Toeslagen, waar heb jij recht op en welke zijn er?

Toeslagen, waar heb jij recht op en welke zijn er - 123Onlineboekhouding

Op het moment dat je een zorgverzekering, een huurhuis of kinderen hebt, heb je recht op toeslagen. Er zijn 4 toeslagen, wil je weten op welke toeslagen je recht hebt? Lees dan snel verder.

Een toeslag wordt berekend aan de hand van een aantal factoren, denk aan je inkomen, je gezin/huishoudenssamenstelling enzovoort. Je moet jouw toeslagen zelf aanvragen via mijn toeslagen op de belastingdienst. De te ontvangen vergoeding wordt vervolgens voor jou berekend. Op het moment dat er iets in jouw gezinssituatie veranderd, je gaat bijvoorbeeld meer of minder verdienen, moet je dit binnen 4 weken doorgeven. De belastingdienst maakt dan een herberekening. Geef jij wijzigingen niet op tijd door of verschaf jij onjuiste informatie, dan kun je een boete krijgen.

 

Zorgtoeslag

Op het moment dat je 18 bent en een Nederlandse zorgverzekering hebt, heb je recht op zorgtoeslag. Deze toeslag is bedoelt om jouw zorgverzekering betaalbaar te houden.
Je hebt alleen recht op zorgtoeslag als je niet te veel verdient. Je inkomen mag niet hoger zijn dan
€ 31.138,- per jaar. Heb je een fiscale partner, dan mag je inkomen niet hoger zijn dan € 39.979,- per jaar. Je mag daarnaast niet meer vermogen hebben dan € 118.479,-. Met een fiscale partner mag dit niet meer zijn dan € 149.819,-.

Huurtoeslag

Je hebt recht op huurtoeslag op het moment dat je een zelfstandige woonruimte huurt. Een zelfstandige woonruimte bestaat uit een toegangsdeur die op slot kan, een keuken en een wc.
Net zoals bij zorgtoeslag mag je inkomen niet te hoog zijn, dit is weer afhankelijk van je huur, leeftijd en de samenstelling van jouw huishouden. Je mag maximaal een vermogen hebben van € 31.340,-. Voor partners is dit maximaal € 62.680,-.  Je huur mag niet hoger zijn dan € 752,33. Op het moment dat alle inwoners jonger zijn dan 23 mag de huur niet hoger zijn dan € 442,46.

Kindgebonden budget

Je hebt recht op kindgebonden budget als je kinderen onder de 18 jaar hebt. je ontvangt kindgebonden budget als je daarnaast kinderbijslag ontvangt. De ouder die de kinderbijslag op zijn naam heeft staan krijgt het kindgebonden budget. De hoogte van deze bijdrage wordt wederom bepaald door het inkomen van jou en jouw partner, het vermogen en de gezinssamenstelling.
Je mag niet meer vermogen hebben dan € 118.479,-. Met een fiscale partner mag je vermogen niet hoger zijn dan € 149.819,-.

Kinderopvangtoeslag

Je hebt recht op kinderopvangtoeslag als jij jouw kinderen geregistreerd laat opvangen. Je komt voor deze toeslag in aanmerking als jij en jouw partner naar aanleiding van werk of een opleiding niet alle dagen voor jouw kind kan zorgen. De opvang moet geregistreerd staan in het Landelijk Register voor Kinderopvang (LKR). Staat jouw opvang in dit register, dan hebben ze ook een LKR-nummer. Met dit nummer kun jij jouw toeslag aanvragen.

Heb je vragen over dit artikel? Neem dan contact met ons op!

We gebruiken cookies om jouw ervaring op de website te verbeteren en anonieme statistieken bij te kunnen houden. Door op "Prima!" te klikken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies. Bedankt voor je bezoek en veel plezier op onze website! View more
Prima!
Liever niet