🎭 Wat zijn de voor- en nadelen van zzp’er worden?

Voor- en nadelen van zzp’er

Wil je zzp’er worden of overweeg je om de overstap naar zelfstandige ondernemer te maken? In dit artikel lees je wat de voor- en nadelen zijn van zzp’er worden. 

Als je werkt voor een werkgever heb je een financieel vangnet, vakantiegeld– en dagen en profiteer je van verschillende secundaire arbeidsvoorwaarden. Daar tegenover staat dat je vaak minder afwisselende werkzaamheden hebt en niet flexibel bent om je eigen tijd in te delen. Deze nadelen van werken voor een baas kan de reden zijn waarom je besluit zzp’er te worden. 

De voordelen van zelfstandig ondernemer worden

Volgens onderzoek van het CBS zijn de belangrijkste voordelen van zzp’er worden: een nieuwe uitdaging zoeken en zelf bepalen hoe je je eigen tijd indeelt. Maar zelfstandig ondernemer worden, brengt nog meer voordelen met zich mee. De belangrijkste pluspunten lees je hieronder.

#1 Zelf alle beslissingen nemen

Als zzp’er kan je zelf alle beslissingen nemen. Je hoeft met niemand rekening te houden. Zo heb je als zzp’er natuurlijk geen werkgever of manager. Wel heb je te maken met opdrachtgevers en klanten. Maar als eigen baas kan je zelf kiezen welke klussen je aan neemt en voor welke klanten je werkt. 

#2 Zelf je tijd indelen

Als je in loondienst bent zit je meestal de hele dag op kantoor en zit je vast aan vaste werktijden. Als zzp’er heb je dat niet. Het is helemaal aan jezelf waar en wanneer je werkt. Je kan gewoon kantoortijden werken, maar je kan er ook voor kiezen om bijvoorbeeld juist in de avond te gaan werken. Als zzp’er heb je dit dus helemaal in eigen hand. Wel moet je natuurlijk de afspraken nakomen die je maakt met je opdrachtgever of klant. 

#3 Een makkelijke start

Het is als zzp’er niet heel moeilijk om te starten. Het enige wat je nodig hebt als je bijvoorbeeld als online marketeer start, is je laptop. Als je steeds meer klanten krijgt, zal je wel steeds meer nodig hebben. Denk hierbij aan een goede werkplek en handige programma’s om sneller mee te werken. 

#4 Alle winst houden

Als zzp’er kan je zelfgemaakte winst zelf houden. Dit kan niet als je in loondienst bent, dan heb je een vast maandbedrag. Dit zal natuurlijk in het begin nog niet veel zijn of helemaal niet, maar als je bedrijf steeds meer groeit dan krijg je natuurlijk ook steeds meer winst. Zo kan je dus uiteindelijk genieten van al het werk dat je heb verricht doordat je zelf alle winst houdt. Wil jij hulp bij je financiële administratie? 123Onlineboekhouding helpt je graag.

De nadelen van de overstap maken naar eigen baas zijn

Als je de overstap maakt naar eigen baas worden, zijn er ook een paar nadelen waar je rekening mee moet houden. Daarom hebben wij ook de belangrijkste nadelen voor je op een rij gezet. 

#1 Financiële aansprakelijkheid

Als beginnend zzp’er ben je een zogenoemde eenpitter voor diverse opdrachtgevers. Als je onderneming failliet gaat, kun je zelf aansprakelijk worden gesteld voor bedrijfsschade. Heb jij hulp nodig bij je financiële administratie? 123Onlineboekhouding kan je hierbij helpen

#2 Eenzaamheid

Het werk als zzp’er kan als eenzaam worden ervaren. Dit komt omdat je vaak alleen op kantoor of thuis zit. Maar je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld bij je opdrachtgever op kantoor te gaan werken. Daarnaast is het ook belangrijk om voldoende te netwerken. Door te netwerken heb je ook meer contact met anderen, wat je eenzaamheidservaring minder maakt. 

#3 Geen betaald verlof

Als zzp’er krijg je bijvoorbeeld verlof niet uitbetaald. Dit betekent dat als jij op vakantie gaat in die periode helemaal niets verdient. Ook krijg je niet uitbetaald als je ziek bent. Voor ziekte zijn er eventueel wel verzekeringen. Wil jij hier meer over weten? 123Onlineboekhouding helpt je hier graag bij. 

Heb je vragen over je financiën of wil je kijken wat 123Onlineboekhouding voor jou als ondernemer kan betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op. Samen kijken we naar de beste oplossing voor jouw situatie. 

 

We gebruiken cookies om jouw ervaring op de website te verbeteren en anonieme statistieken bij te kunnen houden. Door op "Prima!" te klikken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies. Bedankt voor je bezoek en veel plezier op onze website! View more
Prima!
Liever niet