šŸš€ Je eigen bedrijf starten: wat moet je regelen?

Een bedrijf starten - 123Onlineboekhouding

Een bedrijf starten, dan komt er veel op je af. Je wil je goed voorbereiden en niets over het hoofd zien. Daarom hebben wij voor jou op een rij gezet waar je allemaal aan moet denken.
Ook zaken die handig zijn om bij stil te staan vind je hier terug. Zoals je voorbereiding op de start van je eigen bedrijf, hoe je ondernemersrisico’s kunt beperken en wat je kunt regelen voor je oude dag.

Je bedrijf inschrijven bij KVK

Iedere ondernemer moet zich inschrijven bij KVK. Hiervoor kun je online een afspraak maken. Voordat je langsgaat om de inschrijving officieel te maken, zijn er een paar zaken die je moet regelen:

 • Vul het online-inschrijfformulier zo volledig mogelijk in. Denk ook goed na over je bedrijfsomschrijving. De bedrijfsomschrijving geeft aan welke activiteiten jij feitelijk doet als ondernemer. Naar aanleiding van je bedrijfsomschrijving wordt de SBI-code bepaald. Deze code wordt gebruikt door overheidsinstanties, brancheorganisaties, pensioenfondsen, banken en verzekeringsmaatschappijen. Mocht je andere activiteiten gaan doen, geef je de wijzigingen door aan KVK.
 • Kies de juiste rechtsvorm voor je bedrijf.
 • Bedenk een passende bedrijfsnaam en check deze.
 • Zoek uit welke vergunningen voor jouw bedrijf van toepassing zijn.
 • Heb je financiering nodig? Regel dit dan vĆ³Ć³r de inschrijving bij KVK.
 • Zet je administratie op.
 • Start op een plek die bij je bedrijf past. De meeste starters doen dit vanuit huis. Zoek uit bij je gemeente of dit mag.
 • Huur je een bedrijfsruimte? Neem dan je huurcontract mee naar je afspraak bij KVK.
 • Heb je een arbeidsongeschiktheids-, bijstands- of WW-uitkering? Check dan eerst bij je uitkeringsinstantie of je een eigen bedrijf mag inschrijven. Inschrijving zonder toestemming kan namelijk gevolgen hebben voor je uitkering.

Na inschrijving krijg je direct je KvK-nummer mee. Bij een eenmanszaak of vof worden jouw gegevens direct aan de Belastingdienst doorgegeven. Daar hoef je dus zelf niet meer achteraan. Inschrijven kost eenmalig ā‚¬ 50,-. Vanaf het moment dat je ingeschreven bent, moet je btw-aangifte (omzetbelasting) doen. Dit doe je elk kwartaal. Een keer per jaar doe je aangifte voor de inkomstenbelasting.

AVGEen bedrijf starten, wat moet je dan aan denken?

De Algemene Gegevens Verordening (AVG) is de privacywet en geldt voor alle ondernemers. Iedereen die met persoonsgegevens werkt moet voldoen aan de AVG. Je moet kunnen bewijzen waarvoor je gegevens van (potentiƫle) klanten gebruikt en hoe lang je deze bewaart. Ook in je administratie bewaar je persoonsgegevens. Bijvoorbeeld het verwerken van klantgegevens voor het opmaken van een factuur valt al onder de AVG. Aan de hand van deze checklist bepaal jij welke acties je moet nemen om aan de wet te voldoen. Zo word jij AVG-proof en voorkom je een boete.

Een bedrijf starten? Handig om te regelen:

Evenementen voor starters

 • Bekijk het webinar: ā€˜Een eigen bedrijf startenā€™. Binnen 60 minuten komen de belangrijkste onderwerpen aan bod.
 • De Belastingdienst geeft elke maand een gratis webinar over belastingen. Het webinar is voor iedereen die als zzpā€™er of met een eenmanszaak of vof gaat ondernemen en een bedrijf starten. Meld je aan voor het webinar en ga goed voorbereid aan de slag.

Nog een paar tips bij een bedrijf starten!

Ga je een bedrijf starten en je wilt hulp en informatie krijgen om je bedrijf goed te beginnen, dan zijn er verschillende dingen die je kunt doen:

1. Ondernemersnetwerken:

Sluit je aan bij lokale ondernemersverenigingen, brancheorganisaties en netwerkevenementen om een solide basis voor je bedrijf te leggen. Deze netwerken bieden een waardevolle kans om gelijkgestemde ondernemers te ontmoeten, ervaringen te delen en van elkaar te leren. Door deel te nemen aan deze gemeenschappen vergroot je niet alleen je kennis, maar ook je zichtbaarheid binnen je lokale zakelijke ecosysteem. Dit kan leiden tot potentiƫle samenwerkingen, klanten en zelfs investeerders.

2. Mentorschap:

Mentorschap is een cruciaal aspect van een succesvolle start. Zoek naar ervaren ondernemers die bereid zijn om hun kennis en ervaring te delen als mentor. Deze mentoren kunnen inzichtelijke begeleiding bieden op basis van hun eigen reis in het opzetten en runnen van een bedrijf. Dit persoonlijke advies kan je helpen obstakels te overwinnen, strategieƫn te verfijnen en je te voorzien van waardevolle perspectieven die je anders misschien niet zou hebben overwogen.

3. Ondernemersprogrammaā€™s:

Ontdek lokale ondernemersprogrammaā€™s die worden aangeboden door overheden, incubators, accelerators en ondernemerschapscentra. Deze programma’s bieden een gestructureerde aanpak voor het leren van essentiĆ«le zakelijke vaardigheden. Door deel te nemen aan deze programma’s krijg je toegang tot training, workshops en ondersteuning op verschillende facetten van het bedrijfsleven, waaronder marketing, financiĆ«n, en operationele efficiĆ«ntie.

4. Online bronnen:

Om je kennis over ondernemerschap uit te breiden, kun je profiteren van de overvloed aan online bronnen. Zoek naar blogs, video’s, e-books en podcasts die gericht zijn op het starten en laten groeien van een bedrijf. Door deze educatieve materialen te verkennen, kun je waardevolle inzichten en actuele trends opdoen die je kunnen helpen bij het nemen van weloverwogen beslissingen voor je bedrijf.

5. Overheidsinstanties:

Raadpleeg de officiƫle websites van de Kamer van Koophandel en andere relevante overheidsinstanties in je land voor essentiƫle informatie en richtlijnen voor startende ondernemers. Deze platforms bieden juridische en regelgevingsinformatie, belastingadvies en andere nuttige details die je helpen bij het voldoen aan de wettelijke vereisten en het navigeren door administratieve procedures.

6. Professionele adviesdiensten:

Het inschakelen van professionele adviesdiensten, zoals accountants, advocaten en bedrijfsadviseurs, kan van onschatbare waarde zijn bij het opzetten van je bedrijf. Deze experts bieden deskundig inzicht en begeleiding op gebieden zoals financiĆ«n, juridische compliance en strategische planning. Hun expertise kan je helpen om solide fundamenten te leggen en risico’s te minimaliseren.

7. Online gemeenschappen:

Word lid van bloeiende online ondernemersgemeenschappen, forums en sociale media-groepen om je netwerk verder uit te breiden. Deze virtuele platforms bieden een ruimte waar je vragen kunt stellen, ervaringen kunt delen en kunt leren van andere ondernemers over de hele wereld. Door deel te nemen aan deze gemeenschappen kun je waardevolle connecties opbouwen, markttrends volgen en mogelijke partnerschappen ontdekken.

Wees proactief bij het zoeken naar hulp en informatie. Stel vragen, leer van anderen en investeer in je eigen professionele ontwikkeling als ondernemer. Een eigen bedrijf starten is best spannend, dus gebruik alle hulp die je maar kan krijgen!

Wil je graag persoonlijk advies over bedrijf starten? Neem dan contact met ons op.

We gebruiken cookies om jouw ervaring op de website te verbeteren en anonieme statistieken bij te kunnen houden. Door op "Prima!" te klikken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies. Bedankt voor je bezoek en veel plezier op onze website! View more
Prima!
Liever niet