Ontslag van personeel, wat kost dit?

Ontslag van personeel, wat kost dit

Aan ontslag hangt een prijskaartje. En mogelijk pakt dat hoger uit dan je denkt. Het kan voordeliger zijn om afspraken met je werknemer te maken. Snelle, korte pijn. Wat zijn de kosten bij ontslag medewerker?
Een overzicht van alle kosten die bij ontslag van personeel horen. Met tips om kosten te besparen.

Sta je in je recht?

Je kunt niet zomaar een werknemer ontslaan. Als je van een werknemer af wilt, heb je een geldige reden nodig: werkweigering, verwijtbaar gedrag, reorganisatie of (gedeeltelijke) bedrijfssluiting. Check daarom eerst je rechten en plichten.

Kies een ontslagroute

Er zijn 4 ontslagroutes met elk hun eigen voorwaarden en mogelijkheden.

 1. Ontslag op staande voet. Dit gaat snel, maar mag alleen in bijzondere gevallen: diefstal, fraude, dronkenschap, liegen et cetera.
 2. Naar de kantonrechter. Bij disfunctioneren, een arbeidsconflict of een combinatie van omstandigheden.
 3. Een ontslagvergunning bij het UWV aanvragen. Bij bedrijfseconomische redenen, reorganisatie, faillissement, arbeidsongeschiktheid en massaontslag (meer dan 20 werknemers).
 4. Met wederzijds goedvinden. Samen maak je een afspraak, een contract.

Kostenposten

Welke route je ook kiest, er hangt altijd een prijskaartje aan. Dit zijn de belangrijkste kostenposten.

1. Opzegtermijn: 1 tot 4 maanden salaris

Je hebt te maken met een opzegtermijn. Hoe langer iemand bij je werkt, hoe langer de wettelijke opzegtermijn. Deze termijn is minimaal 1 maand en maximaal 4 maanden. Voor oudere werknemers die al jaren bij je werken kan het nog verder oplopen. Opzeggen doe je meestal tegen het einde van de maand. Bij een tijdelijk contract heb je geen opzegtermijn, tenzij je dit anders hebt geregeld.

2. Duur van de procedure: enkele maanden salaris

Iemand ontslaan doe je niet zomaar even. Zo’n besluit nemen kost tijd. Misschien wil je iemand nog op het goede pad zien te krijgen, of ben je een ontslagdossier aan het aanleggen. Als je de beslissing om een werknemer te ontslaan eenmaal hebt genomen, kost de procedure zelf ook tijd. Bij het UWV reken je op 6 weken en bij de rechtbank op 8. Zijn je stukken niet compleet, dan komen daar zo een paar maanden bij. Werknemers zoeken soms ook mogelijkheden om tijd te rekken, of om het tij te keren. Ze kunnen bezwaar maken, en daarna in beroep gaan. En al die tijd zijn ze nog in dienst. Deze proceduretijd kan wel worden afgetrokken van de opzegtermijn.

3. Eindafrekeningen: vakantiegeld en vakantiedagenOntslag van een werknemer. Hoe hou je de kosten laag?

Bij einde dienstverband moet je afrekenen. Deze eindafrekening bestaat uit verschillende kostenposten.

 • Vakantiegeld. Wat de werknemer nog heeft opgebouwd moet je betalen.
 • Vakantie-uren. Deze uren bereken je naar het bruto dagloon inclusief vakantiebijslag en eventuele dertiende maand, maar exclusief extra toeslagen en pensioen. Bespreek met je werknemer of hij nog wat dagen kan opnemen.
 • Bonus of 13e maand. Afspraken hierover staan in contract of cao.
 • Onkostendeclaraties die nog niet betaald zijn, zoals reiskosten.
 • Overuren die nog niet zijn uitbetaald.

De werknemer kan ook nog schulden bij jou hebben. Denk aan:

 • opleidingskosten
 • lening bij de baas
 • teveel opgenomen dagen

Uiterlijk 1 maand na afloop dienstverband moet je de eindafrekening uitbetalen. Te laat betalen betekent dat er extra rente bovenop komt.

4. Transitievergoeding: 1/3 maandsalaris per gewerkt jaar

Loopt het ontslag via het UWV of de kantonrechter, dan betaal je een transitievergoeding. Deze vergoeding is bedoeld als compensatie voor ontslag. Je betaalt 1/3 maandsalaris per gewerkt jaar met een maximum van 83.000 euro. Ook als je een contract niet verlengt, betaal je deze vergoeding. Kies je voor ontslag met wederzijds goedvinden, dan ben je niet verplicht tot een transitievergoeding. Maar een slimme werknemer vraagt wel een soortgelijk bedrag.

Met deze rekentool kun je de exacte hoogte berekenen. Gespreid betalen mag, over maximaal 6 maanden.

5. Kosten procedure: griffierecht, advocaat, mediation

Ook de procedure zelf kost je geld. Je moet er tijd insteken of hebt hiervoor adviseurs nodig. Een advocaat kost tussen de 100 en 200 euro per uur. Je kunt ook een vaste prijs afspreken. Of je probeert eerst via bemiddeling of mediation uit het conflict te komen als daar sprake van is. Daarnaast vraagt het bijwerken van je loonadministratie tijd van je boekhouder of accountant.

Bij de rechtbank moet je griffierecht betalen, anders komt de zaak niet in behandeling. Dit kost 83 euro of 124 euro (voor rechtspersonen).

6. Minder zichtbare kosten

Er zijn ook kosten die minder zichtbaar zijn. Voor jezelf kost het tijd en energie. Er kan gedoe onder de rest van je personeel ontstaan, waardoor ze minder productief zijn. Je moet misschien nieuwe medewerkers werven. Als het personeelslid dat ontslagen wordt zich ziek meldt, heb je misschien andere mensen nodig.

Bron: Onder andere: KVK.

Vragen? Neem gerust contact met ons op!

We gebruiken cookies om jouw ervaring op de website te verbeteren en anonieme statistieken bij te kunnen houden. Door op "Prima!" te klikken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies. Bedankt voor je bezoek en veel plezier op onze website! View more
Prima!
Liever niet