DAC7 : een nieuwe speler op het fiscale toneel

een nieuwe speler op het fiscale toneel: DAC7

Op 1 januari 2023 is er een nieuwe speler op het fiscale toneel verschenen: DAC7. Voor velen is dit wellicht nog een onbekende term, maar de impact ervan reikt verder dan je zou denken. Ontdek alles over de DAC7-richtlijn. Deze regelgeving legt digitale platforms de verplichting op om gedetailleerde informatie te verstrekken over de verkopers die hun platform gebruiken. Bekende namen zoals bol.com, Amazon, Airbnb, maar ook Marktplaats, Thuisbezorgd en Vinted vallen onder deze regeling.

Waarom DAC7 is aangenomen?

Het komt vaker voor dat verkopende partijen zoals, die op digitale platforms, hun belasting niet correct opgeven of dit in de verkeerde EU-lidstaat opgeven. Het doel van deze richtlijn is om deze bedoelde of onbedoelde belastingontduiking via digitale platforms te voorkomen.

Dankzij de DAC7 krijgen belastingautoriteiten binnen de hele EU-toegang tot relevante belastinginformatie. Bepaalde digitale platforms zijn namelijk verplicht om informatie over verkopende partijen te verstrekken. De gedachte is dat er zo meer transparantie ontstaat met betrekking tot de activiteiten die via digitale platformen lopen. Inkomsten kunnen daardoor worden belast in de EU-lidstaat die daar recht op heeft.

DAC7 is vorig jaar in Nederland geïmplementeerd met de Wet implementatie EU-richtlijn gegevensuitwisseling digitale platformeconomie.

Wat dit voor jou betekent

Ook als je een mkb-ondernemer bent, kan DAC7 invloed hebben op jouw aangifte in 2024. Indien je in 2023 deelnam aan digitale verkoopactiviteiten en aan de DAC7-criteria hebt voldaan, dien je gedetailleerde gegevens over deze transacties te rapporteren. Het begrip van de vereisten van DAC7 is essentieel, ongeacht de grootte van jouw onderneming.

Over welke verkoper wordt er gerapporteerd?

Voor ondernemers die actief zijn op digitale platforms, is het belangrijk te begrijpen welke verkopers onder de rapportageverplichting van DAC7 vallen. Als je gebruik maakt van een platform zoals bol.com, je verkoopt meer dan 30 goederen, of je verkoopt goederen die per saldo meer dan € 2.000 waard zijn, dan moet je gegevens van diegene die je goederen koopt verzamelen en verifiëren. Deze geverifieerde gegevens moeten vervolgens worden gerapporteerd aan de Belastingdienst.

Het is van cruciaal belang om op te merken dat de rapportageplicht van toepassing is, ongeacht of de verkoper een ondernemer of particulier is en ongeacht of de verkoper winst of verlies maakt.

In 2023 geldt deze verplichting alleen voor nieuwe verkopers die zich vanaf dat jaar op het platform hebben geregistreerd. Echter, vanaf 2024 wordt de rapportageplicht uitgebreid naar alle verkopers die een transactie hebben verricht. Voor bestaande verkopers, actief voor 1 januari 2023, moeten de identiteit en transactiegegevens uiterlijk op 31 december 2024 worden vastgelegd. Ondernemers dienen hier rekening mee te houden om aan de wettelijke vereisten te voldoen.

 

Welke gegevens worden gerapporteerd?

  • voor- en achternaam of handelsnaam, en adresgegevens van de verkoper;

  • de totale tegenprestatie die per kwartaal is betaald of gecrediteerd;

  • het fiscale identificatienummer van de verkoper (bsn, RSIN) met vermelding van de lidstaat waar dit nummer is afgegeven;

  • het aantal activiteiten waarvoor is betaald of gecrediteerd;

  • informatie over de adresgegevens van de onroerende zaak en het kadasternummer als de verkoper een onroerende zaak in de EU verhuurt;

  • de identificatiecode van de betaalrekening van de verkoper.

een nieuwe speler op het fiscale toneel: DAC7

Uitzonderingen

Naast de kleine verkoper die de € 2.000 niet haalt en ook niet meer dan 30 verkooptransacties verricht via het platform, zijn er nog enkele andere partijen waarover het platform niet hoeft te rapporteren. Te weten:

  • Beursgenoteerde ondernemingen;
  • verkopers die geen vergoeding krijgen (er is geen tegenprestatie);
  • verkopers die met de koper een afspraak hebben gemaakt over een vergoeding waar het platform niet van op de hoogte is (of redelijkerwijs niet van op de hoogte kan zijn);
  • verkopers die niet alleen hun producten verkopen op het platform, maar ook een werkrelatie met het bedrijf hebben.

 

Let op!
De voorwaarde van minimaal € 2.000 en/of 30 transacties geldt alleen als het gaat om de verkoop van goederen, dus niet om het verlenen van persoonlijke diensten of de verhuur van transportmiddelen.

Wanneer moeten de gegevens worden doorgegeven?

De gegevens dienen binnen één maand na afloop van het kalenderjaar aan de Belastingdienst te worden doorgegeven. Voor het jaar 2023 betekent dit uiterlijk op 31 januari 2024. Tegelijkertijd moeten de verkopers worden geïnformeerd over welke gegevens er namens hen aan de Belastingdienst zijn doorgegeven.

 

Consequenties wanneer er niet voldaan wordt aan DAC7

Het niet, niet tijdig, niet volledig, of onjuist doorgeven van de vereiste gegevens kan resulteren in een boete tot maximaal € 900.000. In ernstige gevallen is zelfs strafrechtelijke vervolging mogelijk.

 

Voor meer informatie over DAC 7 vanuit de belastingdienst klik je hier.

Klik hier voor de infographic: DAC7 in het kort.

We gebruiken cookies om jouw ervaring op de website te verbeteren en anonieme statistieken bij te kunnen houden. Door op "Prima!" te klikken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies. Bedankt voor je bezoek en veel plezier op onze website! View more
Prima!
Liever niet