Hoe schrijf je een pakkende vacaturetekst?

Hoe schrijf je een pakkende vacaturetekst?

Een goede pakkende vacaturetekst is essentieel voor het aantrekken van de juiste kandidaten voor een openstaande functie. Het schrijven van een leuke, goede en pakkende vacaturetekst is echter niet altijd even gemakkelijk. In dit artikel leggen we uit hoe je een effectieve vacaturetekst schrijft die de aandacht trekt van geschikte kandidaten.

Bepaal het doel van de pakkende vacaturetekst

Het eerste wat je moet doen bij het schrijven van een pakkende vacaturetekst, is bepalen wat het doel ervan is. Wil je bijvoorbeeld de aandacht trekken van potentiële kandidaten die nog niet actief op zoek zijn naar een nieuwe baan? Of wil je juist de kandidaten bereiken die al wel actief aan het zoeken zijn?

Afhankelijk van het doel van de vacaturetekst, kun je de tone of voice en de manier waarop je de informatie presenteert aanpassen. Als je bijvoorbeeld potentiële kandidaten wilt aantrekken die nog niet actief op zoek zijn, kun je ervoor kiezen om de nadruk te leggen op de kansen en mogelijkheden die de functie biedt.

Beschrijf de functie

Het is belangrijk om duidelijk te beschrijven wat de functie inhoudt en wat de verantwoordelijkheden zijn. Potentiële kandidaten moeten een goed beeld krijgen van wat er van hen wordt verwacht als ze de functie zouden bekleden.

Begin met een korte inleiding waarin je de functie en de organisatie introduceert. Geef vervolgens een gedetailleerde beschrijving van de taken en verantwoordelijkheden van de functie. Vermijd vage of algemene omschrijvingen en geef concrete voorbeelden van wat de kandidaat zal moeten doen.

Geef informatie over de organisatie

Potentiële kandidaten willen graag weten voor welke organisatie ze gaan werken. Het is daarom belangrijk om ook informatie over de organisatie zelf te geven. Denk hierbij aan de grootte van de organisatie, de sector waarin ze actief zijn, de bedrijfscultuur en de missie en visie van het bedrijf.

Probeer de informatie over de organisatie zo specifiek en relevant mogelijk te maken voor de functie waarvoor je kandidaten zoekt. Vermijd te algemene omschrijvingen die niet relevant zijn voor de functie of de kandidaten die je wilt aantrekken.

Verwoord de vereisten en de gewenste vaardigheden

Beschrijf de vereisten en de gewenste vaardigheden die nodig zijn voor de functie. Dit kan zowel gaan om opleiding en werkervaring als om persoonlijke eigenschappen en vaardigheden.

Maak onderscheid tussen vereisten en gewenste vaardigheden. Vermeld bijvoorbeeld welke opleiding en werkervaring vereist zijn, en welke vaardigheden en eigenschappen gewenst zijn. Vermijd het stellen van te hoge eisen, maar wees ook niet te bescheiden. Wees realistisch over wat er van de kandidaat wordt verwacht.

Maak de pakkende vacaturetekst ook visueel aantrekkelijkHoe schrijf je een pakkende vacaturetekst?

Een vacaturetekst die er visueel aantrekkelijk uitziet, zal sneller de aandacht trekken van potentiële kandidaten. Zorg ervoor dat de tekst goed is ingedeeld met duidelijke koppen en subkoppen. Gebruik ook witruimte en bullet points om de tekst overzichtelijk te maken.

Voeg ook een afbeelding toe die relevant is voor de functie of de organisatie. Dit kan bijvoorbeeld een foto zijn van het team waarmee de kandidaat zal samenwerken, of een foto van het kantoor.

Gebruik de juiste tone of voice

De tone of voice van de vacaturetekst moet passen bij de organisatie en de functie waarvoor je kandidaten zoekt. Als de organisatie bijvoorbeeld een informele bedrijfscultuur heeft, kun je ervoor kiezen om een informele en vriendelijke tone of voice te gebruiken.

Vermijd jargon en moeilijke termen. Gebruik duidelijke taal en wees zo specifiek mogelijk. Laat zien dat je begrijpt wat er nodig is om de functie goed uit te voeren en wees enthousiast over de mogelijkheden die de functie biedt.

Benadruk de voordelen van de functie

Benadruk de voordelen van de functie en wat het de kandidaat kan bieden. Hierbij kun je denken aan opleidingsmogelijkheden, doorgroeimogelijkheden, een goed salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden.

Probeer de voordelen zo concreet mogelijk te maken. Vermijd algemene bewoordingen en laat zien dat je begrijpt wat potentiële kandidaten zoeken in een baan.

Zorg voor een duidelijke call-to-action

Sluit de vacaturetekst af met een duidelijke call-to-action. Laat potentiële kandidaten weten wat ze moeten doen als ze geïnteresseerd zijn in de functie. Vermeld bijvoorbeeld hoe ze kunnen solliciteren en wat ze kunnen verwachten na het sollicitatieproces. Zorg ervoor dat de call-to-action duidelijk en uitnodigend is. Laat zien dat je graag met potentiële kandidaten in gesprek gaat en dat je openstaat voor vragen en opmerkingen.

Tip: Ben je klaar met het schrijven van een mooie, leuke, pakkende vacaturetekst, gebruik dan jobboards om je vacature de wereld in te slingeren. Indeed, Monsterboard en de Nationale Vacaturebank hebben een ontzettend groot bereik! Doe er je voordeel mee!

Heb je nog vragen? Zoek gerust contact met ons. We zitten klaar voor je!

We gebruiken cookies om jouw ervaring op de website te verbeteren en anonieme statistieken bij te kunnen houden. Door op "Prima!" te klikken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies. Bedankt voor je bezoek en veel plezier op onze website! View more
Prima!
Liever niet