Als (Startende) ondernemer op vakantie, waar moet je op letten?

Als (startende) ondernemer op vakantie, waar moet je op letten - 123Onlineboekhouding -

Het is inmiddels medio juni, de temperaturen lopen op, de zon laat zich steeds meer zien en jij hebt wel zin om er even tussenuit te gaan. Dat klinkt natuurlijk lekker maar dit betekent wel voor jou als ondernemer dat je geen of minder inkomsten hebt.

Startende ondernemers kiezen er daarom vaak voor om vakanties in de beginfases achterwege te laten. Het is echter erg belangrijk dat jij als ondernemer af en toe rust neemt. De kosten van overbelasting – denk aan ziekte, minder kwaliteit en het verliezen van klanten – zijn veel hoger dan even één of twee weekjes er tussenuit.

Waar moet jij als ondernemer aan denken als jij op jouw welverdiende vakantie wilt gaan?

Een financiële buffer

Voordat jij op jouw welverdiende vakantie gaat moet je goed op een aantal geldzaken letten. Zorg eerst voor een financiële buffer, niet alleen voor op vakantie maar ook voor de periode na de vakantie. Je moet het gat in jouw inkomsten goed kunnen opvangen.

Stuur je facturen voor de vakantie op en denk goed na over de te betalen rekeningen die je gedurende deze periode betaald moet hebben. Plan betaalopdrachten in en zorg er altijd voor dat je, bij financiële noodgevallen,  jouw internetbankieren kunt raadplegen en betalingen kun jeitvoeren.

Pak rust op het juiste moment

Het kan lucratiever zijn om juist na een drukke vakantieperiode weg te gaan, dit is natuurlijk wel afhankelijk van je privé situatie (als je kinderen hebt). Daarnaast is het afhankelijk van je werk, het is niet verstandig om in de periode met de meeste omzet op vakantie te gaan. Kies een rustige periode, waarin jouw klanten niet of minder actief zijn.

Zorg voor flexibiliteit vlak voor je vakantie

De laatste weken voor de vakantie kunnen erg hectisch zijn. Er moet van alles worden afgerond om goed voorbereid op vakantie te kunnen gaan. Plan de laatste week voor de vakantie daarom goed in. Bedenk ook welke opdrachten niet gaan lukken en welke je om die reden over de vakantie heen moet tillen. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat; alle facturen voor de vakantie worden verstuurd en de belastingaangiftes tijdig worden ingediend, plan hier ook een moment voor in.

Informeer je klanten

Houd je klanten zo vroeg mogelijk op de hoogte van jouw vakantie. Zij kunnen er dan rekening mee houden dat jij voor opdrachten gedurende deze periode niet beschikbaar bent. Je laat tevens zien dat je rekening met ze houdt. Het is daarom niet verkeerd om een klant hier telefonisch op te attenderen. Het is belangrijk om, indien mogelijk, dit persoonlijk met klanten te delen. Het is ook mogelijk om klanten te informeren via social media, echter kunnen criminelen hier misbruik van maken.

In hoeverre ben je bereikbaar

Wat doe je als een klant belt als jij op vakantie bent? Voor sommige ondernemers kan opnemen noodzakelijk zijn. Toch wil je niet de hele vakantie paraat zijn. Wat kun je hier tegen doen?

  • Zorg voor een bereikbare vervanger die klanten, bij noodgevallen, ter woord kan staan.
  • Plan een aantal momenten in de vakantie waarop je bereikbaar bent.
  • Vang vragen die via de telefoon of via de mail worden gesteld op met een automatisch antwoord, waarin je aangeeft wanneer je weer beschikbaar bent.

Het is belangrijk om te accepteren dat je niet altijd bereikbaar kunt zijn. Om tot rust te komen is het belangrijk dat je niet alleen aan werk denkt, of  hier mee bezig bent. Jouw klanten beseffen ook dat je, als ondernemer op jouw welverdiende vakantie, tot rust wilt komen.

Heb je vragen, neem dan contact met ons op!

We gebruiken cookies om jouw ervaring op de website te verbeteren en anonieme statistieken bij te kunnen houden. Door op "Prima!" te klikken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies. Bedankt voor je bezoek en veel plezier op onze website! View more
Prima!
Liever niet