Bezwaartermijn definitieve aanslag regelmatig overschreden

Bezwaartermijn definitieve aanslag regelmatig overschreden

Een aangifte aanpassen, verbeteren of aanvullen, kan tot 5 jaar na het jaar waarover de aanslag gaat. Dat kan ook als uw klant al een definitieve aanslag heeft gehad, al zijn daar wel uitzonderingen op. Zo is een wijziging van de verdeling van de gemeenschappelijke inkomsten en aftrekposten tussen uw klant en zijn fiscale partner niet altijd mogelijk. Daarvoor geldt dat naeen termijn van maximaal 6 weken na de datum van de definitieve aanslag, als beide aanslagen van de partners onherroepelijk vaststaan, u de verdeling niet meer kan wijzigen

De Belastingdienst wijst verzoeken die na deze 6 weken binnenkomen altijd af en wijzigen is dan niet meer mogelijk (artikel 2.17, lid 4 van de Wet inkomstenbelasting (IB) 2001).

Let op

Nadat de bezwaarfase voorbij is en een aanslag onherroepelijk vaststaat, gelden de regels van een ambtshalve herziening. Deze regels zijn strikter en nader uitgewerkt in artikel 45aa van de Uitvoeringsregeling IB 2001.

Bezwaarcheck

Een wijziging doorgeven kan vaak ook zonder bezwaar te maken. Met het hulpmiddel Bezwaarcheck kunt u snel zien wat u moet doen.

Hulp nodig? Chat met ons