Geld verdienen als student-ondernemer

Geld verdienen als studentondernemer - 123Onlineboekhouding

Je wil wat bijverdienen naast je studie. Of online geld verdienen als student. Dit kan met een bijbaantje, maar ook door te starten als freelancer of zzp’er. Via online zelfstandigenplatforms kun je direct als freelancer of zzp’er aan de slag in de horeca, logistiek of als maaltijdbezorger. Lijkt je dat wat? Met een goede voorbereiding kom je niet voor verrassingen te staan. Want wat moet je allemaal doen om als student ondernemer aan de slag te gaan?

Freelance werken via een online platform

Veel studenten gaan aan de slag via een online platform. Als platformwerker verdien je op een flexibele manier geld. Het platform bemiddelt dan tussen jou en de opdrachtgevers. Het is slim om goed uit te zoeken op welke manier het platform precies werkt en welke voorwaarden er zijn om mee te doen.

Wanneer ben je ondernemer?

Als je wilt bijverdienen via een platform komen er zaken op je pad waar je wellicht nog nooit eerder mee te maken hebt gehad. Zo kan het zijn dat je, om deel te kunnen nemen, een KvK-nummer nodig hebt. Eigen baas worden dus. Maar wat betekent dat precies? Volgens de wet heb je een onderneming als je zelfstandig goederen of diensten levert aan anderen met de bedoeling winst te maken. In de praktijk is het soms lastig om precies te bepalen wanneer er sprake is van een onderneming. KVK hanteert daarvoor een aantal criteria.

De voordelen van een studentondernemer: Ik combineer het mijn studie, Ik ben lekker flexibel, ik bepaal zelf wat ik doe, ik ben onafhankelijk en ondernemer zijn staat goed op mijn cv.
De voordelen van een student-ondernemer: 

Hoe werkt een online platform voor studenten?

Als platformwerker verdien je op een flexibele manier geld en combineer je gemakkelijk studie en werk. Het platform brengt online vraag en aanbod bij elkaar. Op deze manier kom je in contact met opdrachtgevers. Vaak gaat het om bezorgklussen, werk in de zorg, horeca of logistiek. De klussen worden meestal aangeboden via een app. Je beslist zelf wanneer je wilt werken en wat je gaat doen. Je doet dit niet in loondienst maar als zelfstandig ondernemer.

Wist je dat? Veel platforms werken met een ratingsysteem. De opdrachtgevers beoordelen hoe jij de klus heb opgepakt. Deze beoordelingen komen bij jouw profiel te staan. Zorg voor een aantrekkelijk profiel. Het is je visitekaartje!

Bijverdienen via een platform

Wil je deelnemen aan een platform voor studenten? Dan krijg je te maken met spelregels. Zoek goed uit op welke manier het platform precies werkt en welke voorwaarden er zijn om mee te doen. Bijvoorbeeld: Je kunt een klus krijgen als serveerster op een tof evenement. De locatie is aan de andere kant van het land. Vaak verwacht het platform dat je zelf vervoer regelt en voor de eventuele kosten opdraait. Ook kan het zijn dat je zelf voor geschikte kleding moet zorgen.

Tip: check vooraf welke verzekeringen het platform verzorgt en welke verzekeringen je zelf moet regelen.
Soms geeft de opdrachtgever aan alleen te willen werken met iemand die een bedrijfsaansprakelijkheid verzekering heeft afgesloten. Dit is een verzekering die de schade dekt die jij veroorzaakt tijdens je werk. Bijvoorbeeld: een dure machine gaat stuk omdat je het apparaat verkeerd gebruikt. Dat je goed verzekerd bent is dan een pluspunt om jou te vragen voor de klus.

Als platformwerker krijg je een vergoeding per uur of per klus. Dit krijg je niet rechtstreeks van de opdrachtgever maar van het platform. Meestal factureert het platform de opdrachtgever en regelt administratieve zaken. Ga goed na wat zij voor jouw regelen en wat je zelf nog moet doen.

Tip: sta er bij stil dat je nog inkomstenbelasting moet afdragen over het bedrag dat je verdient.

Check de gevolgen voor je studiefinanciering

Je bijverdiensten kunnen gevolgen hebben voor je studiefinanciering. Doe je mbo? Of val je onder het oude stelsel van studiefinanciering voor hbo en universiteit? Dan mag je niet te veel bijverdienen. Anders moet je je studiefinanciering terugbetalen. De bijverdiengrens is in 2020 € 15.003,05. Val je onder het nieuwe stelsel voor hbo en universiteit? Dan maakt het niet uit hoeveel je bijverdient. DUO controleert achteraf hoeveel je in een bepaald jaar hebt bijverdiend. Heb je teveel bijverdiend? Dan krijg je bericht over hoeveel je moet terugbetalen.

Tip: zit jij in het laatste jaar van je studie? Dan worden de inkomsten, die je heb uit je eigen bedrijf, niet meegeteld als bijverdiensten voor je studiefinanciering. Voorwaarde is wel dat je in dat kalenderjaar ook je diploma haalt. Deze maatregel is alleen bedoeld voor studenten die ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting. Informeer bij de Belastingdienst over jouw specifieke situatie.

Registreren als ondernemer bij KVK

Wil je je inschrijven bij KVK? Dan moet je eerst een rechtsvorm kiezen. De meeste startende ondernemers kiezen voor de rechtsvorm eenmanszaak. Een eenmanszaak kun je snel en eenvoudig oprichten. Nadeel van de eenmanszaak is dat je met je privévermogen aansprakelijk bent voor de schulden van je bedrijf. Onderzoek dus goed wat jouw risico’s zijn en sluit verzekeringen af voor de risico’s die je niet zelf kunt dragen.

Vragen van studentondernemers: Moet ik mij inschrijven bij KVK, hoe zit het met verzekeringen, moet ik aangifte doen bij de belastingdienst, hoe moet ik mijn administratie doen en moet ik een aparte bankrekening bijhouden?
Vragen van student-ondernemers: 

Om een KVK-nummer aan te vragen maak je online een afspraak met KVK. Je kunt hiervoor zelf een plaats, datum en tijd kiezen. Voordat je langskomt, vul je het online-inschrijfformulier in. Op dit formulier maak je een schatting van jouw inkomsten als freelancer, het aantal uren dat je maakt en jouw zakelijke kosten. Vervolgens kom je met een geldig legitimatiebewijs en je pinpas naar de afspraak bij KVK. Inschrijven kost 50 euro en een bewijs van inschrijving (een uittreksel) 15 euro. Je krijgt direct je KvK-nummer mee. De KVK geeft jouw gegevens door aan de Belastingdienst. Daar hoef je dus zelf niet meer achteraan. Wel zo handig!

 

Bron: KVK.

We gebruiken cookies om jouw ervaring op de website te verbeteren en anonieme statistieken bij te kunnen houden. Door op "Prima!" te klikken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies. Bedankt voor je bezoek en veel plezier op onze website! View more
Prima!
Liever niet