Een auto van de zaak, hoe werkt het?

Een auto van de zaak, hoe werkt het – 123Onlineboekhouding

Is een auto van de zaak voordeliger, of kun je beter privé rijden?
Is het voordeliger een auto te kopen of te leasen?
Het antwoord op deze vragen vind je in dit artikel!

Auto van de zaak

Als je een auto van de zaak privé gebruikt wordt er bijtelling in rekening gebracht. De fiscale bijtelling is afhankelijk van de CO2 uitstoot en is een percentage van de cataloguswaarde van de auto.
Rijd je privé minder dan 500 kilometer, dan wordt er geen bijtelling in rekening gebracht, dit moet je echter wel aan kunnen tonen met een kilometerregistratie! (De belastingdienst ziet privé gebruik van een auto op de zaak als loon in natura en daar wordt belasting over geheven in de vorm van bijtelling)

De kosten van een zakelijke auto drukken de winst. Dat kan belastingtechnisch voordeliger zijn. De inkomstenbelasting (ofwel de belasting op de winst) is minder en de BTW kan worden teruggevorderd. Het kopen van een zakelijke auto is vooral voordelig als je een auto in één keer kunt betalen en van plan bent de auto voor een langere periode te gebruiken.

Auto privé

Op het moment dat je meer dan 500 privé kilometers rijdt per jaar kun je ervoor kiezen om de auto in privé te rijden. Je geniet niet van de belastingvoordelen die je bij een auto van de zaak wel hebt. Je kunt wel per zakelijke kilometer belastingvrij € 0,19 in rekening brengen bij jouw onderneming. De BTW die bij de aanschaf van een auto in rekening wordt gebracht mag niet teruggevorderd worden. Onderhoud, reparatie en gebruikskosten mag je wel aftrekken, afhankelijk van hoeveel je de auto zakelijk gebruikt. Privé rijden kan voordeliger zijn als je veel zakelijke kilometers rijdt.
Ben je benieuwd wat voor jou voordeliger is? Je kunt dit zelf berekenen door op deze link te klikken!

Leasen

Het leasen van een auto kun je overwegen als de aanschafprijs van de auto niet in één keer kan worden betaald, of-en wanneer je het te investeren geld liever voor andere doeleinden gebruikt. Je betaalt maandelijks een vast bedrag en in veel gevallen een aanbetaling of slotsom. Een leasecontract heeft vaak een looptijd van 3 tot 5 jaar. Je kunt het leasecontract echter niet  tussentijds beëindigen, er kan dan een opzegvergoeding in rekening worden gebracht.
De twee meest voorkomende vormen van lease voor zakelijk gebruik zijn operational en financial lease.

Operational Lease:

Bij operational lease ben je na afloop van het leasecontract niet de eigenaar van de auto. De leasemaatschappij regelt de verzekeringen, wegenbelasting en onderhoud. Operational lease is echter wel duurder dan Financial lease, er wordt maandelijks een tarief voor alle bijkomende kosten in rekening gebracht. Een ander nadeel is dat je voor je autoverzekering geen no claim opbouwt.

Financial Lease:

Bij financial lease word je na afloop van het leasecontract eigenaar van de auto. Je bent nu zelf verantwoordelijk voor je auto verzekering, wegenbelasting en onderhoud. Omdat je hier zelf verantwoordelijk voor bent heb je meer administratieve verplichtingen. Je hebt net zoals bij operational lease vaste maandlasten, meestal aangevuld met een aanbetaling of slotsom. Financial Lease blijft echter wel goedkoper dan operational lease.

Heb je vragen over dit artikel, neem dan contact met ons op!

Hulp nodig? Chat met ons