2022 kende de hoogste prijsstijging sinds 1975

Financieel zit in ons DNA prijsstijging

De kosten voor levensonderhoud lagen in 2022 gemiddeld 10% hoger dan in 2021. Deze inflatie betreft de hoogste sinds 1975. Vooral de prijzen voor energie zijn flink gestegen. De grootste oorzaak hiervan is de uitbraak van de oorlog in Oekraïne. Als gevolg van de grote prijsstijging komen steeds meer huishoudens met een laag- en hoog inkomen moeilijk rond. In 2022 gaf 12% van de groep met een hoog inkomen aan lastig tot zeer moeilijk rond te komen. In 2018 was dit 6%.

Ook voor ondernemers nemen de kosten toe. Energie, brandstof en grondstoffen worden alsmaar duurder. Daarnaast stijgt het minimumloon om het gat tussen de gestegen kosten en lagere inkomsten te verkleinen. Dit vraagt om een nieuwe berekening van de prijs voor het product of dienst wat je aanbiedt. In deze blog lees je onze 3 belangrijkste tips om de nieuwe prijs te bepalen. 

Tip #1: Weet hoeveel kosten je maakt per product 

Als je weet hoe de prijs die je vraagt voor een product of dienst is opgebouwd, weet je hoeveel je per product of uur moet verdienen om minimaal break-even te draaien. Break-even staat voor de prijs waarbij je geen winst of verlies maakt. Neem bij het berekenen hiervan alle kosten mee, zoals de kosten voor inkopen, grondstof en loon. Als je dit weet, kun je eventueel je klant uitleggen hoe je nieuwe prijs tot stand is gekomen. 

Tip #2: Verdiep je in de prijsregelgeving 

Wanneer je een leverancier bent van een product of dienst, is het goed om je te verdiepen in de prijsregels van de Autoriteit Consumenten Markt. Zo mag je mag als leverancier aan de afnemer een verkoopprijs adviseren. De afnemer is echter niet verplicht om je advies op te volgen. 

Tip #3: Wat doen concurrenten?

Weet je wie je concurrenten zijn? Vergelijk hun prijzen met je eigen kost- of uurprijs. Wanneer je een lagere prijs hanteert, zal je waarschijnlijk meer afzetten dan je concurrent. Vraag je een hogere prijs dan je concurrenten? Dan is het goed om te bepalen wat jou anders maakt van de rest. Verwerk dit onderscheidend vermogen in je marketinguitingen. 

Veranderingen doorvoeren binnen je onderneming is nooit eenvoudig. Ben je ondernemer en wil je bedrijfsadvies? 123Onlineboekhouding helpt! Liever je gehele boekhouding uitbesteden? Ook dan helpt 123Onlineboekhouding. 

Neem vrijblijvend contact met ons op. Samen kijken we naar de beste oplossing voor jouw situatie. 

We gebruiken cookies om jouw ervaring op de website te verbeteren en anonieme statistieken bij te kunnen houden. Door op "Prima!" te klikken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies. Bedankt voor je bezoek en veel plezier op onze website! View more
Prima!
Liever niet