Wat je moet weten over de Tegemoetkoming Energiekosten-regeling (TEK)

Wat is de Tegemoetkoming Energiekosten-regeling (TEK) en voor wie is deze regeling?

Heb je een klein bedrijf met hoge energiekosten?

Dan kom je misschien in aanmerking voor de Tegemoetkoming Energiekosten-regeling (TEK)

Er is de laatste tijd veel te doen over de Tegemoetkoming Energiekosten-regeling (TEK). Door brancheorganisaties en bedrijven wordt stevig geklaagd over deze regeling omdat er maar heel weinig bedrijven zijn die voor deze regeling in aanmerking komen. Toch leggen we graag uit wat deze regeling inhoudt. Dan kun je zelf bepalen of deze regeling voor jouw onderneming interessant is.

Wie komt in aanmerking voor de Tegemoetkoming Energiekosten-regeling (TEK)?

Niet alleen huishoudens hebben veel last van de hoge energieprijzen. Bedrijven worden nog harder geraakt en vooral veel kleinere bedrijven die veel energie verbruiken zitten op dit moment in zwaar vaarwater. Voor die bedrijven is er hulp onderweg door middel van de Tegemoetkoming Energiekosten-regeling (TEK). Deze regeling is op 1 november 2022 van start gegaan en is bedoeld voor ondernemingen die jaarlijks meer dan 5.000 m3 gas of 50.000 kWh elektriciteit verbruiken. Ook moet minimaal 12,5 procent van de omzet bestaan uit energiekosten

Er zijn nog een aantal voorwaarden waar het bedrijf aan moet voldoen:

  • Je bedrijf voldoet aan de Europese mkb-definitie:
    • Je jaaromzet is maximaal € 50 miljoen
    • Je jaarbalans is maximaal € 43 miljoen
    • Je hebt minder dan 250 werknemers
  • Je bedrijf staat ingeschreven in het KVK Handelsregister

De TEK regeling is een tijdelijk hulpmiddel en blijft waarschijnlijk tot eind 2023 van kracht. De hele TEK periode duurt dus van 1 november 2022 tot en met december 2023. Zoals het nu lijkt, kun je vanaf het tweede kwartaal van 2023 de eerste steun aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Steun wordt met terugwerkende kracht uitbetaald. Zodra er meer bekend is over deze regeling, bijvoorbeeld over hoe je de regeling aanvraagt, zullen we hierover berichten. We houden je zo goed mogelijk op de hoogte.

Hoeveel steun je krijgt, hangt af van hoeveel energie je bedrijf verbruikt en van je bedrijfssituatie. Door middel van 2 voorbeelden kunnen we een klein beetje een beeld schetsen over hoeveel vergoeding je mogelijk krijgt:

  Gasverbruik m3 Elektriciteit (kWh) Totale energiekosten Vergoeding TEK % Totale energiekosten
Bakker 40.000 30.000 € 131.800,- € 36.850,- 28
Kleine winkel 25.000 50.000 € 106.750,- € 29.750,- 27,9

De maximale vergoeding is €160.000 per bedrijf.

BMKB-Groen

Door de voorwaarden zal niet ieder bedrijf in aanmerking komen voor deze regeling. Het is daarom altijd verstandig om te onderzoeken op welke manieren je energie kunt besparen. Dat vergt vaak wat investeringen en ook daar kun je hulp bij krijgen. Het kabinet heeft de BMKB-Groen regeling in het leven geroepen. Als je krediet aanvraagt om je bedrijf te verduurzamen dan kun je via de BMKB-Groen regeling een borgstelling van de overheid krijgen tot 67,5 procent van de aanvraag. Hierdoor kun je meer lenen waardoor je je bedrijf nog beter kunt verduurzamen en dus meer energie kunt besparen. Deze regeling loopt tot zaterdag 1 juli 2023.

Meer informatie hierover kun je hier vinden: BMKB-Groen

We hebben dit blog-bericht geschreven met de informatie dit op dit moment voorhanden is. Het kan zijn dat er nog  het 1 en ander gaat veranderen in de hierboven genoemde regelingen en dat niet alles in dit blog-bericht meer klopt. We houden de ontwikkelingen natuurlijk nauwlettend in de gaten en proberen je door middel van nieuwe blogberichten zo actueel mogelijk te houden. 

Heb je nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Heel begrijpelijk! Zoek even contact met ons en we zullen je vragen zo goed mogelijk beantwoorden.

We gebruiken cookies om jouw ervaring op de website te verbeteren en anonieme statistieken bij te kunnen houden. Door op "Prima!" te klikken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies. Bedankt voor je bezoek en veel plezier op onze website! View more
Prima!
Liever niet