Van ZZP’er naar ondernemer met personeel 

Financieel zit in ons DNA

Ben je eigen ondernemer en groeit jouw onderneming zo hard dat je het werk niet meer alleen kan uitvoeren? Het is in dit geval verstandig om personeel aan te nemen. Personeel aannemen is een grote stap, zeker voor kleine ondernemers.

In dit artikel lees je welke stappen je moet doorlopen bij het aannemen van personeel. 

Stap 1: Personeel werven en selecteren 

Ben je van plan om personeel aan te nemen? Het werven en selecteren van personeel is een belangrijke eerste stap. Al bij het schrijven van de vacaturetekst is het belangrijk om een beeld te hebben bij de juiste medewerker. Bepaal welk medium de juiste doelgroep aanspreekt en passend is bij jouw ideale medewerker voor de openstaande functie. 

Stap 2: Identiteit werknemers 

Wanneer je de juiste medewerker gevonden hebt, is het belangrijk om de identiteit te controleren. Dit doe je middels een origineel identiteitsbewijs. Naast dat je moet weten of de medewerker wel bij jouw onderneming mag beginnen, zijn deze persoonsgegevens ook nodig voor de loonheffingen. 

Stap 3: Aanmelden als werkgever

Ga je voor het eerst personeel in dienst nemen? Meld je dan aan als werkgever bij de Belastingdienst. Na het aanmelden ontvang je de juiste formulieren om de verplichting voor loonheffing te kunnen voldoen. De loonheffing bestaat uit: 

  • Loonbelasting en premie volksverzekering;
  • Premie werknemersverzekering;
  • Inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet

Let op! Wanneer je personeelsgegevens veranderen, dien je dit door te geven aan de KVK. Het doorgeven van veranderende personeelsbezetting kan via het wijzigingsformulier.

Stap 4: Arbeidscontract afsluiten 

Als je personeel aanneemt zonder arbeidscontract, wordt dit automatisch gezien als een mondelinge arbeidsovereenkomst. Als werkgever ben je verplicht om na 1 maand zaken schriftelijk vast te leggen. Het schriftelijk vastleggen van afspraken kan in de vorm van een arbeidscontract. Dit is een overeenkomst tussen een werkgever en werknemer, waarin de rechten en plichten van beide partijen naar voren komen. Als werkgever heb je de mogelijkheid om een tijdelijk of vast contract te geven. 

Stap 5: Betaal je personeel minimaal het minimumloon inclusief vakantietoeslag 

Heb je personeel in dienst genomen? Je bent verplicht om je werknemer minimaal het wettelijk minimumloon te betalen, inclusief vakantiebijslag. Voor werknemers van 15 jaar tot en met 20 jaar geldt er wel een minimumjeugdloon. Vanaf 21 jaar is er het wettelijk minimumloon

Stap 6: Zorg voor je personeel 

Heb je de geschikte werknemer gevonden? Het is belangrijk dat je personeel veilig en gezond aan de slag kan bij jouw onderneming. Veilig en gezond werken is vastgesteld in de Arbeidsomstandighedenwet, ook wel de Arbo genoemd. Daarnaast ben je verplicht om een risico-inventarisatie en evaluatie op te stellen. De Nederlandse Arbeidsinspectie houdt hier controle op. 

Ben je van plan om personeel aan te nemen? 123Onlineboekhouding helpt je door het geven van bedrijfsadvies of bedrijfscoaching. Samen kijken we naar de mogelijkheden voor jouw onderneming. 

Heb je andere vragen over jouw onderneming? Neem vrijblijvend contact met ons op!

We gebruiken cookies om jouw ervaring op de website te verbeteren en anonieme statistieken bij te kunnen houden. Door op "Prima!" te klikken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies. Bedankt voor je bezoek en veel plezier op onze website! View more
Prima!
Liever niet