Hoe lees je een loonstrook?

Hoe lees je een loonstrook - 123Onlineboekhouding

Uitleg loonstroken

Op een loonstrook staat veel informatie, echter wordt aan veel informatie geen aandacht besteed. Vaak heeft men alleen oog voor wat er onderaan het loonstrookje staat. De overige gegevens zijn of niet belangrijk of worden niet begrepen. In dit artikel leggen wij de begrippen op een loonstrookje uit.

Van Brutoloon naar Nettoloon

Logischerwijs begint je loonstrook met het brutoloon. Bij het brutoloon komen eventueel, en dit moet gespecificeerd worden, bonussen, overuren en uitbetalingen van bijvoorbeeld vakantiegeld op. Na de totstandkoming van het brutoloon moet het nettoloon worden bepaald.

Hoe wordt loon ingehouden

Om de totstandkoming van het nettoloon beter uit te kunnen leggen is het belangrijk dat je weet waarom en hoe er loon in wordt gehouden. Dit alles heeft te maken met de Inkomstenbelasting die je 1x per jaar verplicht bent te doen. Bij de Inkomstenbelasting vindt jaarlijks de eindafrekening plaats. Aan de hand van jouw totale inkomen worden de te betalen bedragen aan bijvoorbeeld sociale verzekeringen bepaald. Dit is een percentage van jouw jaarinkomen.

Stel je moet gemiddeld 40 % van jouw loon afdragen aan loonheffing, dit is bijna de helft van jouw jaarinkomen wat je bij de eindafrekening terug zou moeten betalen. Om te voorkomen dat werknemers geld uit geven, wat ze niet hebben, wordt bij het verlonen dit bedrag maandelijks (of wekelijks) reeds ingehouden.

Concreet betekent dit dat er op jouw loonstrookje een percentage van het loon wordt ingehouden in de vorm van loonheffingen.

Loonheffingskorting en arbeidskorting

Vaak zie je in plaats van loonheffing, loonheffing met loonheffingskorting staan. Onder deze post valt de algemene heffingskorting en de arbeidskorting. De kortingen zijn met name gunstig voor werknemers met een lager inkomen. Deze kortingen worden bij de eindafrekening van de Inkomstenbelasting toegekend. De korting wordt, net zoals bij de loonheffing,  bij de verloningen maandelijks (of wekelijks) toegekend.

De heffingskorting komt jou wellicht bekend voor. Zodra je ergens bent aangenomen moet je de opgaaf gegevens voor de loonheffing invullen over het toepassen van heffingskorting, ja of nee. Je vult alleen nee in als je meer dan één werkgever hebt (en wellicht boven een drempelbedrag geraakt). Dit doe je om te voorkomen dat je met je 2e baan boven een drempelbedrag komt wat kan resulteren in een forse naheffing bij de eindafrekening van de Inkomstenbelasting.

Op je loonstrook zie je dus vaak loonheffing met loonheffingskorting staan. Dit is je loonheffing verminderd met eventuele kortingen. Je kunt een specificatie van deze kortingen opvragen bij je werkgever.

Het Nettoloon

Het brutoloon verminderd met alle inhoudingen zoals: loonheffingen, werknemersverzekeringen en pensioen, is het nettoloon. Het nettoloon kan nog verhoogd worden met kosten (bijvoorbeeld reiskostenvergoedingen) en overige onbelaste vergoedingen zoals de WKR. Het nettoloon is het bedrag dat jij krijgt uitbetaalt.

Ook de Belastingdienst biedt veel informatie over wat er op een loonstrook moet staan: Loonstrook.

Heb je vragen of opmerkingen over dit artikel, neem dan contact met ons op.

We gebruiken cookies om jouw ervaring op de website te verbeteren en anonieme statistieken bij te kunnen houden. Door op "Prima!" te klikken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies. Bedankt voor je bezoek en veel plezier op onze website! View more
Prima!
Liever niet