Schenken: begin er tijdig mee!

Schenken begin er tijdig mee!! – 123Onlineboekhouding

Schenken

Overweeg jij binnenkort een schenking te doen? We zetten hier alle regels waar je mee te maken krijgt op een rij!

Schenkingen: belasting box 3

Over spaargeld moet je belasting betalen voor de inkomstenbelasting in box 3.
De hoeveelheid belasting is afhankelijk van jouw totaal vermogen.
Dit zijn jouw bezittingen – schulden.

Onder bezittingen vallen onder andere; onroerende en roerende zaken (je (1e) woning, inboedel en jouw auto valt hier niet onder), spaargeld en beleggingen.
Onder schulden vallen alle openstaande schulden(hypotheek van je 1e woning, en belastingschulden niet), denk hierbij aan schulden voor een auto, schuld op je studiefinanciering of een negatief banksaldo op je bankrekening.

Heb je meer dan € 50.000 (per partner) aan totaal vermogen dan betaal je belasting over box 3.
Afhankelijk van je totaalvermogen betaal je in 2021 tussen 0,59 % en 1,76 % aan belasting over je belastbaar vermogen (totaalvermogen – heffingen/aftrekposten) in box 3.

Waarom schenken?

De te betalen belasting in box 3 lijkt niet veel, maar als jouw spaargeld jarenlang onaangeroerd op je spaarrekening staat kan de te betalen belasting over meerdere jaren erg oplopen. In dat geval is het voordeliger om te schenken! Dit is niet alleen voordelig voor de schenker, maar kan ook voordeliger zijn voor de ontvanger.

Schenken is voor box 3 voordelig omdat jouw bezittingen dan afnemen. Je hoeft dan dus minder belasting te betalen! Voor de ontvanger nemen de bezittingen toe. Heeft de ontvanger geen
€ 50.000,- aan totaal vermogen, dan hoeft de ontvanger geen belasting te betalen. Het is in dit geval dus erg voordelig om aan jouw kinderen te schenken, zij komen (in de meeste gevallen) hier niet voor in aanmerking.

Hoeveel mag je schenken?

In 2021 mag je belastingvrij schenken tot een waarde van € 3.244,- per persoon.
Voor partners geldt dit ook, partners mogen gezamenlijk schenken tot € 3.244,-.
Ouders mogen kinderen tot € 6.604,- belastingvrij schenken.

Daarnaast kan men kinderen jonger 40 jaar dan eenmalig  € 26.881, voor een dure studie € 55.996 en zelfs voor de aankoop van een woning € 105.302 schenken.

De bedragen gelden voor het jaar 2021.
Je kunt daarnaast ook schenken op papier!

Schenken op papier

Bij een schenking op papier geef je aan dat je iemand over een bepaalde tijd een bedrag schenkt.
Dit betekent dat je jaarlijks een schuld opbouwt aan die persoon en aan het einde van de opgegeven termijn het gehele bedrag schenkt. Dit is ideaal als het opgegeven bedrag “vast” zit in een huis.
In box 3 valt deze schenking onder schuld en wordt jouw totaal vermogen dus minder!

Wel ben je verplicht elk jaar 6% rente te betalen aan de ontvanger. Ook moet er een akte door de notaris opgemaakt worden.

Erfbelasting

Een andere reden voor ouders om vroegtijdig te schenken is de erfbelasting.
Voor je kinderen betaal je tot € 128.750,- 10 % belasting. Erf je meer dan € 128.750,- dan wordt dit verhoogd naar 20 %. Hier gaat nog wel vrijstelling van af, dit is afhankelijk van de relatie met de overledene. Voor meer informatie over de tarieven over de erfbelasting en de vrijstellingen verwijs ik jou door naar deze link.
Heb je vanaf het begin het grootste deel van jouw erfenis al reeds geschonken dan kan dit jou erg veel besparen!

Er is nog een alternatief om niet met jouw spaargeld in aanmerking te komen voor de belasting in box 3. Ben je nieuwsgierig, houd dan onze Facebookpagina in de gaten. Wij gaan hier volgende week verder op in!

Heb je nog vragen over de regels omtrent schenkingen? Neem dan contact met ons op!

We gebruiken cookies om jouw ervaring op de website te verbeteren en anonieme statistieken bij te kunnen houden. Door op "Prima!" te klikken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies. Bedankt voor je bezoek en veel plezier op onze website! View more
Prima!
Liever niet