De Beste Aftrekposten voor je ZZP!

aftrekposten zzp

Wanneer je bedragen mag aftrekken voor de belastingen, noem je dat aftrekposten. Zzp aftrekposten kunnen vaak erg voordelig zijn. Hieronder zijn de meest voordeligste aftrekposten uitgelegd. Ben jij benieuwd? Lees dan vooral verder!

Zelfstandigenaftrek

Als zzp’er kun je al snel in aanmerking komen met een zelfstandigenaftrek. Zodra je meer dan 1.255 uur per kalenderjaar aan jouw bedrijf spendeert voldoe je aan het urencriterium. Dit is 3 dagen in de week, 8 uur per dag, ofwel 24 uur per week. De andere voorwaarde waaraan je moet voldoen is de AOW-leeftijd. Heb je die nog niet bereikt in het kalenderjaar? Dan heb je recht op een zelfstandigenaftrek.

In 2022 is het zelfstandigenaftrek een bedrag van €6.310. Wel is er een maximaal aftrektarief van 40%.

Startersaftrek

Als toevoeging tot de zelfstandigenaftrek kun je eventueel ook een startersaftrek aanvragen. Deze aftrekpost voor een zzp onderneming kan verhoogd worden met € 2.123. Je kan dit bedrag van de winst aftrekken. Ook hier moet je helaas aan voorwaarden voldoen. Zo mag je niet meer dan één van de vijf kalenderjaren een onderneming hebben gehad. Bovendien heb je in de voorgaande periodes niet meer dan twee keer de zelfstandigenaftrek toegepast.

Mkb-winstvrijstelling

Maak je als onderneming winst? Mkb-winstvrijstelling is één van de aftrekposten voor zzp die voordelig uit kan werken als je winst maakt met je onderneming. Je kan in totaal 14% van de winst ontheffen. Van de winst moet de ondernemingsaftrek er al wel af zijn. Net zoals de zelfstandigenaftrek geldt er een tarief van hooguit 40% in 2022.

Maak jij als bedrijf geen winst? Dan is deze vrijstelling nadelig. De mkb-winstvrijstelling verlaagd namelijk jouw fiscale winst, waardoor er minder belasting wordt afgetrokken. Zodra je geen winst draait, zal je fiscale verlies ook verkleinen, wat kwalijk is voor je bedrijf.

MIA en VAMIL

Ook bij de belastingdienst is duurzaamheid steeds belangrijker. Wil je als zzp’er meer rekening houden met het milieu? Dan komen de MIA, Milieu-Investeringen Aftrek en VAMIL, willekeurige afschrijvingen milieu-investeringen goed te pas.

Aftrekposten zzp

Ook bij deze aftrekposten voor zzp’ers zijn er verschillende voorwaarden. Zo moet het bedrijfsmiddel niet eerder zijn gebruikt en moet het op een milieu lijst staan. Verder moet de investering zeker 2.500 per bedrijfsmiddel zijn en moet het betrekking hebben tot aanschaf- en voortbrengingskosten.

Door MIA kan je tot 45 procent van jouw milieu investeringsbedrag verminderen op de winst. Het percentage kan verschillen per investering en bedrijfsmiddel.

Met VAMIL kan je ook je fiscale winst verminderen, met als gevolg minder belasting betalen. VAMIL kan tot 75% afschrijven.

Werkruimte aan huis

Heb je een werkruimte in huis? Dan kan je ook voor kostenaftrek in aanmerking komen. Wel zijn ze bij de belastingdienst super streng. Zo zijn er verschillende eisen waar je werkruimte aan moet voldoen.

Ten eerste moet je werkruimte een eigen ingang of opgang hebben, dit heeft te maken dat je je huis kan onderscheiden met je werkruimte. Bovendien moet je ruimte sanitaire voorzieningen hebben. Als laatste zou je de werkruimte kunnen verhuren. Kan je dit niet? Dan is je werkruimte geen officiële zelfstandige werkruimte.

Meer lezen over aftrekposten? Bekijk dan ook ons artikel over zakelijke of privé rekening voor jouw bedrijf

We gebruiken cookies om jouw ervaring op de website te verbeteren en anonieme statistieken bij te kunnen houden. Door op "Prima!" te klikken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies. Bedankt voor je bezoek en veel plezier op onze website! View more
Prima!
Liever niet