Milieuvriendelijk investeren

Milieuvriendelijk investeren

Naast het ecologische voordeel, heeft milieuvriendelijk investeren ook fiscale voordelen. De overheid wil duurzame investeringen namelijk stimuleren door ondernemers fiscaal tegemoet te komen. Hiervoor zijn de Milieu-investeringaftrek, ook wel de MIA genoemd, en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen, ook wel de VAMIL genoemd, opgesteld. Vaak zijn deze twee regelingen ook te combineren, waardoor het belastingvoordeel netto kan oplopen tot 12%. In deze blog behandelen we de ins en outs van milieuvriendelijk investeren.

Duurzaam investeren

Om duurzaam investeren te stimuleren heeft de overheid twee regelingen opgesteld; de MIA en de VAMIL. In 2021 is het budget voor de MIA € 114 miljoen en het budget voor de VAMIL € 25 miljoen. De MIA bestaat inmiddels 20 jaar. In die tijd is er voor meer dan € 37 miljard geïnvesteerd in duurzame technieken en zijn er zo’n 275.000 aanvragen binnen gekomen.

Met duurzaam of milieuvriendelijk investeren wordt het aanschaffen van bedrijfsmiddelen die op de Milieulijst staan bedoeld. De Milieulijst wordt ieder jaar vernieuwd en kent elk milieuvriendelijk bedrijfsmiddel een code met bijbehorende eisen toe. Deze code bepaalt vervolgens of het bedrijfsmiddel recht heeft op een tegemoetkoming vanuit de MIA, VAMIL, of allebei. Tevens bepaalt de code het percentage van de tegemoetkoming. De Milieulijst beschikt over zo’n 500 duurzame bedrijfsmiddelen. Enkele voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld een inductie bak- of kookplaat, een vegetatiedak, een elektrische bestelauto, bio-asfalt en een circulaire woning.

Update Milieulijst

Jaarlijks ondergaat de Milieulijst op 21 december een update. Dit jaar zijn er onder andere elektrische kranen, elektrische hijswerktuigen en andere elektrische machines uit de bouwsector bijgekomen. Daarnaast biedt de geüpdatete versie meer mogelijkheden voor mensen die circulair willen ondernemen. Zo heeft de lijst een nieuwe indeling met duidelijke omschrijvingen waardoor de circulaire mogelijkheden beter terug te vinden zijn.

Regeling Milieu-investeringsaftrek: MIA

De regeling Milieu-investeringsaftrek is één van de twee regelingen waarvan gebruik gemaakt kan worden bij investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Met de MIA kan de investeringsaftrek oplopen tot 36% van het investeringsbedrag. Deze aftrek komt bovenop de gebruikelijke investeringsaftrek, waardoor je dus uiteindelijk minder inkomstenbelasting betaalt.

Willekeurige afschrijving milieu-investeringen: VAMIL

Een andere regeling waar gebruik van kan worden gemaakt bij duurzaam investeren, is de VAMIL. Door middel van de VAMIL kun je 75% van de investeringskosten afschrijven. Dit kan op een zelf gekozen tijdstip, en levert zowel een liquiditeits- als een rentevoordeel op. Het voordeel van de regeling Willekeurige afschrijving milieu-investeringen is dus dat je kunt kiezen om er gebruik van te maken in een jaar waarin je winst erg hoog is. Lees hier meer over financieringsadvies.

Voorwaarden

Een voorwaarde om gebruik te kunnen maken van de regelingen is dat de investering in het bedrijfsmiddel minstens € 2.500 moet zijn. Daarnaast mag het middel niet eerder gebruikt zijn én moet het natuurlijk op de Milieulijst staan. Een andere handeling om gebruik te kunnen maken van de MIA en/of de VAMIL is het melden van de investering bij het RVO. Dit dient binnen drie maanden na aanschaf van het duurzame bedrijfsmiddel te gebeuren. Vervolgens ontvang je een bevestiging van het RVO, die moet worden opgenomen in de administratie. Ten slotte kan de MIA en/of de VAMIL worden toegepast in de belastingaangifte.

Op de website van het RVO zijn verschillende sectoren en thema’s terug te vinden waar de MIA of VAMIL voor kan worden ingezet, bijvoorbeeld klimaatadaptatie, elektrisch rijden, circulaire economie of duurzaam bouwen. Zo kun je eenvoudig terugvinden hoe de MIA of VAMIL kan worden ingezet voor jouw investeringen.

Heb je vragen over milieuvriendelijk investeren? Je kunt met al je vragen contact met ons opnemen via de contactpagina.

We gebruiken cookies om jouw ervaring op de website te verbeteren en anonieme statistieken bij te kunnen houden. Door op "Prima!" te klikken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies. Bedankt voor je bezoek en veel plezier op onze website! View more
Prima!
Liever niet