AOW Leeftijd bereikt, wat wordt nu mijn inkomen?

AOW Leeftijd bereikt, wat is nu mijn inkomen

Gepensioneerden die in loondienst waren hebben vaak een goed pensioen opgebouwd, een ondernemer moet vaak zelf actie ondernemen. Benieuwd hoe jij als ondernemer pensioen op kunt bouwen, kijk dan eens op deze link. Het maakt niet uit als je met pensioen gaat of als je liever nog even door werkt, jouw inkomen veranderd vrijwel altijd als jij jouw AOW leeftijd hebt bereikt. veranderd jouw inkomen, dan heeft dit invloed op toeslagen en op jouw belastingen.

AOW Inkomen

Allereerst ontvang mensen, ouder dan 67, die woonachtig zijn in Nederland en hier hebben gewerkt een AOW.  Hier vallen ondernemers ook onder. Heb je vanaf je 16e tot je 67e gewerkt en gewoond in Nederland? Dan ontvang je als alleenstaande 70% van het minimale loon en als gehuwde 50% van het minimale loon. Heb je een aantal jaar in het buitenland gewerkt/gewoond? Dan wordt 2% per jaar van jouw AOW uitkering in mindering gebracht. Een alleenstaande, die 100% recht heeft op zijn AOW, ontving in 2021 € 1.226,60 netto (met heffingskortingen) per maand. De uitkering gaat in 2022 naar verwachting met maximaal een tientje omhoog.

Let wel op dat je, zodra je met pensioen gaat, de heffingskorting toepast bij de organisatie waar je het meeste inkomen uit geniet. Pas jij de heffingskorting bij meerdere organisaties toe, dan moet je de te veel ontvangen kortingen bij de Inkomstenbelasting terug betalen.

Toeslagen

Een verandering van inkomen heeft invloed op jouw toeslagen. Wil je meer weten over toeslagen? Ga dan naar deze link! Voor een gepensioneerde zal de verandering van inkomen mogelijk invloed hebben op de zorgtoeslag. Verdiende je meer dan € 31.138 per jaar en is jouw inkomen nu lager? Dan heb jij hier misschien nu wel recht op.

Belastingen

De tarieven voor de Inkomstenbelasting zijn lager als jij jouw AOW leeftijd hebt bereikt.
Waar je voor je 67e in 2021 tot € 68.508,- 37,10% inkomstenbelasting betaalde, betaal je na je 67e tot € 35.942,- 19,20%. De tarieven na € 35.942,- blijven hetzelfde. Heb je als ondernemer geen pensioen opgebouwd, dan kun je er voor kiezen om ongeveer tot dit bedrag bij te blijven verdienen. Op die manier kun je maximaal profiteren van het lagere tarief.
Heb je uitsluitend in loondienst gewerkt, dan zal er minder loonheffing in mindering worden gebracht op jouw opgebouwde pensioen. De loonheffing is overigens een voorheffing van jouw inkomen uit werk voor de Inkomstenbelasting.

Zoals je ziet zijn er heel wat factoren die bepalen wat jij netto per maand gaat verdienen en hoeveel belasting jij gaat betalen. Je moet rekening houden met de AOW, toeslagen, belastingen en dan heb je nog het aanvullend pensioen. Het kan erg lastig zijn om deze inschatting zelf te maken. Voor vragen en advies hierover kun je daarom bij 123Onlineboekhouding terecht!

Heb je nog overige vragen? Neem dan contact met ons op!

We gebruiken cookies om jouw ervaring op de website te verbeteren en anonieme statistieken bij te kunnen houden. Door op "Prima!" te klikken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies. Bedankt voor je bezoek en veel plezier op onze website! View more
Prima!
Liever niet