Wat houdt schuldhulpverlening precies in?

Schuldhulpverlening enschede

Schuldhulpverlening, een woord waar nogal een taboe op heerst. Maar soms kunnen mensen met problematische schulden er nu eenmaal niet alleen uitkomen. Juist dan biedt schuldhulpverlening een uitkomst. Heb jij hulp nodig bij een moeilijke financiële situatie? Met schuldhulpverlening Enschede bieden wij hulp en advies bij schulden. Lees hier alles wat je moet weten over schuldhulpverlening, wat het inhoudt en hoe je ervoor in aanmerking komt.

Wat is schuldhulpverlening?

Schuldhulpverlening is een traject waarin mensen geholpen worden met lastige financiële situaties. Het helpt hen om schulden af te lossen in vrijwillige samenwerking met de schuldeisers. Het traject bestaat meestal uit twee fases. De eerste fase noemt men de stabilisatie fase. In deze fase ga je samen met de schuldhulpverlener alles in kaart brengen. Dit doe je om de kans van slagen te vergroten. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar alle kosten en vaste lasten, het inkomen en het precieze probleem dat heeft geleid tot de schulden. Er vindt ook een intake plaats waarin de zelfredzaamheid wordt gemeten. Het doel van de eerste fase is om duidelijk in beeld te hebben waar jij hulp bij nodig hebt en in welke mate. Samen met de schuldhulpverlening Enschede wordt er een plan van aanpak gemaakt.

In de tweede fase, genaamd ‘schuldregeling’ biedt schuldhulp Enschede een helpende hand bij het contact leggen met de schuldeisers. Vaak wordt er dan een betalingsvoorstel gedaan. Als de schuldeisers akkoord gaan en de schuldenaar voldoet aan de eisen, dan kan het aflossen beginnen. In principe lost iemand nooit meer dan tussen de drie en vijf jaar af. Het streven is natuurlijk om alle schulden binnen deze periode volledig af te lossen.

Voor wie is schuldhulp Enschede?

Een achterstallige huur, opstapelende rekeningen, een verkeerde lening afgesloten of gewoon even krap bij kas?  Het hebben van geldproblemen kan iedereen overkomen. Dat blijkt ook uit de cijfers van het CBS, die aantonen dat het aantal Nederlanders met schulden ieder jaar toeneemt. Maar wat de reden voor schulden dan ook mag zijn, schuldhulpverlening Enschede is er voor iedereen. Wanneer je zelf niet meer het overzicht hebt in de financiën kan schuldhulp Enschede helpen. Je kunt schuldhulp het beste zien als een bedrijf dat tijdelijk jouw vermogen overneemt om ervoor te zorgen dat jij weer in een stabiele financiële situatie terecht komt. Wanneer je een schuldhulpverlener inschakelt, kom je terecht in een schuldhulpverleningstraject. Dat is de bepaalde periode waarin de schuldhulpverlening jouw vermogen beheert en werkt aan de financiële problemen totdat deze zijn verholpen. 

Schuldhulpverlening of schuldhulpsanering?

Er is een belangrijk verschil tussen schuldhulpverlening en schuldhulpsanering. Tijdens de schuldhulpverlening Enschede wordt bijvoorbeeld eerst een maandelijks bedrag uitgerekend afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Dit is eigenlijk een soort van ‘leefgeld’, en is voldoende om de vaste lasten mee te betalen en van te leven. Dat bedrag ligt vaak op bijstandsniveau. Het inkomen boven dit bedrag wordt tijdens het traject gespaard door schuldhulp Enschede. Het gespaarde bedrag wordt betaald aan de schuldeisers, wanneer zij akkoord zijn gegaan met het voorgestelde bedrag van de schuldhulpverlener. 

Bij schuldsanering werkt dat net even anders. Bij schuldsanering instanties wordt er een saneringskrediet verstrekt. De schuld wordt dan in één keer terugbetaald aan de schuldeisers. Dat betekent dat jij in een keer van de schulden af bent. Deze moet je dan natuurlijk wel terugbetalen aan de schuldsanering.

Conclusie: schuldhulpverlening Enschede

Hulp nodig hebben bij financiële problemen is niks om je voor te schamen. Wanneer je door de bomen het bos niet meer ziet, is het fijn als je een schuldhulpverlener inschakelt om samen even alles op een rijtje te zetten en van die vervelende geldproblemen af te komen. Je kunt dan kiezen voor schuldhulp of schuldsanering. Dat laatste kan alleen als je zeker weet dat je de komende jaren hetzelfde inkomen houdt. Bovendien moet de hulp verlenende instantie ook bereid zijn om het bedrag ‘voor te schieten’ aan de schuldeisers. Met schuldhulpverlening Enschede helpen wij jou om je financiële zaakjes weer op orde te krijgen. Wij zorgen ervoor dat jij er weer bovenop komt!

Hulp nodig? Chat met ons