Als ZZP-er tanken in Duitsland, Is dit voordeliger?

Als ZZP-er tanken in Duitsland, is dit voordeliger - 123Onlineboekhouding

Normaliter is het niet goedkoper, in verband met de teruggave van BTW in Nederland, om in het buitenland te tanken. Nu Duitsland de belasting op brandstof fors verlaagd wordt het steeds aantrekkelijker om ook als ZZP-er in Duitsland te tanken. Ben je benieuwd wat voordeliger voor jou is? Lees dan snel verder!

Invloed van de verlaging van accijnzen op brandstof in Duitsland

De accijnzen zijn op 1 juni voor drie maanden verlaagd met 35 cent per liter. Wat de verschillen tussen de brandstofprijzen in Duitsland en Nederland worden is niet zeker. Normaliter is de benzine in Duitsland sowieso goedkoper. Daarom verwacht men dat de verschillen kunnen oplopen tot 50 cent. Als ondernemer mag je in Nederland de BTW (21%) op brandstof terug vragen. Is het verschil groter dan 21 %, dan is het als ZZP-er voordeliger om in Duitsland te tanken.

Bijvoorbeeld:

De benzineprijs per liter is in Nederland € 2,20 (incl. btw). De benzineprijzen in Duitsland zijn € 1,70 (incl. Btw) In Nederland kun je ~ € 0,38 belasting terug krijgen. Je bespaart 2,20-1,70-0,38 = € 0,12 per liter.

Dat de brandstofprijzen in Duitsland veel goedkoper worden is vrijwel zeker, of het voordeliger is voor een ZZP-er is echter afhankelijk van het prijsverschil tussen Nederland en Duitsland.

Tankpas

Tank je met een internationale tankpas in het buitenland (EU)? Dan wordt er geen belasting in rekening gebracht en ontvang je dus jouw factuur (btw verlegd) zonder btw. Met een internationale tankpas is tanken in het buitenland, wanneer het hier goedkoper is, altijd voordeliger.

Teruggave buitenlandse btw

Heb je geen zakelijke tankpas, dan word je gezien als particulier en betaal je gewoon belasting. Het is mogelijk om als ondernemer, wanneer er btw in rekening is gebracht, belasting terug te vragen in  het buitenland (EU). Er geldt wel een drempel, over een kwartaal kun je btw terugvorderen wanneer bij jou meer dan € 400,- belasting in rekening is gebracht. Kom je niet aan dit drempelbedrag? dan geldt er een drempelbedrag over één jaar van € 50,-, wat je pas in het volgende jaar terug kunt vragen. Daarnaast moeten tankbonnetjes op naam worden gezet. Belasting terugvragen in het buitenland is erg complex en is voor kleine bedragen, zoals uitsluitend bij tankbonnetjes, niet praktisch.

KOR

Wanneer je gebruik maakt van de KOR hoef je geen btw in Nederland te betalen, maar mag je ook geen btw terugvragen. Ondernemers die van de KOR gebruik maken krijgen dus geen btw terug in Nederland op brandstof. Net zoals bij de tankpas is het voor hen, wanneer tanken in het buitenland goedkoper is, altijd voordeliger.

Conclusie

Wanneer het prijsverschil tussen Duitsland en Nederland groter wordt dan 21 % kun je overwegen om in Duitsland te tanken. Heb je een internationale tankpas of maak je gebruik van de KOR? Dan is het altijd raadzaam om, wanneer dit goedkoper is, in het buitenland te tanken.

Heb je vragen of opmerkingen over dit artikel, neem dan contact met ons op.

We gebruiken cookies om jouw ervaring op de website te verbeteren en anonieme statistieken bij te kunnen houden. Door op "Prima!" te klikken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies. Bedankt voor je bezoek en veel plezier op onze website! View more
Prima!
Liever niet