Ondernemersvragen over pensioen opbouwen als zelfstandige

ondernemersvragen

Als ondernemer heb je in principe recht op een AOW-uitkering. Echter is dit voor veel gepensioneerden niet voldoende om voor een langere tijd van rond te komen. Daarom is het verstandig om nu al stil te staan bij andere mogelijkheden om als ondernemer pensioen op te bouwen, bijvoorbeeld door te sparen, beleggen, vermogen op te bouwen in de onderneming, de jaarruimte te benutten, of te kiezen voor een oudedagsreserve. In dit artikel behandelen we veelgestelde ondernemersvragen over pensioen.

Heb je als ondernemer recht op AOW?

Wanneer je de AOW-leeftijd hebt bereikt en stopt met werken, heb je volgens de Algemene Ouderdomswet (AOW) recht op een basispensioen van de overheid. Wanneer je deze AOW-leeftijd hebt bereikt, hangt af van je geboortedatum. Voor werknemers in loondienst geldt dat zij vaak extra pensioen opbouwen via hun werknemer. Als ondernemer heb je de mogelijkheid om naast de AOW-uitkering ook een aanvullend pensioen op te bouwen, echter moet je dat dan wel zelf regelen.

Hoe zit het met de AOW voor ondernemers?

Woon en werk je in Nederland? Dan ben je waarschijnlijk verzekerd voor de AOW. Door middel van de aanslag inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen betaal je premie voor de volksverzekeringen aan de Belastingdienst. Toch heeft niet iedereen recht op een volledige AOW-uitkering. Hoeveel AOW-pensioen je krijgt, hangt namelijk af van je persoonlijke situatie. Jaarlijks bouw je 2 procent op, maar alleen over de jaren dat je in Nederland hebt gewoond of gewerkt. Of je alleen of samen woont, maakt ook uit. Als je in loondienst werkte, maar later ondernemer bent geworden, heeft dit geen effect op je AOW-uitkering.

Wat is de hoogte van een AOW-uitkering voor ondernemers?

De derde ondernemersvraag gaat over de hoogte van de AOW. We vertelden net al dat dit bedrag afhangt van je persoonlijke situatie. Het maximale AOW-bedrag voor 2021 is € 1.292,50 bruto, met loonheffingskorting. Dit is voor veel gepensioneerden onvoldoende om zorgeloos een lange tijd van rond te kunnen komen. Hetzelfde geldt voor ondernemers wanneer zij de AOW-leeftijd hebben bereikt en met pensioen gaan. Daarom is het verstandig om nu al stil te staan bij andere pensioenmogelijkheden om zo extra pensioen te regelen.

Hoe kun je als ondernemer extra pensioen regelen?

De AOW vanuit de overheid is dus een basisinkomen, en waarschijnlijk een lager bedrag dan dat je zou verdienen als je nog werkte. Daarom is het mogelijk en aan te raden om extra pensioen te regelen als ondernemer. Er bestaan verschillende manieren op extra inkomen op te bouwen voor later, bijvoorbeeld door te sparen of te beleggen. Ook de Lijfrenteverzekering en Oudedagsreserve zijn opties. Daarnaast kun je je hypotheek of lening aflossen waardoor je op pensioenleeftijd lagere (woon)lasten hebt. Ook kun je investeren in onroerend goed of sparen met een collectieve pensioenregeling voor zelfstandigen.

Wat is de Oudedagsreserve en Lijfrenteverzekering?

De laatste veelgestelde ondernemersvraag gaat over de Oudedagsreserve en Lijfrente. Wanneer je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting en tijdens je ondernemerschap liever geen geld wilt onttrekken aan je bedrijf, kan de Fiscale Oudedagsreserve (FOR) een optie zijn. Dan mag je jaarlijks een deel van de winst reserveren voor na je pensioen. De reservering zorgt voor uitstel van belastingheffing over dat deel van de winst en levert op de korte termijn belastingvoordeel op.

Bij een lijfrente sluit je een pensioenregeling af bij een bank of verzekeringsmaatschappij en betaal je maandelijks een bedrag. Dit zorgt op een fiscaal voordelige manier voor extra inkomen. Je krijgt de lijfrente periodiek uitbetaald vanaf een bepaald moment, bijvoorbeeld als je met pensioen gaat.

Heb je nog meer onbeantwoorde ondernemersvragen? Kijk op deze pagina voor meer informatie over fiscale zaken. Wij zijn dé boekhouder in Hengelo en helpen je graag verder. Ben je op zoek naar belastingadvies in Hengelo? Ook dan staan we voor je klaar. Neem snel contact met ons op!

We gebruiken cookies om jouw ervaring op de website te verbeteren en anonieme statistieken bij te kunnen houden. Door op "Prima!" te klikken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies. Bedankt voor je bezoek en veel plezier op onze website! View more
Prima!
Liever niet