Een tweede bedrijf beginnen? Dit moet je weten

tweede bedrijf beginnen

Ben je zelfstandig ondernemer en wil je uitbreiden? Misschien heb je wel het idee om uit te breiden met nóg een eigen onderneming. In deze blog lees je wat je hiervoor moet regelen.

Extra bedrijfsactiviteiten als ZZP’er

De coronacrisis dwingt ondernemers om andere manieren te vinden die geld in het laatje brengen. Exacte cijfers over hoeveel ondernemers een tweede bedrijf willen beginnen, zijn onbekend. Wel zie je dat het aantal vragen hierover is toegenomen.

Wanneer je staat ingeschreven als ZZP’er is het niet mogelijk om nog een bedrijf in te schrijven. Het is mogelijk om één bedrijf op jouw naam te zetten. Wel kan je nog een bedrijfsactiviteit toevoegen aan je huidige activiteiten als ondernemer, of je kan een eigen eenmanszaak runnen met daarnaast een functie als bestuurder van andere rechtsvormen, zoals een besloten vennootschap. Wanneer je twijfelt welke optie het beste bij jou als ondernemer past, is het raadzaam om bedrijfsadvies van een ervaringsdeskundige te vragen.

Neem een tweede zakelijke bankrekening erbij

Wanneer je hebt besloten om een tweede bedrijfsactiviteit bij de KVK in te schrijven, is het raadzaam om een tweede zakelijke bankrekening te openen. Voor de belastingaangifte wordt een tweede bankrekening niet geëist, maar het maakt de administratie overzichtelijk wanneer je beide geldstromen gescheiden houdt. Daarnaast voorkomt het openen van een tweede bankrekening verwarring wanneer op de factuur een andere bedrijfsnaam staat.

Pas je boekhouding aan

Je hebt besloten om nieuwe bedrijfsactiviteiten toe te voegen aan je huidige activiteiten. Het is raadzaam om je boekhouding hierop aan te passen en een nieuwe administratie in te richten. Een goede administratie geeft je namelijk inzicht in de financiële gezondheid van je onderneming. Dit wordt ook wel een stuurmiddel voor je onderneming genoemd.

De Belastingdienst stelt eisen aan je financiele administratie. Zo moet je bijvoorbeeld een overzicht hebben van alle ontvangen- en uitgaande facturen, transactieoverzichten, een urenadministratie en belastingen als btw en inkomstenbelasting.

Wanneer je weet dat financiën niet je sterkste vak is, is het mogelijk om je administratie uit te besteden. Het uitbesteden van je financiën is mogelijk op verschillende manieren. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om je salarisadministratie uit te besteden of vragen om financieel en bedrijfskundig advies. Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk om je volledige administratie uit te besteden. Het voordeel hiervan is dat je meer tijd over houdt voor andere zaken die als ondernemer op je af komen.

Heb je een vraag over het uitbesteden van je administratie of wil je graag je financiële administratie uitbesteden? Neem vrijblijvend contact met ons op.

We gebruiken cookies om jouw ervaring op de website te verbeteren en anonieme statistieken bij te kunnen houden. Door op "Prima!" te klikken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies. Bedankt voor je bezoek en veel plezier op onze website! View more
Prima!
Liever niet