verbeteren en anonieme statistieken bij te kunnen houden. Door op "Prima!" te klikken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies. Bedankt voor je bezoek en veel plezier op onze website! View more
Prima!
Liever niet