Belastingaangifte 2022, waar moet je aan denken?

De belastingaangifte 2022 moet voor 1 mei worden ingediend - 123Onlineboekhouding

Belastingaangifte 2022: goed om te weten: voor 14 juli moet de aangifte voor de Inkomstenbelasting over 2022 worden ingediend. Naast de reguliere aangifte moeten eigenaren van een eenmanszaak of vennootschap onder firma (vof) aangifte doen voor hun onderneming. Veel ondernemers vinden dit lastig en besteden dit werk uit. Benieuwd hoe je als ondernemer aangifte doet? Lees dan snel verder!

Tips

1. Neemt de aangifte veel tijd in beslag? Dan kun je voor 1 mei 2023 uitstel aanvragen tot 1 september 2023.

2. Heb je naar aanleiding van de corona crisis gebruik gemaakt van steunpakketten? Sommige steunpakketten worden gezien als inkomen en betaal je Inkomstenbelasting over. De NOW en Tozo zijn om die reden belast, de TVL is onbelast, maar dien je wel op te geven.

3. Maak, als je hier voor in aanmerking komt, gebruik van middeling. De Belastingdienst neemt hierin geen initiatief. Verzoeken dien je zelf via DIGID in te dienen en kan je veel belastinggeld besparen!

4. Kosten die je voor jouw onderneming maakt drukken vanzelfsprekend de winst. Voor deze aftrekbare kosten zijn diverse regels en voorwaarden. Hoeveel mag je bijvoorbeeld aftrekken voor zakelijke kilometers en hoe houd je dit bij? Controleer jouw aftrekbare kosten via deze link!

Belangrijke aftrekposten voor zelfstandigen

1. Als eenmanszaak of VOF heb je recht op zelfstandigenaftrek en startersaftrek indien je voldoet aan het urencriterium. Wil je weten of jij hieraan voldoet en of je voor deze aftrekposten in aanmerking komt? Ga dan naar deze link!

2. Werkt jouw fiscale partner meer dan 525 uur in jouw bedrijf en krijgt hij of zij hiervoor minder dan € 5.000,- ? Dan heb je recht op meewerkaftrek. Je dient wederom te voldoen aan het urencriterium en de uren van jouw fiscale partner dienen aantoonbaar te zijn.

3. Als jij het afgelopen jaar hebt geïnvesteerd in jouw onderneming mag je, als je aan de voorwaarden voldoet, een gedeelte van het geïnvesteerde bedrag aftrekken. De investeringen moeten meer dan € 450,- bedragen en er geldt een drempel van € 2.400,-. Kom je niet aan deze drempel? Dan heb je geen recht op deze aftrekpost. Voor meer informatie over deze aftrekpost ga je naar deze link.

4. Tot slot hebben alle zelfstandige ondernemers recht op MKB-winstvrijstelling. Deze aftrekpost bedraagt 14% van de winst, maar let op, 14% wordt berekend over de winst na bovenstaande aftrekposten en alle overige aftrekposten.

Administratie

Om aangifte voor jouw onderneming te kunnen doen moet jouw administratie op orde zijn.
Er vinden boekingen plaats ter afsluiting van het voorgaande boekjaar, alle fiscale aftrekbare kosten worden ingevoerd en de winst wordt verdeeld. Het voorgaande boekjaar is nu afgesloten en de jaarrekening kan worden opgemaakt. Al deze handelingen zijn complex en vereisen veel fiscale en boekhoudkundige kennis en wordt om die reden vaak uitbesteed. 123Onlineboekhouding verzorgt de gehele boekhouding en ook de aangifte voor de Inkomstenbelasting. Besteed dit aan ons uit en je ontvangt van ons een betaalbaar pakket op maat.

Heb je vragen over Belastingaangifte 2022? Neem gerust contact met ons op. We beantwoorden met plezier al je vragen.

We gebruiken cookies om jouw ervaring op de website te verbeteren en anonieme statistieken bij te kunnen houden. Door op "Prima!" te klikken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies. Bedankt voor je bezoek en veel plezier op onze website! View more
Prima!
Liever niet