Zakelijk rijden

Zakelijk rijden in een auto van de zaak of met een privéauto - 123Onlineboekhouding

Zakelijk rijden in een auto van de zaak of met een privéauto

Maak je als ondernemer zakelijke kilometers, dan kun je de kosten die je hiervoor maakt opvoeren in de administratie. De BTW van de brandstofkosten en onderhoud kun je terugvragen en de kosten drukken vanzelfsprekend de winst, ofwel je betaalt minder (inkomsten)belasting. Hoeveel kosten je mag opvoeren is afhankelijk van een aantal factoren. Wil je meer weten over zakelijk rijden? Lees dan snel verder!

Allereerst maken we onderscheid tussen een zakelijke auto en een privéauto waarmee zakelijke kilometers worden gereden. Rijd je met jouw zakelijke auto privé? Dan wordt er bijtelling in rekening gebracht. Rijd je met jouw privéauto voor de zaak? Dan kun je het zakelijke deel van jouw autokosten vergoed krijgen, als je dit kunt verantwoorden.

Auto van de zaak en de Inkomstenbelasting

Zakelijk rijden? 123Onlineboekhouding legt uit wat de mogelijkheden zijn.Heb je een auto van de zaak, dan kun je alle kosten van de winst aftrekken. Gebruik jij jouw zakelijke auto ook privé en maak je meer dan 500 zakelijke kilometers per jaar? Dan wordt er bijtelling in rekening gebracht. In 2022 geldt een percentage van 16 % voor auto’s zonder CO2-uitstoot en 22% voor auto’s met CO2-uitstoot over de cataloguswaarde van de auto. Over dit bedrag wordt vervolgens 1 keer per jaar belasting geheven bij de Inkomstenbelasting. Voor gemiddelde huishoudens is dit ongeveer 40%.

Rijd je minder dan 500 Kilometer privé per jaar? Dan hoef je geen bijtelling te betalen. Je moet wel, bijvoorbeeld met een sluitende rittenadministratie, kunnen aantonen dat je niet meer dan 500 kilometer privé hebt gereden.

Auto van de zaak en de Omzetbelasting

Mag jouw onderneming BTW aftrekken? Dan mag je de BTW op de autokosten terugvragen. Let wel, je mag alleen BTW terug vragen over het gedeelte wat je zakelijk hebt gereden. Je moet opnieuw kunnen aantonen, met bijvoorbeeld een sluitende rittenadministratie, hoeveel kilometer je privé hebt gereden.

Heb je geen sluitende rittenadministratie? Dan stel je de te betalen BTW voor het privégebruik op 2,7 % van de cataloguswaarde van de auto. Voor de omzetbelasting geef je de te betalen BTW aan in de btw-aangifte van het 4e kwartaal onder privégebruik. Je vraagt dus in eerste instantie de BTW volledig terug, vervolgens corrigeer je de BTW in het 4e kwartaal.

Zakelijke kilometers met een privéauto en de Inkomstenbelasting

Als je met jouw privéauto zakelijk kilometers wilt declareren moet je de gereden zakelijke kilometers aan kunnen tonen. Je kunt vervolgens € 0,19 per zakelijke kilometer als kosten opvoeren. Dit drukt vanzelfsprekend de winst en dus de te betalen Inkomstenbelasting.

Zakelijke kilometers met een privéauto en de OmzetbelastingZakelijk autorijden, waar moet je rekening mee houden?

De BTW van het gedeelte over het zakelijke gebruik mag je terugvragen. Net zoals bij de Inkomstenbelasting moet je deze zakelijke kilometers aan kunnen tonen.

Bijvoorbeeld:
Je hebt in totaal 4000 kilometer, waarvan 3000 zakelijk en 1000 privé, gereden. Je hebt 1000*0,21 = € 210 aan BTW voor brandstofkosten betaald.
Bij alle kwartaalaangiften vraag je de BTW volledig terug. Bij de aangifte van het laatste (4e) kwartaal vindt vervolgens de afrekening plaats.
De berekening is: Totaal betaalde BTW * (privégereden kilometers / totaal gereden kilometers)
In dit voorbeeld voer je het volgende op in de btw-aangifte bij privégebruik:
€ 210,- * (1000/4000) = € 52,50

Zakelijk rijden, conclusie

Heb je een auto van de zaak en rijd je meer dan 500 kilometer privé, dan hoef je voor de Inkomstenbelasting geen rittenadministratie bij te houden en betaal je bijtelling. Mag jouw onderneming BTW aftrekken? Dan is het wel van belang om een rittenadministratie bij te houden om de BTW over het zakelijke gedeelte te berekenen. Doe je dit niet? Dan moet je bij de BTW-aangifte van het 4e kwartaal 2,7 % van de cataloguswaarde van de auto aan te betalen BTW opvoeren.

Om de zakelijke kilometers bij een privéauto te declareren voor de Inkomstenbelasting en de Omzetbelasting moet je een rittenadministratie bij houden.

Heb je vragen over dit artikel? Neem dan contact met ons op!

We gebruiken cookies om jouw ervaring op de website te verbeteren en anonieme statistieken bij te kunnen houden. Door op "Prima!" te klikken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies. Bedankt voor je bezoek en veel plezier op onze website! View more
Prima!
Liever niet