Zijn relatiegeschenken aftrekbaar 2023?

relatiegeschenken aftrekbaar

We krijgen de vraag vaak: zijn relatiegeschenken aftrekbaar in 2023?

Het is een prachtige traditie: aan het eind van het jaar bedank jij je zakenrelaties met relatiegeschenk. Of na het sluiten van een deal stuur jij je nieuwe partner een fles champagne of een bos bloemen op. Misschien wil jij zelfs je potentiële klanten verrassen met een persoonlijk cadeau op naam van je bedrijf. Dit zijn zakelijke uitgaven, maar zijn ze ook aftrekbaar? Voor sommige ondernemers lijkt daar enige onduidelijkheid over te zijn ontstaan. Wij vertellen je alles wat je moet weten over belastingzaken over relatiegeschenken.

Wat is aftrekbaar in 2023?

De meeste zakelijke kosten die je maakt, mag je aftrekken van de belasting. Dit zijn de kosten die je maakt in het zakelijke belang van jouw onderneming. Daaronder vallen bijvoorbeeld de kosten van het inschrijven bij het handelsregister, de huur van een bedrijfsruimte, briefpapier, verzekeringen of reiskosten. Dit zijn kosten die je kan aftrekken van je opbrengsten. Naast dit soort zakelijke kosten zijn er ook kosten met een persoonlijk of privékarakter.

Dan zit de situatie net wat anders: alleen als duidelijk is dat je deze kosten gemaakt hebt in belang van de onderneming zijn de kosten aftrekbaar. Kosten zoals relatiegeschenken mag je om deze reden niet volledig opgeven in je onderneming, omdat de Belastingdienst deze kosten ziet als gemengde kosten of beperkte aftrek kosten. Daarvoor geldt, net zoals bij consumptiekosten, dat je een correctie moet maken in je aangifte waarmee je het privégedeelte opvangt. 

Welk deel is wel aftrekbaar en welk deel niet?

BTW relatiegeschenken aftrekbaar?Welke niet aftrekbare kosten je van de winst af kan trekken, is afhankelijk van de rechtsvorm van je onderneming en of je bijvoorbeeld veel personeel in dienst hebt. Belangrijk om te weten is dat de beperkt aftrekbare kosten nogal eens onder het vergrootglas kunnen liggen van de fiscus. De regels over dit onderwerp zijn vaak niet zwart-wit te interpreteren.

Er worden om die reden dan ook regelmatig fouten gemaakt bij belastingzaken. Schakel waar nodig altijd belastingadvies in als hier enige twijfel over ontstaat. Om weer terug te komen op de relatiegeschenken, daarvoor geldt onder deze regeling dat 80% aftrekbaar is en 20% niet, op voorwaarde dat je een eenmanszaak of Vof hebt. Voor een BV geldt dat 73,5% aftrekbaar is en de overige 26,5% niet. 

Hoe zit het met de btw?

Daarnaast is er uiteraard nog de btw. Als ondernemer ben je inmiddels gewend dat je vrijwel van alles de btw mag aftrekken, een fijne bijkomstigheid in de belastingzaken van het ondernemerschap. Helaas ligt dit bij relatiegeschenken tamelijk omslachtig. Het zit namelijk zo: bij relatiegeschenken is het van belang wat soort voor cadeau je hebt gegeven aan je zakenrelatie. Dit moet namelijk iets zijn dat de ontvanger zelf mag aftrekken van zijn of haar btw en omzetbelasting. Geef je een automonteur een moersleutel? Dan is deze gift aftrekbaar. Maar trakteer je deze persoon op een fles champagne? Dan zul je zelf voor de rekening moeten opdraaien. 

Btw relatiegeschenken aftrekbaar 2023: hoe doe je dat?

Wil jij besparen op je belastingcenten? Koop dan altijd een cadeau wat relevant genoeg is om het af te kunnen trekken. Hiernaast volgt er nog een laatste regel. Hoeveel geld je per jaar besteedt aan relatiegeschenken heeft namelijk ook nog invloed op je belastingzaken. Je mag de btw alleen maar aftrekken als je minder dan € 227,-, exclusief btw, aan relatiegeschenken spendeert. Gelukkig gaat dat niet om het totale bedrag: het staat voor wat je per jaar per persoon mag besteden. 

Relatiegeschenken beperkt aftrekbaar in 2023.

Kort samengevat, betekent het dus dat je een bepaald deel van wat je spendeert aan relatiegeschenken mag aftrekken binnen je belastingzaken. Allereerst is het belangrijk om te weten onder welke rechtsvorm je onderneemt, zodat je een goede correctie kan maken in de gemengde kosten. Daarnaast is het van belang om een relevant geschenk cadeau te geven en dat je de kosten per jaar onder de € 227,- per persoon houdt. Zo houd je het geven van relatiegeschenken aftrekbaar en blijft het geven van een relatiegeschenk ook financieel leuk!

Heb je vragen over relatiegeschenken aftrekbaar 2023? Of heb je financieel advies nodig of wil je je administratie uitbesteden? Neem gerust contact met ons op!

We gebruiken cookies om jouw ervaring op de website te verbeteren en anonieme statistieken bij te kunnen houden. Door op "Prima!" te klikken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies. Bedankt voor je bezoek en veel plezier op onze website! View more
Prima!
Liever niet