Concurrentiebedingen en verboden op nevenactiviteiten, hoe werkt het?

Concurrentiebedingen en verboden op nevenactiviteiten, hoe werkt het - 123Onlineboekhouding

Per 1 augustus 2022 mag een werkgever een verbod op nevenactiviteiten van zijn of haar werknemers niet zonder gegronde reden opleggen. Als werknemer mag je dus, naast jouw huidige baan, een tweede baan uitoefenen als dit jouw werkgever niet nadelig belemmerd. Wordt het verbod op nevenactiviteiten na 1 augustus:
1. Zonder gegronde redenen in jouw arbeidsovereenkomst vermeld en
2. kan jouw werkgever wanneer hij jou op dit verbod wijst geen objectieve reden geven? Dan is dit verbod per 1 augustus 2022 nietig, ofwel niet geldig.

Nevenactiviteiten zijn betaalde of onbetaalde activiteiten of werkzaamheden die je doet naast je werk of opleiding. Vaak worden nevenactiviteiten verwart met hobby’s. Een hobby doe je voor je plezier, nevenactiviteiten dragen bij aan je persoonlijke groei en ontwikkeling. Voorbeelden van nevenactiviteiten zijn: vrijwilligerswerk, het opstarten van een bedrijf of het schrijven van een boek/column. Houd jij je naast jouw baan bezig met nevenactiviteiten? Dan kan jouw productiviteit hier onder leiden. Het is ook niet gewenst wanneer werknemers nevenactiviteiten uitvoeren bij een concurrent. Nevenactiviteiten worden daarom vaak door werkgevers verboden.      

Uitzonderingen

In Nederland heb je recht op de vrijheid van arbeidskeuze en mag je op grond van de wet je leven een zinvolle invulling geven. Het is lastig, om aan de wet te voldoen, als je nevenactiviteiten verbiedt. Onder andere hierdoor is het verbod ingevoerd, maar er zijn situaties die een werkgever dusdanig kunnen benadelen dat er wel (na 1 augustus) een beroep op dit verbod gedaan mag worden. Denk aan gezondheid en veiligheidssituaties, overschrijding van de arbeidstijdenwet (maximaal aantal uren werktijd), nevenwerkzaamheden die het imago van de organisatie kunnen schaden en het aanbieden van concurrerende goederen/diensten.

Concurrentiebeding

Waar een werkgever nog wel beroep op kan doen, is het concurrentiebeding. Een concurrentiebeding wordt wel eens verward met verboden op nevenactiviteiten. Een concurrentiebeding kan na de beëindiging van het arbeidscontract nog gelden. Het verbod op nevenactiviteiten geldt alleen gedurende de arbeidsduur. Met een concurrentiebeding wil je voorkomen dat jouw werknemer, gedurende of na het arbeidscontract, bij een concurrent in dienst treedt. De tijdsduur van een concurrentiebeding is vaak één jaar maar staat niet wettelijk vastgelegd. Een werkgever kan hier dus van afwijken. Ook staat er In een concurrentiebeding in welke regio je niet mag werken (bijvoorbeeld binnen een straal van 25 km) en wat de boete is als de werknemer het beding overtreedt. Vaak wordt er een x bedrag per dag in rekening gebracht tot het beding niet meer wordt overtreden of tot het beding is verlopen.

Conclusie

Als je naast je baan activiteiten of werkzaamheden doet of wilt doen, controleer of er bij jouw arbeidscontract sprake is van een verbod op nevenactiviteiten. Na 1 augustus 2022 mag jouw werkgever dit verbod niet meer opleggen. Let op, zijn deze activiteiten of werkzaamheden bij of voor een concurrent? Dan kan jouw werkgever nog steeds beroep doen op het concurrentiebeding!

Heb je vragen over dit artikel? Neem dan contact met ons op!

We gebruiken cookies om jouw ervaring op de website te verbeteren en anonieme statistieken bij te kunnen houden. Door op "Prima!" te klikken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies. Bedankt voor je bezoek en veel plezier op onze website! View more
Prima!
Liever niet