Papierloos boekhouden: zo doe je dat!

Papierloos boekhouden, zo doe je dat!

Papierloos boekhouden: goed voor het milieu!

Binnen de keten van papier is vooral het pulpproces en papierproductie verantwoordelijk voor de meeste schade aan het milieu. Effecten zijn onder andere ontbossing, verlies aan biodiversiteit en een verandering in de huishouding van water. Papier wordt van hout gemaakt. Om dit te kunnen doen wordt er allereerst een pulp gemaakt. Deze snippers worden vervolgens vermengd met water. Tot slot wordt dit mengsel samengeperst en gedroogd. 

Door geen papier meer te gebruiken bespaar je waardevolle grondstoffen. Lees in dit artikel hoe je papierloos kunt boekhouden. 

De belangrijkste voordelen van papierloos boekhouden

De volledige boekhouding van je onderneming digitaliseren kan voor sommige ondernemers een grote stap zijn. Toch is het de moeite waard om hier tijd en geld in te steken. Wat de voordelen zijn van papierloos boekhouden? Wij hebben het voor je uitgezocht. 

Bijdrage aan een betere samenleving

Om één ton papier te produceren is er gemiddeld 957 liter aan brandstof nodig. Voor een enkel vel A4 is er zo’n 10 liter water nodig. De productie van papier heeft dus een grote invloed op het milieu. Als we niets zullen doen aan de verandering van het klimaat, zal binnen 100 jaar een derde van alle plant- en diersoorten uitsterven. Door papierloos boekhouden te realiseren bescherm je onze natuurlijke omgeving en de ecologische gezondheid van de mens. 

Boekhoudwerkzaamheden kunnen worden geautomatiseerd

Ben je aan het einde van de maand of kwartaal druk bezig met het overtypen van belangrijke gegevens? Deze saaie en bovenal tijdrovende taak is niet meer nodig als je je boekhouding digitaliseert. Verschillende werkzaamheden kunnen met de juiste boekhoudprogramma’s worden geautomatiseerd. Op deze manier houd je meer tijd over voor wat écht belangrijk is. 

Facturen kunnen niet meer kwijtraken

Een bonnetje of factuur kwijtraken kan altijd gebeuren. Zeker als je boekhouding bestaat uit vele, losse papieren. Als ondernemer ben je verplicht om 7 jaar je boekhouding te bewaren voor de btw. Wanneer je geen bon of factuur meer kunt vinden, is het door de Belastingdienst toegestaan om de kosten wel zakelijk op te voeren. Je mag alleen geen BTW terugvragen zonder officieel bewijs. Door je boekhouding te digitaliseren voorkom je dat je facturen kwijt zullen raken. 

Met deze tips wordt papierloos boekhouden mogelijk

Wil je papierloos boekhouden? Dan is het belangrijk dat je het digitaliseren zo goed mogelijk aanpakt om belangrijke gegevens te behouden. Lees hieronder onze belangrijkste tips.

#1 Vraag leveranciers facturen digitaal te delen

Papierloos boekhouden lukt je niet alleen. Als je de verwerking van je facturen volledig digitaal wilt doen, is het handig om toeleveranciers te vragen facturen digitaal te delen. De handigste manier om dit te doen is via de mail. 

#2 Bereid het archiveringsproces goed voor

Als je documenten archiveert, bewaar je een document in een archief. Heb je documenten nodig voor een belangrijke afspraak met je klant? Of moet je een contract snel terug kunnen vinden? Digitaal archiveren draagt bij aan een beter overzicht. Daarnaast is het digitaal opslaan van documenten het ook beter voor het milieu. Bereid het digitaal archiveren – rekeninghoudend met wettelijke eisen – goed voor.

Ben je ondernemer en wil je bedrijfsadvies over hoe je bijvoorbeeld maatschappelijk verantwoord kunt ondernemen? 123Onlineboekhouding helpt! Liever je gehele boekhouding uitbesteden? Ook dan helpt 123Onlineboekhouding. Neem vrijblijvend contact met ons op. Samen kijken we naar de beste oplossing voor jouw situatie. 

We gebruiken cookies om jouw ervaring op de website te verbeteren en anonieme statistieken bij te kunnen houden. Door op "Prima!" te klikken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies. Bedankt voor je bezoek en veel plezier op onze website! View more
Prima!
Liever niet