Zijn kerstpakketten aftrekbaar in 2023?

Zijn kerstpakketten aftrekbaar in 2023? 123Onlineboekhouding geeft tips.

Het duurt nog eventjes maar ja, wij van 123Onlineboekhouding informeren je graag op tijd! 😊 Werkgevers slaan ongeveer vanaf november massaal kerstpakketten in om hiermee, vlak voor de kerstdagen, hun waardering te laten blijken voor het hardwerkende personeel. Ben je dit ook van plan? Maar wil je er niet te veel belasting over betalen? Dan is dit artikel iets voor jou. Hier leggen we uit of kerstpakketten aftrekbaar in 2023 zijn en waar je rekening mee moet houden als je niet te veel belasting wilt betalen over de kerstpakketten.

Werkkostenregeling (WKR)

Zijn kerstpakketten aftrekbaar in 2022? 123Onlineboekhouding geeft tips.Als je ‘vroeger’ je personeel een extraatje gaf, dan moest je dat per personeelslid afzonderlijk bijhouden voor de Belastingdienst. Dat leverde vaak nogal wat administratieve rompslomp op. Dat hoeft tegenwoordig niet meer, er is sinds een paar jaar de Werkkostenregeling (WKR). Als werkgever kun je veel zaken aan je werknemer geven die vallen onder die Werkkostenregeling. Dat kan een abonnement op een vakblad zijn, gereedschap, een smartphone, maar ook een kerstpakket valt onder deze regeling. Er is een bepaald percentage van de loonsom die je mag besteden aan onbelaste vergoedingen voor je personeel. Dit noemen we de vrije ruimte. In deze vrije ruimte kunnen kerstpakketten ook vallen. De grootte van de vrije ruimte is afhankelijk van de totale loonsom.

In 2023 is de vrije ruimte verruimd naar 3 procent over de eerste 400.000 euro van de loonsom Kom je daar bovenuit dan wordt over het deel dat daar bovenuit komt 1,18% gegeven. Houd dus goed in de gaten hoeveel je binnen die vrije ruimte te besteden hebt en hou rekening met andere zaken en diensten die je je personeel aanbiedt die ook binnen die werkkostenregeling vallen. Over het bedrag dat je buiten de vrije ruimte uitgeeft moet namelijk 80% loonheffing betaald worden. En dan kan de aanschaf van kerstpakketten een dure aangelegenheid worden. Kortom: opletten! 😉

Gebruikelijkheidstoets

Je moet bij de werkkostenregeling wel letten op de gebruikelijkheidstoets. Dit houdt in dat de vergoeding of verstrekking niet meer dan 30% mag afwijken van wat in vergelijkbare situaties gebruikelijk is. Is de vergoeding of verstrekking niet gebruikelijk, dan kun je deze niet opgeven in de werkkostenregeling. De werknemer betaalt de loonheffing dan via zijn gebruikelijke loon. En dat zijn ‘cadeautjes’ waar een werknemer niet echt blij van wordt. Die gebruikelijkheidstoets klinkt misschien een beetje vaag en daarom geven we even 2 voorbeelden:

  1. Mevrouw de Vries krijgt een elektrische fiets van € 2.500,- inclusief 21% btw.  Mevrouw gaat 4 keer per week met de fiets naar haar werk. Dit is niet ongebruikelijk, de fiets mag dus helemaal in de vrije ruimte worden opgenomen
  2. Je geeft een kerstpakket aan iedereen binnen het bedrijf. De marketingdirecteur houdt van reizen en vertelt regelmatig dat hij graag een keer, samen met zijn vrouw, een mooie treinreis zou willen maken door Rusland. 3 weken lang, voorzien van alle luxe. Je geeft de directeur daarom met kerst een helemaal verzorgde treinreis door Rusland, de Tsarengoud Express Moskou – Beijing treinreis, met de meest luxe trein die daar rijdt. Kosten: € 20.000,-. Een kerstcadeau van € 20.000 komt niet vaak voor. De waarde van het cadeau wijkt meer dan 30% af van de waarde van cadeaus die andere werkgevers in vergelijkbare omstandigheden aan hun directeuren geven. Je geeft het deel van het bedrag dat meer dan gebruikelijk is, als loon aan. De directeur die de treinreis krijgt betaalt hier dan loonheffing over.

Een kerstpakket valt onder dezelfde Btw-regeling als relatiegeschenken en andere giften. Je kunt de BTW van de kerstpakketten aftrekken als het bedrag dat je besteed per persoon niet hoger is dan het drempelbedrag van € 227,- excl. BTW, per persoon die de gift ontvangt. Betaal je dus minder dan € 227,- per persoon, dan kun je belasting terugvragen en zijn de kerstpakketten aftrekbaar.

Kortom; zijn kerstpakketten aftrekbaar in 2023?

Jazeker! Maar zoals je hierboven gelezen hebt, moet je wel rekening houden met de Werkkostenregeling (WKR) en de Gebruikelijkheidstoets. Als je dat doet, dan zit je goed.

Omdat er wel eens wat wil veranderen bij de Belastingdienst is het altijd goed de meest actuele informatie op te zoeken op de website van de belastingdienst. Hou bijvoorbeeld deze paagina in de gaten:

Personeelsvoorzieningen, giften en relatiegeschenken

Kerstpakketten uitdelen blijft natuurlijk leuk. En nu je wat meer hebt gelezen over of kerstpakketten aftrekbaar in 2023 zijn, gaat het je vast niet overkomen dat je onnodig veel belasting gaat betalen over die kerstpakketten. Namens het hele team van 123Onlineboekhouding wensen we je alvast heel erg fijne feestdagen en een fantastische jaarwisseling. Pas goed op elkaar!

Heb je nog vragen? Zoek gerust contact met ons. We zitten klaar voor je!

We gebruiken cookies om jouw ervaring op de website te verbeteren en anonieme statistieken bij te kunnen houden. Door op "Prima!" te klikken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies. Bedankt voor je bezoek en veel plezier op onze website! View more
Prima!
Liever niet