Belastingaangifte te laat ingediend of onjuist, wat nu?

Belastingaangifte te laat/niet ingediend

Belastingaangifte te laat of niet ingediend

Het kan natuurlijk voorkomen dat je jouw aangifte niet op tijd kunt indienen, voor de inkomstenbelasting kun je dan uitstel aanvragen. Als je dit niet doet, kun je een boete riskeren. Je moet dit wel voor de uiterste inleverdatum aanvragen. Dit kan telefonisch, schriftelijk of via Mijn Belastingdienst.

Voor btw of loonheffing aangiften kun je alleen bij uitzonderlijke situaties uitstel krijgen.

Heb je de belastingaangifte te laat of niet ingediend dan krijg je een herinnering en vervolgens een aanmaning. Als je niet voldoet aan de gestelde termijn in de aanmaning, dus de aangifte na de gestelde termijn op de aanmaning indient, krijg je een boete.
Voor het niet indienen gelden dezelfde boetes als bij te laat indienen. Daarnaast wordt het verschuldigde belastingbedrag geschat door een belastinginspecteur. Je ontvangt dan een ambtshalve aanslag.

Voor btw of loonheffing aangiften krijg je geen herinneringen, maar wordt een geschatte naheffingsaanslag opgelegd inclusief een verzuimboete.

Belastingaangifte te laat ingediend of onjuist.

De geschatte naheffingsaanslag is ongeveer € 5000,- Naast de naheffingsaanslag krijg je ook een boete wegens niet betalen van de omzetbelasting. Die boete is 3% van de naheffingsaanslag. Bij een naheffingsaanslag van € 5000,- is dat € 150,- En helaas houdt het hier nog niet mee op. Ook krijg je nog een boete van € 68,- omdat de aangifte omzetbelasting niet ingediend is.

De naheffingsaanslag vervalt zodra er een nieuwe aangifte is ingediend. Maar de 2 boetes zul je moeten betalen. Daarom is het ook zeer belangrijk om de belastingaangifte niet te laat in te dienen.

Aangifte onjuist of onvolledig

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat je jouw aangifte onjuist of onvolledig hebt ingediend. In dat geval krijg je, in de meeste gevallen, geen boete. Vermoedt de belastingdienst echter dat je opzettelijk de aangifte foutief hebt ingevuld, dus als er sprake is van fraude, dan kan de belastingdienst een vergrijpboete in rekening brengen. Deze boete kan oplopen tot 100%, en soms zelfs tot 300%, van het verschuldigde bedrag.

Correctiemogelijkheden

Het is daarnaast mogelijk om foutieve aangiften te corrigeren. Je krijgt geen vergrijpboete als jij een verbetering op jouw aangifte inkomstenbelasting op tijd en vrijwillig doorvoert.
Voor de btw-aangifte kun je, als je in de voorgaande 5 jaren te veel of te weinig btw hebt aangegeven, een suppletie (correctie) indienen. Je kunt dit doen met het formulier “Suppletie omzetbelasting” op mijn belastingdienst zakelijk.

Heb je nog vragen over dit artikel omdat je je belastingaangifte te laat of onjuist hebt ingediend? Neem dan contact met ons op! We zitten klaar om al je vragen te beantwoorden.

We gebruiken cookies om jouw ervaring op de website te verbeteren en anonieme statistieken bij te kunnen houden. Door op "Prima!" te klikken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies. Bedankt voor je bezoek en veel plezier op onze website! View more
Prima!
Liever niet