Bij personeel aannemen komt veel kijken!

Personeel aannemen, wij hebben tips! - 123Onlineboekhouding

Personeel aannemen, wij hebben tips!

Personeel aannemen kan een spannende en belangrijke stap zijn voor elk bedrijf. Het is niet zomaar een kwestie van iemand een baan aanbieden en ze in het diepe gooien. Bij personeel aannemen komt veel kijken en het is essentieel om het proces serieus te nemen om ervoor te zorgen dat je de juiste persoon voor de juiste functie vindt. Maar laten we niet vergeten om een beetje plezier te hebben terwijl we dit avontuurlijke personeelswervingsproces doorgaan. Dus, maak je klaar om samen met ons op een informatieve reis te gaan door de wondere wereld van personeel aannemen!

Stap 1: Definieer je behoeften en wees realistisch

Voordat je begint met het zoeken naar de perfecte kandidaat, moet je een duidelijk beeld hebben van wat je nodig hebt. Stel jezelf de vraag: “Welke vaardigheden en ervaring zijn essentieel voor deze functie?” Maar wees niet te hebberig! We weten allemaal dat we het liefst iemand willen die alle superkrachten van de wereld bezit, maar laten we realistisch zijn. Als je een receptionist zoekt, is het waarschijnlijk niet nodig dat ze kunnen vliegen of door muren kunnen lopen. Tenzij je een superheldenbureau hebt, natuurlijk!

Stap 2: Stel een wervingsplan op

Nu je weet wat je zoekt, is het tijd om een plan te maken om de juiste kandidaten aan te trekken. Begin met het schrijven van een aantrekkelijke vacaturetekst. Wees creatief! Gebruik je gevoel voor humor om de aandacht van potentiële kandidaten te trekken. Maar wees voorzichtig met het overdrijven van grappen – je wilt tenslotte dat mensen je serieus nemen. Een goede balans is de sleutel!

Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen bij het opstellen van een effectief wervingsplan:

 1. Analyseer de functievereisten: Begin met het grondig analyseren van de functievereisten. Welke vaardigheden, kwalificaties en ervaring zijn essentieel voor de functie? Wat zijn de belangrijkste verantwoordelijkheden en taken? Dit helpt je om een duidelijk beeld te krijgen van wat je zoekt in een kandidaat.
 2. Stel een aantrekkelijke vacaturetekst op: Schrijf een aantrekkelijke en informatieve vacaturetekst die de aandacht trekt van potentiële kandidaten. Wees duidelijk over de functie, de vereisten en wat je bedrijf te bieden heeft. Voeg een vleugje humor toe om de tekst wat luchtigheid te geven en onderscheid jezelf van andere vacatures.
 3. Bepaal de wervingskanalen: Identificeer de meest geschikte wervingskanalen om je vacature te verspreiden. Dit kan jobboards, je bedrijfswebsite, sociale media, branche-specifieke platforms of zelfs het inschakelen van wervingsbureaus omvatten. Kies kanalen die de grootste kans bieden om de juiste kandidaten te bereiken.
 4. Plan de selectieprocedure: Bepaal de verschillende stappen in het selectieproces, zoals cv-screening, sollicitatiegesprekken, referentiecontroles en eventuele assessments. Maak een duidelijk tijdschema en zorg ervoor dat alle betrokkenen op de hoogte zijn van de planning.
 5. Creëer een beoordelingssysteem: Ontwikkel een gestructureerd beoordelingssysteem om kandidaten te evalueren. Dit kan bestaan uit beoordelingscriteria, interviewvragen en beoordelingsformulieren. Zorg ervoor dat je criteria hebt die zowel de technische vaardigheden als de culturele fit met je bedrijf beoordelen.
 6. Betrek het juiste team: Identificeer de relevante stakeholders die betrokken moeten zijn bij het wervingsproces. Dit kan onder andere HR-medewerkers, leidinggevenden en teamleden omvatten. Zorg voor duidelijke communicatie en samenwerking tussen alle betrokkenen.
 7. Plan een positieve en gestructureerde onboarding: Denk ook aan de onboarding van de nieuwe medewerker. Plan een gestructureerd onboardingprogramma om hen te verwelkomen, hen vertrouwd te maken met het bedrijf en hen te ondersteunen bij een soepele integratie in het team.
 8. Monitor en evalueer het wervingsproces: Houd tijdens en na het wervingsproces de effectiviteit van je aanpak in de gaten. Houd bijvoorbeeld bij waar de meeste kandidaten vandaan komen, hoe lang het duurt om kandidaten te vinden, en hoe succesvol de uiteindelijke aanwervingen zijn geweest. Gebruik deze gegevens om het wervingsproces te evalueren en te verbeteren voor toekomstige aanwervingen.
 9. Budgettering: Overweeg ook het budget dat je beschikbaar hebt voor wervingsactiviteiten. Dit omvat kosten zoals vacatureplaatsingen, eventuele externe wervingsdiensten en de tijd en middelen die worden besteed aan het selectieproces. Zorg ervoor dat je binnen je budget blijft en de meest kostenefficiënte wervingsstrategieën gebruikt.
 10. Bouw je employer brand op: Naast het aantrekken van kandidaten voor een specifieke functie, is het ook belangrijk om je employer brand op te bouwen. Zorg ervoor dat potentiële kandidaten een positief beeld van je bedrijf krijgen en zich aangetrokken voelen tot de cultuur en waarden. Dit kan onder andere worden bereikt door het delen van verhalen, video’s en foto’s die de werkomgeving en het team laten zien.
 11. Maak het leuk en luchtig: Het opstellen van een wervingsplan kan soms als een taak voelen, maar vergeet niet om plezier toe te voegen aan het proces! Betrek je teamleden bij het beoordelen van cv’s, voeg wat humor toe aan de sollicitatiegesprekken en maak van het onboardingproces een leuke en interactieve ervaring. Door een luchtige en positieve sfeer te creëren, zorg je voor een plezierige wervingservaring voor zowel jou als de kandidaten.
Stap 3: Verspreid je vacature

Nu je je vacaturetekst hebt opgesteld, is het tijd om deze te verspreiden. Plaats de vacature op jobboards, je bedrijfswebsite en sociale media. Misschien kun je zelfs een virale hashtag bedenken om de aandacht te trekken. #Droombaan, anyone? Maar laten we niet vergeten om onze verwachtingen realistisch te houden. Ik bedoel, we willen niet dat mensen zich genoodzaakt voelen om een duik in de oceaan te nemen met haaien om indruk op ons te maken, toch?

Stap 4: Beoordeel de sollicitaties

Zodra de sollicitaties binnenstromen, is het tijd om ze te beoordelen. Dit kan een tijdrovend proces zijn, vooral als je veel reacties krijgt. Maar maak je geen zorgen, je hoeft geen eindeloze stapel cv’s door te ploegen alsof het de Mount Everest is. Begin met het sorteren van de cv’s op basis van de vereiste vaardigheden en ervaring. Gebruik je humoristische kant om jezelf op te vrolijken terwijl je door de stapel gaat. Misschien kun je je eigen scorebord maken met grappige categorieën zoals “Meest creatieve cv” of “Beste gebruik van emoji’s”. Dat maakt het proces meteen een stuk leuker!

Stap 5: Voer sollicitatiegesprekken

Nu wordt het echt leuk! Je hebt een selectie gemaakt van de meest veelbelovende kandidaten en het is tijd om ze persoonlijk te ontmoeten (of via videochat). Bereid je goed voor op het sollicitatiegesprek, maar vergeet niet om een ontspannen sfeer te creëren. Stel vragen over hun ervaring en vaardigheden, maar voeg ook wat luchtigheid toe door persoonlijke vragen te stellen, zoals hun favoriete ijsjessmaak of welk superkracht ze zouden willen hebben. Dit geeft je een glimp van hun persoonlijkheid en kan het gesprek wat losser maken. Maar misschien wil je het niet overdrijven door ze te vragen naar hun favoriete kleur van hun ondergoed. We willen het tenslotte professioneel houden!

Stap 6: Check referenties en achtergrond

Als je na de sollicitatiegesprekken een kandidaat hebt gevonden die je aanspreekt, is het tijd om hun referenties te controleren en hun achtergrond na te gaan. Dit is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat ze de juiste persoon zijn voor de functie en dat ze geen geheim leven leiden als een ninja of een undercover agent. Maar hé, wie weet, misschien ontdek je wel een kandidaat met een interessant verleden dat perfect aansluit bij je bedrijfscultuur!

Stap 7: Doe een aanbod en verwelkom je nieuwe collega

Als alles goed is gegaan en je hebt de perfecte kandidaat gevonden, is het tijd om een aanbod te doen! Laat je creativiteit de vrije loop en maak het aanbod interessant en verleidelijk. Misschien kun je ze een welkomstpakket sturen met wat grappige bedrijfsgadgets of een kortingsbon voor een lokaal restaurant. Maak van de gelegenheid gebruik om ze te laten weten dat je enthousiast bent om ze aan boord te hebben en dat je team binnenkort een flinke dosis humor zal krijgen.

Gefeliciteerd! Je hebt officieel een nieuw teamlid aangetrokken. Nu begint het avontuur pas echt. Zorg ervoor dat je nieuwe collega zich welkom voelt en integreer ze in het team. En vergeet niet, een luchtige en positieve werkomgeving kan wonderen doen voor de motivatie en productiviteit van je team. Dus blijf die humor verspreiden en maak van het aannemen van personeel een leuke en lonende ervaring!

Stap 8: Onboarding en integratie

Het is tijd om je nieuwe teamlid officieel welkom te heten! Zorg voor een gestructureerd onboardingproces om ervoor te zorgen dat ze zich snel kunnen aanpassen aan de nieuwe omgeving. Maar wees niet te streng en formeel. Voeg een vleugje luchtigheid toe aan de onboarding door bijvoorbeeld een welkomstpakket met leuke en nuttige items te geven. Organiseer ook teambuildingactiviteiten, zoals een spelletjesavond of een lunchuitje, om de teamspirit te versterken. Laat zien dat je niet alleen op zoek bent naar een werknemer, maar ook naar een waardevol teamlid.

Stap 9: Opleiding en ontwikkeling

Om ervoor te zorgen dat je nieuwe collega succesvol is in hun rol, is het belangrijk om hen de nodige training en ontwikkelingsmogelijkheden te bieden. Organiseer workshops, trainingssessies of moedig hen aan om deel te nemen aan online cursussen. Maar wees niet bang om wat humor toe te voegen aan het leerproces. Misschien kun je een grappige video maken om een complex onderwerp uit te leggen of een gekke mascotte introduceren die als een gids fungeert. Leren hoeft niet saai te zijn!

Stap 10: Voortdurende ondersteuning en communicatie

Blijf openstaan voor communicatie met je nieuwe teamlid en bied voortdurende ondersteuning. Zorg ervoor dat ze weten dat ze altijd bij jou terechtkunnen als ze vragen hebben of hulp nodig hebben. Creëer een positieve en inclusieve werkomgeving waarin iedereen zich gehoord voelt. Misschien kun je zelfs een feedbackcultuur bevorderen waarin grappige feedbackmomenten worden gedeeld. Maar let op, we willen geen grapjes maken ten koste van iemands gevoelens. Respect en empathie blijven altijd belangrijk.

Stap 11: Vier successen en creëer een positieve sfeer

Verlies nooit de mogelijkheid uit het oog om successen te vieren! Of het nu gaat om het bereiken van doelen, het voltooien van belangrijke projecten of zelfs het vieren van verjaardagen, zorg ervoor dat je een positieve en vrolijke sfeer in het team behoudt. Organiseer feestjes, geef waardering en erkenning, en misschien kun je zelfs wat humoristische certificaten of prijzen uitreiken. Het vieren van successen versterkt de teambanden en zorgt voor een gelukkige en productieve werkomgeving.

Stap 12: Evalueren en aanpassen

Na verloop van tijd is het belangrijk om het aannametraject te evalueren en aanpassingen te maken waar nodig. Gebruik feedback van zowel nieuwe als bestaande teamleden om het proces te verbeteren en een nog betere ervaring te bieden. Blijf openstaan voor nieuwe ideeën en suggesties om de werving en integratie van personeel continu te optimaliseren. En vergeet niet om af en toe wat humor toe te voegen om de sfeer licht en aangenaam te houden!

Dus daar heb je het, een uitgebreide uitleg van wat er allemaal komt kijken bij het aannemen van personeel. We hebben besproken hoe je je behoeften definieert, een wervingsplan opstelt, sollicitaties beoordeelt, sollicitatiegesprekken voert, referenties controleert, een aanbod doet en het onboardingproces beheert. We hebben ook benadrukt hoe belangrijk het is om plezier en positiviteit te integreren in elke stap van het proces. Want laten we eerlijk zijn, werken moet niet alleen efficiënt zijn, maar ook leuk!

Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op!

We gebruiken cookies om jouw ervaring op de website te verbeteren en anonieme statistieken bij te kunnen houden. Door op "Prima!" te klikken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies. Bedankt voor je bezoek en veel plezier op onze website! View more
Prima!
Liever niet